Der ingen spørsmål er for dumme
![]() |
Grand Hotels sjefsconcierge Patton Jaspal, har gjester møtt hos Grand Hotel i 31 år. Nå har han fått med seg Henning Kletvang på laget. |
- Hver dag er en interessant dag. Jeg gleder meg til å komme på jobb, sier Jaspal med et smil. Han er også svært godt fornøyd med sin unge kollega, Henning Kletvang (28). Han har vært ansatt hos Grand i seks år, og de siste årene har han arbeidet som concierge. Han begynte som ekstrahjelp i resepsjonen, og har gått gradene.
- Vi veileder usikre gjester, og Henning blir veldig flink, sier Patton.
- Patton er helt rå på det der, sier Henning om sin sjef.
- Vi kan ikke love noe, men prøver å få til det meste av det vi blir spurt om, sier Patton. Han forteller at for mange av hotellets gjester er ikke penger et tema, hvilket selvsagt gjør oppgavene enklere.
Prøvde seg i London
- Så lenge gjestene våre er fornøyde ved avreise, er vi fornøyde, sier Henning. I vinter fikk han muligheten til å være concierge for tre dager ved luksushoteller i London. Claridges, Langham og Dorchester fikk alle nyte godt av Tynset-guttens tjenester, én dag hver. Iført hotellets uniform fikk han bryne seg på gjestenes krav til service. Forskjellen mellom arbeidsoppgavene her i Norge og i London er merkbare.
- Her må vi kunne alt, mens man i London kun er portier, forteller Henning. Resepsjonisttjenester er en naturlig del av arbeidsoppgavene for en concierge i Norge.
- Ikke alle kan være portier. Man må være veldig fleksibel, legger Patton til.
Språket kan også være en utfordring, så vel som kulturelle forskjeller.
Vi takler nesten alle språk her i resepsjonen, bortsett fra japansk og kinesisk, forteller Patton, som selv vokste opp i New Dehli.
Fjordhunger
Det er sannsynlig at concierger ved landets hoteller kan utkonkurrere en hvilken som helst reisebyråmedarbeider når det kommer til reiseplanlegging. Særlig stø er de på en og to dagers ekskursjoner. Stadig må de takle utenlandske turister som gjerne vil se en fjord i løpet av dagen. Mange får hakeslipp når de skjønner at stupbratte fjellsider og dype fjorder befinner seg åtte timer unna. Men da er conciergens jobb å få de dit så raskt som mulig, og et godt samarbeid med HMK og NSB løser de fleste utfordringer. Med data, faks og internett har også hverdagene blir atskillig enklere enn for bare noen få år siden.
- Vi er til for gjestene uansett, parerer Henning når vi spør om det er mange som misbruker conciergenes tjeneste. Noen er selvsagt mer pratesyke enn andre.
- Særlig amerikanere spør om alt mulig, og kan mase litt når de kjeder seg, forteller Patton med et smil.
Spesielt hotell
I Skandinavia er det Finland og Danmark som er flinkest i klassen når det gjelder antall concierger. I Sverige er det kun Grand Hotel i Stockholm som har egen concierge. Det som uansett kjennetegner yrket er at det i motsetning til i resten av hotellbransjen er svært liten turn-over. Mange står i stillingen til pensjonistalderen, eller dårlig helse, tvinger dem til å slutte. Godt arbeidsmiljø og daglige utfordringer er mye av forklaringen.
- Grand er et spesielt hotell, med mange spesielle gjester, sier Patton. Han mener man skal være forsiktig også i gode tider, som nå, med å huske å gi god service.
- Vi har et trivelig arbeidssted der alle er veldig positive, avslutter Patton.
- Jeg håper conciergeyrket kan komme tilbake til sine glansdager, og bli en naturlig lederskikkelse i resepsjonen, håper Henning.