- Som skapt for det globale kjøkken

Publisert Sist oppdatert

Matfestivalen har et rikholdig program å by på i år. Ålesund, her sett fra brohodet, er som vanlig vertskap for festivalen.

Mannen bak TV2 - suksessen ”Gutta på tur” er nå Eksportutvalget for fisk sin utsending i Hong Kong. Torsdag 25. august i Sunnmørshallen gir han følgende utfordring til de flybrakte kokkene:

- Vis hvordan du kan bruke norsk laks i ditt lands etniske kjøkken.

En utsøkt og anvendelig råvare

I følge Eksportutvalget for fisk er kokker over hele verden begeistret for den norske laksen. Årsaken er at den enkelt kan tilpasses ulike etniske kjøkken. Gode oppvekstvilkår i det kalde og rene vannet langs den norske kystlinjen gir laksen en balansert smak. Norsk laks tar ikke bort smaken fra andre ingredienser i en rett, men er med på å gi retten sitt særpreg. Nordmenns tradisjon og kunnskap om lakseoppdrett og produksjonsprosess gir norsk laks et fast og velsmakende fiskekjøtt. Dette gjør den norske laksen unik for tilberedning på en rekke ulike måter (kokt, frityr, stekt, innbakt, rå osv).

Festdager i Ålesund

Det skjer mye i Ålesund i dagene 24. – 28. august. NM i Kokkekunst, NM i Kjøttfag, NM i Institusjonskokkfag for lag og NM i sjømat står på konkurranseplanen. Det arrangeres også en rekke fagseminarer. Dagligvaredagen, Storhusholdningsdagen, Verdiskapingsseminar og Pelagiske dager er noe av det det fristes med.

Det skal også holdes ulike matshow. Et av disse er kalt ”Norsk mat - på arabisk vis”. Stjernekokken Mohammes Bahzad Barafi skal vise sine kunster og kanskje lære bort et triks eller to. Til daglig arbeider han ved Jumerirah - verdens mest luksuriøse hotellkjede i Dubai, De forente Arabiske Emirater. Et annet show er kalt ”Klassisk mat – i fri fantasi” og dette holdes av Sven Erik Renaa og Kokkelandslaget.

Se Matfestivalens fullstendige program her

Thumbnail Image: