Norsk gull smakte
![]() |
Nordens beste servitører heter Ingvill Bentsen og Jon A. Lysebo fra Statholdergaarden i Oslo. Lagleder var Agnete Johansen. Foto: Jørn Wad. |
Høyt nivå
-Det er høyt nivå i år, og jeg har smakt på mye god mat, forteller RBLs fagansvarlig Tor Wessel, og legger til at det er umulig å utnevne en favoritt blant lagene. Alle kan ikke vinne, og det er ofte små marginer som skiller seiersglede med skuffelse. To som med god samvittighet kan senke skuldrene er de norske servitørene. For første gang på mange år har nordmennene klatret til topps i denne grenen.
- Vi er kjempe fornøyde. Vi trodde ikke at vi kom til å vinne, men det var selvfølgelig det vi håpet på, smiler de to fornøyde nordiske mesterne, Ingvill Berntsen og Jon Arne Lysebo. Vinnerne jobber sammen på Statholdergaarden i Oslo til daglig, og har samarbeidet tett i to år.
-Vi kjenner hverandre godt, og fungerer derfor godt sammen, sier Lysebo. På kokkesiden var det Island som gikk av med seieren. Alt strevet har gitt avkastning og to tydelig glade gutter kan gi hverandre en god klem. De norske kokkene kom på en tredje plass, og var godt fornøyd med det.
- Tredjeplass er ikke dårlig det, i en slik konkurranse, sier Ørjan Johannesen. Han jobber til daglig på Neptun restaurant i Bergen, sammen med kompanjong Pernille Aga. Det er ikke vanskelig å skjønne at det var jevnt i toppen. Selv ikke Norges fristende hovedrett: andebryst med honning og lime, servert på seng av ristede sukkererter, kunne ta fra de Islandske guttene seieren.
- Nå skal vi fylle denne her med øl, gliser gutta, og holder fram den store pokalen.
«Timet» og tilrettelagt
Alle deltakerne har vunnet sitt lands konkurranse, og ble dermed kvalifisert videre til Nordisk mesterskap. Her venter utfordrende oppdrag, både praktiske og teoretiske. Det er ikke kun kokkelering og servering som hører til faget. Lagene må samarbeide, gå rakrygget og være høflig mot sine gjester.
En liten feil kan være avgjørende i en hard konkurranse som denne. Det holder heller ikke at matrettene smaker bra. Presentasjonen er også meget viktig.
Lørdag er presset er høyest. Alle kokkene får tilgang på de samme råvarer, men de kan selv velge hvordan de vil bruke dem. Slik oppstår mange spennende retter, og antagelig noe for en hver smak. De som var så heldige å bli invitert til lunsj ble servert tre retter, inkludert dessert og drikke.
-Gjestene sa at alt var fint og at maten var god, kunne de danske servitørene fortelle etter endt arbeidsøkt.
Bronse-kokkene er Pernille Aga og Ørjan Johannesen fra Neptun Restaurant i Bergen. Lagledervar Børge Brekke (i midten). Foto: Jørn Wad.
Lykkelig uvitende
Etter endt konkurranse var det tid for fin middag på hotellet, og senere diskotek.
- Vårt mål er å samle ungdom, slik at de kan ha det hyggelig sammen og dele erfaringer, sier Wessel. Et mål som var innenfor rekkevidde og vel så det. Samtidig som det er prestisje å vinne mesterskapet, er det også en fin erfaring å ta med seg. For å beholde den gode stemningen lengst mulig, ble resultatkunngjøringen og premieutdeling lagt til søndag. Ingenting skulle nå stå i veien for en koselig kveld, uten tanke på matlaging og servering. De hardt jobbende deltakerne fikk en velfortjent og etterlengtet pause.
Gode hjelpere
Hvert femte år blir denne konkurransen holdt her i Norge, og arbeidet som ligger bak er enormt. Det er ikke bare deltakere og dommere som skal til, en hel del hjelpere er også satt i sving, for å skape et best mulig arrangement.
Målet er å få alt til å gå knirkefritt. Hvert enkelt lag har blitt tildelt hver sin fadder. En elev fra arrangørskolen som er godt kjent i lokalene. Fadderne har ikke lov til å hjelpe til med matlaging eller servering, men kan rydde bort utstyr og gi veiledning angående kjøkkenet.
Tidspress, men full kontroll
«Å søren vi har dårlig tid», «Hvor er portvinen?».
Å kunne takle tidspresset, og beholde roen er en del av mesterskapets harde form.
Det at en hylle faller ned i gulvet, og drar med seg en stabel med asjetter i fallet, er ikke en umulighet. Da er det bare å holde hodet kaldt og komme seg ut av situasjonen på en mest mulig smidig måte, slik at gjestene ikke merker noe.
En utfordring for servitørene var å mikse drinker med alle blikk rettet mot seg. Med skjelvende hender, og et kamera i ansiktet kan utfordringen være tøff.
- Å kunne takle presset er en del av yrket, sier faglærer Asle Nerhagen
ved Åssiden videregående skole.
Gledestårer og dårlig skjult skuffelse
Ingenting er så deilig som å vinne et mesterskap du har jobbet hardt mot. Det er likevel dobbelt så surt å ikke nå helt opp, når så mange timer, svetteperler og slit har gått med. De tydelig rørte norske servitørene, klarte ikke å holde tårene tilbake når seieren ble annonsert. Norske gledestårer og Islandske seierssmil preget utdelingen, og slitne deltakere kunne puste ut og ta fatt på hjemveien. Island fikk også med seg stafettpinnen i bagasjen, og utfordringen om å skape et like vellykket arrangement neste år.