Komposterer matavfallet
![]() |
Vedlikeholdssjef Einar Myrhol viser frem avfallskverna. Her kastes matavfallet ned i kverna. |
- Bortkjøring av matavfallet krevde store ressurser og var lite miljøvennlig. Det første målet var derfor å redusere mengden og volumet av matavfallet, forteller han.
Avfallskvern
Løsningen på dette ble avfallskvern for matavfallet.
- Alt matavfallet tømmes oppi kverna, som tilfører vann, og kutter matavfallet i svært små biter. Derfra går det kuttede avfallet ned i en dehydrator, hvor vannet fjernes fra det tørre avfallet. Med dette har vi greid å redusere matavfallsmengden med 50-60 prosent, forklarer Myrhol.
Avfallskverna og dehydratoren er levert av firmaet Global Enviro i Ulsteinsvik. Global Enviro har spesialisert seg på avfallsbehandling, men primært rettet mot offshore.
- Vi er de første i landet som har fått dette systemet på et hotellkjøkken, og det har vært en del prøving og feiling underveis, sier Myrhol.
- Hotellet vårt har buffet-restaurant, og dette skaper mye avfall. Kjøkkenet har blitt mer bevisste på avfallmengdene, og det er lagt ned stor innsats fra kjøkkenets side rundt råvarebruk og gjenbruk. Dette har redusert mengden av svinn kraftig, forteller hotelldirektør Odd Erik Gullaksen.
Komposteringsmaskinen forvandler tørt, kvernet matavfall til kompost på bare 24 timer.
Innkjøringsperiode
Siden Rica Sunnfjord Hotel er de første til å ta i bruk dette systemet i hotellbransjen har det vært mange utfordringer underveis, både for leverandøren og for hotellet.
- Systemet var ikke opprinnelig tilpasset hotelldrift, så vi har vært litt forsøkskaniner for leverandøren. Men Global Enviro har alltid stilt opp når vi har hatt problemer, og nå har det begynt å gå seg til, sier Myrhol.
Likevel innrømmer både Myrhol og Gullaksen at innkjøringsperioden ble både lengre og mer utfordrende enn de hadde forestilt seg på forhånd.
- Det er snart to år siden vi fikk avfallskverna, og det tok omtrent halvannet år før vi kan si at det fungerte godt, sier Gullaksen.
- Vi hadde en del tekniske problemer, og påfølgende driftsstans. En periode måtte vi være forsiktig med enkelte typer avfall som skapte problemer, blant annet enkelte grønnsaker som ikke helt lot seg kverne. Men det meste av dette er overstått nå, kverna fungerer svært tilfredsstillende i dag, understreker Myrhol.
Opplæring
Det er selvsagt de som jobber på kjøkkenet som i første rekke har fått endret sine rutiner.
- Vi måtte igjennom en runde med opplæring i det nye systemet for de ansatte. Heldigvis er utstyret veldig enkelt og brukervennlig, men i starten hadde vi et par episoder hvor det havnet ting i kverna som absolutt ikke skulle oppi der, som bestikk og glass. Det medførte selvsagt driftsstans, men dette er et problem som ikke oppstår lengre. Nå har de ansatte på kjøkkenet blitt vant til å bruke avfallskverna, og mer nøye på hva som går oppi der, forteller Myrhol.
En av fordelene er at kverna står der lett tilgjengelig på kjøkkenet hele tiden, og man slipper problemene knyttet til rene og urene soner, avfallsrom og rengjøring av søppelbøtter. Her forsvinner jo faktisk matavfallet rett i kverna og ned i kjelleren, og er dermed borte fra kjøkkenet.
Kjøkkensjef John Ove Grov bekrefter det Myrhol sier, og forteller at det var innkjøringsproblemer i starten, i hovedsak rent tekniske problemer.
- I perioder med driftsstans på avfallskverna ble det en del ekstraarbeide for oss på kjøkkenet, for når vi først var blitt vant til å bruke den, så ble vi jo avhengige av den.
Maskinrommet
Nede i kjelleren rett under kjøkkenet står dehydratoren, som er en sentrifuge som separerer vannet fra det tørre avfallet. Det som kommer ut fra dehydratoren er tørt, finkuttet matavfall, som nesten ikke lukter. Vannet som skilles ut går ut i avløpet.
- Kverna skal kunne redusere mengden av matavfall med opptil 85 prosent, men hos oss har vi nok ligget rundt 50 – 60 prosent i reduksjon. Vi har jo hatt litt driftsproblemer, og det har vært perioder hvor kverna har stått, forklarer Myrhol, før han viser fram komposteringsmaskinen.
Myrhol forteller at det tekniske vedlikeholdet er det hotellets vedlikeholdsavdeling som står for, og de har rutinemessig vedlikehold med oppsmøring og sjekk av utstyret omtrent to ganger i året.
- Den daglige rengjøringen av avfallskverna og dehydratoren er det de ansatte på kjøkkenet som står for. Vi har gjort det enkelt med slanger og børster lett tilgjengelig, og utstyret rengjøres hver kveld. Selve rengjøringen tar ikke mer enn omtrent 10 minutter, sier Myrhol.
Hotelldirektør Odd Erik Gullaksen er fornøyd med at løsningen er både miljøvennlig og kostnadsbesparende.
Kompostering
- Det var greit å redusere mengden av matavfall, men det tørkede matavfallet gikk sammen med øvrig avfall til forbrenning i Sverige, og det var jeg ikke fornøyd med, sier Myrhol.
Myrhol er levende opptatt av miljøarbeidet, og filosofien hans er ”Fra bord til jord”.
- Matavfallet er næringsrikt og kan brukes som gjødsel, og det virket så bortkastet med transport og forbrenning. Så vårt nyeste prøveprosjekt er komposteringsmaskinen, forteller han.
Det tørkede og kuttede matavfallet går i komposteringsmaskinen, der det er 75 grader, og i løpet av 24 timer er avfallet blitt til god kompost som egner seg godt som jordforbedringsmiddel.
- Hittil har mye av komposten gått til hotellets egen hage, men vi er i dialog med Global Enviro om å finne et system som kan gjøre komposten til salgsvare, forteller Myrhol.
Tekniske utfordringer
Fra Rica Sunnfjord Hotel for snart to år siden fikk installert matavfallskverna og frem til nå har det vært gjort flere tekniske forandringer. En stor forandring som ble gjort lokalt av Einar Myrhol og vedlikeholdsavdelingen var støyisolering av avfallskverna.
- I starten bråkte avfallskverna veldig og de ansatte på kjøkkenet var ikke fornøyde. Så vi måtte finne en måte for å støyisolere den. Leverandøren har senere vært her og sett hva vi har gjort, og nå er støyisolering standard på de avfallskvernene som blir levert, sier han.
Offshore er det vanlig å spyle det kvernede matavfallet ut med avløpsvannet, men Førde kommune tillot ikke hotellet å gjøre dette på det kommunale avløpsnettet.
- Dehydratoren som skiller vannet fra det tørre matavfallet ble importert fra USA, for vi var jo først i Norge på dette. Det eneste vi ikke er helt fornøyde med er at vi må flytte det tørre avfallet fra en oppsamler ved dehydratoren og over i komposteringsmaskinen manuelt. Vi ønsker oss en direkte overføring her, og Global Enviro har sagt at dette skal la seg løse, sier Myrhol.
I dag hjelper vedlikeholdsavdelingen til med denne prosessen på dagtid, men på kveldene og i helgene må kjøkkenet selv ta ansvar for å flytte matavfallet over fra dehydratoren til komposteringsmaskinen.
Avfallskverna har en sentral plass på kjøkkenet.
Reduserte kostnaderBåde vedlikeholdssjefen og hotelldirektøren legger vekt på at i tillegg til at dette er miljøvennlig, så har hotellet også spart penger.
- Vi investerte 200.000 i utstyret i første omgang, men vi sparer mye i transport og avfallshåndtering. Vi har greid å redusere søppeltømmingen fra to tømminger i uka, til en, forteller Myrhol.
Driftskostnadene er beskjedne, og Myrhol forteller at selv om hotellet har utvidet i den toårsperioden som avfallskverna har vært i drift, så har de ikke økt verken strømforbruk eller vannforbruk knyttet til kjøkkenet.
- I starten var det selvsagt litt merarbeid for kjøkkenet, men i dag er det bare andre rutiner som erstatter den avfallshåndteringen vi hadde før. Systemet innebærer ingen spesielle driftsutgifter, og hotellet sparer store summer på bortkjøring av matavfallet. Det har vært viktig for oss å legge vekt på miljøvennlige løsninger, og her har vi funnet en som i tillegg er lønnsom, avslutter vedlikeholdssjef Einar Myrhol og hotelldirektør Odd Erik Gullaksen ved Rica Sunnfjord Hotel.