Farlig downlightbølge over Norge
Resultatene i en spørreundersøkelse som TNS Gallup har utført for Norsk brannvernforening og If er oppsiktsvekkende:
•Den viser at nordmenn er et oppussende folk, og at downlights er trendy. I 1 av 3 hjem finnes downlights, og de fleste har dem i taket.
•En tredjedel har installert downlightsene selv, og av disse har to tredeler også koblet downlightsene.
•1 av 3 kjenner lite til at det finnes forskjellige wattstyrker på pærer til downlights.
•1 av 4 legger mest vekt på design eller pris ved innkjøp av downlights.
•Downlightfikseren finnes overalt i Norge, men er gjerne en gift eller samboende mann i sin beste alder med relativt høy inntekt.
- Downlights er en potensiell tennkilde som ofte monteres inn i takkonstruksjoner som er brennbare, og det er derfor svært viktig at de monteres riktig. Vi har fått innrapportert flere husbranner og branntilløp der brannårsaken ligger i downlights, sier sjefingeniør Runar Bache i If.
I følge Bache krever downlights god lufting rundt armaturen, da mye varme utvikles av halogen lyspærer. - Faktisk kan det være temperaturer over 200 grader i området rundt downlighten. Det vil si at det er like varmt der som det er i ovnen når man steker pizza. Det kan være vanskelig å få til god lufting rundt armaturen, spesielt ved ettermontering. Lar det seg ikke å gjøre å få lufting i henhold til montasjeanvisning må downlights ikke monteres. Da er de en potensiell tennkilde, og kan forårsake brann, sier Bache.
- Det er meget viktig at det brukes riktige pærer med den wattstyrkes som står foreskrevet, sier Dagfinn Kalheim, administrerende direktør i Norsk brannvernforening.
- Det er meget viktig at det brukes riktige pærer med den wattstyrkes som står foreskrevet, sier Dagfinn Kalheim, administrerende direktør i Norsk brannvernforening.
- Bruk av for kraftige lyspærer gir større temperatur en forutsatt.Kombinert med feil montasje og dårlig lufting kan dette føre til brann. Dersom man bruker for kraftige halogenpærer i armaturene kan downlights over tid bli en risiko.Ved stadig oppheting vil materiale som plast, trepanel eller fiberplater bli mer lettantennelige.Til slutt kan det ta fyr, sier Kalheim.
- Vi har faktisk eksempler på at armaturer i plast har blitt sprø og plasten tatt fyr, sier Runar Bache i If.