ANNONSØRINNHOLD

SPEKTAKULÆRT: Slik skal det se ut når det står ferdig, det nye hotellbygget på Lovund. Neste år står det arkitekttegnede hotellet klart til å ta i mot gjester.

Arkitekttegnet hotell langt ute i havgapet

På Lovund, øya kjent for lundefugl og ei oppdrettsnæring som omsetter for over én milliard kroner, bygger Lovund RorbuHotell et nytt, arkitekttegnet hotell. Byggingen startet i høst, og allerede nå kan man se konturene av hvordan hotellet, som skal inneholde 21 dobbeltrom, vil fremstå under fjellet Lovunden på Helgelandskysten.

Publisert

For Sivert Olaisen, daglig leder ved Lovund Rorbuhotell, har det vært en lang vei fra tanken om utbygging begynte å feste seg, og frem til beslutningen om byggestart ble tatt.

– Tanken om utbygging var en drøm og idé i om lag ti år. Det er vel om lag tre år siden vi startet tegneprosessen, sier Olaisen.

Økte krav

EN DRØM: – Utbygging har vært en idé og en drøm i om lag ti år, sier Sivert Olaisen. Nå er drømmen under realisering.

Utvidelsen er et nødvendig steg å ta for selskapet, for å bevege seg mot fremtiden og morgendagens marked.

– Økte krav til komfort gjør at vi i dag har for liten romkapasitet. Når nybygget er ferdig vil vi ha en kapasitet på 110 senger fordelt på 60 rom. Dette gir oss rom for å kunne ta imot både enkeltgjester og store grupper samtidig. Med nybygget vil vi også være et langt mer attraktivt alternativ også om vinteren, håper Olaisen.

EN PERLE: Lovund på Helgelandskysten er norsk natur på sitt beste.

Spiller på kontraster

Arkitekturen på den nye fløyen skiller seg vesentlig fra de øvrige bygningene som utgjør dagens Lovund RorbuHotell. Olaisen sier at man en stund vurderte tradisjonell byggestil og egne tegninger.

– Vi landet imidlertid på at vi ville bygge noe som spiller på kontrasten mellom det moderne og det tradisjonelle. Og når man bygger noe såpass ensidig som hotellrom, da er det viktig å tenke utvendig arkitektur. Derfor engasjerte vi arkitekt Anita Valrygg og Valrygg Architecture, som er arkitekt bak flere prosjekt her på Lovund, til å tegne hotellet for oss, sier Olaisen.

DAMEN BAK: – Jeg ser på arkitektur som brukskunst. Jeg liker at noe vi har skapt, oppleves ulikt og gjør at folk har ulike opplevelser og fortellinger, sier arkitekt Anita Valrygg.

Fra utsiden vil det arkitekttegnede hotellet fremstå forskjellig, alt etter hvilken vinkel man observerer det fra. Baksiden vil ha en buet, myk form, med heis som fører opp til takterrassen. Fronten vil i hovedsak bestå av vindusflater som speiler havet og omgivelsene. Fra innsiden vil store vinduer gi så stor nærhet til naturen som mulig.

Formet av fjell og hav

Fjellet Lovunden var den sterkeste inspirasjonskilden for arkitekt Anita Valrygg, da hun formet det nye hotellet på øya.

For Anita Valrygg var utgangspunktet en stein. En del av fjellet som hadde løsnet og lagt seg ved fjellets fot.

Fjellet Lovunden og Helgelandskysten noen av de viktigste kildene til inspirasjon for arkitekt Anita Valrygg. Gjennom det nye hotellet på Lovund kommer dette tydeligere til uttrykk enn noen gang.

GOD UTSIKT: Olaisen og arkitekt Anita Valrygg (hvit hjelm) viser rundt i nybygget.

– Jeg henter veldig mye inspirasjon fra det fjellet, sier Valrygg og skuer mot bygget som i brytningen mellom massivt fjell og endeløst hav, har reist seg mellom rødmalte hus og hytter.

– Man finner ikke mange steder med en så naturlig adgang til havet som her ute. I utgangspunktet er kysten så flott slik naturen har skapt den, at det ikke behøves å bygge noe. Men vi må skape noen møteplasser som legger til rette for at man kan oppleve slike fantastiske steder, sier Anita Valrygg.

Panoramavinduer

Hotellbygget som den København-baserte Mo i Rana-arkitekten har designet, har i løpet av noen høstmåneder blitt reist under Lovunden. 21 rom med panoramavinduer som gir nærhet til øyer, himmel og hav. En bakvegg som ydmykt bøyer seg for øyas befolkning. Som ønsker gjester velkommen. En front som speiler det som har skapt livsgrunnlag for kystfolk i hundrevis av år. Havet.

Noen ser kanskje et seil, eller en kjøl. Andre kan se en bølge som kommer inn fra Trænfjorden. For arkitekten er det gledelig når de som betrakter hennes bygg, har ulike historier om hva de ser. På samme måte som kunst, kan arkitektur fortolkes. Budskap og oppfatning vil kunne oppleves ulikt av dem som betrakter. Forskjellen ligger kanskje først og fremst i funksjon. Arkitektur skal brukes, og kan endres og forbedres. Akkurat det vil være uhørt for det man definerer innenfor tradisjonell kunst.

KONTRAST: Den "gamle" delen av hotellet. Ved ferdigstillelse av nybygget vil hotellet ha en samlet kapasitet på 110 senger fordelt på 60 rom.

– Jeg ser på arkitektur som brukskunst. Jeg liker at noe vi har skapt, oppleves ulikt og gjør at folk har ulike opplevelser og fortellinger, sier Valrygg.

Valryggs første arkitektprosjekt på Lovund var leilighetsprosjektet Hamnholmen. Det var starten på en relasjon til øysamfunnet, som har vokst.

– Jeg fikk høre om planer om et prosjekt der jeg hadde lyst til å presentere mine idéer. Steinar Olaisen satte meg i kontakt med Bjørnar Olaisen, som var ansvarlig for prosjektet.

Leverte en skisse

Valrygg leverte ei skisse med arkitektur som brøt med alt det man hadde på Lovund fra før. Bjørnar Olaisen likte idéene og visjonene til den nyutdannede arkitekten fra Mo i Rana.

– Da jeg fikk gjennomslag for mine idéer og fikk fortsette med det prosjektet, da skjønte jeg at de våget noe her ute, smiler hun.

Å måtte våge noe var også utgangspunktet for at Sivert Olaisen, daglig leder ved Lovund Rorbuhotell, valgte Valrygg til å tegne det nye hotellet. Drømmen om en utbygging hadde levd i om lag ti år, før det nye hotellet begynte å innta en fysisk form i form av skisser.

– Vi vurderte tradisjonell byggestil og egne tegninger. Men så landet vi på at vi vil ha noe som spiller på kontrasten mellom det moderne og det tradisjonelle. Og når man bygger noe som er såpass ensidig som hotellrom, da er det viktig å tenke utvendig arkitektur. Derfor engasjerte vi arkitekt Anita Valrygg, som vi kjenner og som står bak flere prosjekt her ute, sier Sivert Olaisen.

Selv om Anita Valryggs bygg ikke gjemmer seg bort, er de en del av naturen. Skarpe, taggete bygningslinjer smelter sammen med ei grov fjellside. En myk bue og en åskam utgjør en symfoni. Vindusflater fungerer som optiske forsterkere. Materialer lever med omgivelsene. De utvendige veggene på hotellet på Lovund vil endre fargenyanser når de blir våte. Slik et fjell endrer karakter når det blir søkkvått av regn.

Å lese landskapet var en viktig del av arkitektutdanningen hun tok i Bergen. På samme måte som det formsterke sto i sentrum for arkitektutdanningen hun senere tok ved Sci-Arc i Los Angeles. Disse ulike stilartene, den naturlige nordiske og den ekstremt formbaserte amerikanske, har formet Valrygg som arkitekt.

– I begynnelsen var det vanskelig å få disse retningene til å fungere sammen. Nå er jeg i ferd med å finne en balanse, smiler Anita Valrygg.

Det å skape noe på Helgeland, krever også en balanse for arkitekten. Inspirasjonen henter hun under sine besøk på Helgeland. Først og fremst på kysten. Etter et besøk må hun trekke seg tilbake til København, der det voksende firmaet hennes Valrygg Architecture har sin base i Hus Ø.

– Utkantene er viktige for oss. Det er her vi finner inspirasjon. Men så må jeg dra ned dit, få det hele på avstand og se det utenfra. Da får jeg roen til å jobbe. Men inspirasjonen, den får jeg hver gang jeg er her.

Denne saken er skrevet på oppdrag for Lovund Rorbuhotell, Valrygg Architecture og Momek Group.

Powered by Labrador CMS