Ørjan nærmer seg startstreken

Publisert Sist oppdatert
Ingress:

 

– Dette er krevende og kjempemorsomt, sier konkurransesugne Ørjan Johannessen. Etter Bocuse d’Or ser han likevel fram til å lage mat for betalende gjester.

 

Han kom rett fra NM-seier i Trondheim til Smak 2011, der han ble Årets kokk, noe som sikret en plass i Bocuse d’Or Europe 2012 Han heter Ørjan Johannessen og er 26 år. Et godt resultat vil sende ham videre til Lyon i 2013. Juryleder Eivind Hellstrøm er ikke i tvil om at nettopp det vil skje.

 

TUNGE FORVENTNINGER

Ørjan Johannessen og hans assistent, Julie Ekse Jenssen (20), forbereder seg hver dag på atten kvadratmeter kjøkken i Sandefjord på det som skal foregå i Brussel kommende 19.-22. mars. Dette er ikke første gang han føler det internasjonale presset. Da Geir Skeie vant det første Bocuse d’Or Europe i 2008 var Ørjan assistent.

I Europa-finalen får Johannessen tjue konkurrenter, og forventningene er tunge, for i Norge er vi blitt bortskjemte med internasjonal heder og ære. Årets norske kandidat vet bedre enn noen at norske kokker har hentet hjem ikke mindre enn fire gull, to sølv og to bronsemedaljer fra verdensfinalen i Lyon. Det gjør Norge til nest beste nasjon etter Frankrike.

– Jeg reiser ned for å vinne, sier Johannessen.

 

ARVELIG BELASTET

Ambisjonsrike Ørjan kommer fra Austevoll i Hordaland, ikke langt unna sin kokkekompis Geir Skeie. Han vokste opp på Bekkjarvik Gjestgiveri, og er utvilsomt arvelig belastet. Både mor, far og bror jobber i kokkefaget. Selv startet Ørjan læretiden på Hotel Neptun i Bergen og fortsatte med fem år som kokk og kjøkkensjef på Mathuset Solvold i Sandefjord. Nå heter det restauranten Smak, der Odd Ivar Solvold fortsatt er sjefen.

Det er ingen tilfeldighet at Ørjan trener for harde livet i Sandefjord. Solvold er hans coach.

Matfilosofien bygger på to påler: enkelhet og rene smaker. I Brussel skal den tjue mann sterke juryen serveres Sjøtunge med reker og La Belle Rouge hel kylling.

 

FOR HVA DET ER VERDT

Det er på familiebedriften Bekkjarvik Gjestgiveri Ørjan ser sin framtid, og det er der han vil bruke konkurranseresultatet for hva det er verdt.

– Jeg har fått mye gratis lærdom siden jeg som ti, tolvåring bestemte meg for å bli kokk. Det finnes ikke noe mer spennende enn mat, og jeg liker alt, selv om jeg kommer fra en fiskerikommune.

– Nå skal Bekkjarvik bygges opp som merkevare. Det blir hovedfokuset mitt etter at konkurransene er tilbakelagt.

 

Teaser:

– Dette er krevende og kjempemorsomt, sier konkurransesugne Ørjan Johannessen. Etter Bocuse d’Or ser han likevel fram til å lage mat for betalende gjester.

Main Image:
Thumbnail Image:
Main Image Credit:
Ørjan har med seg kokkeassistent Julie Ekse Jenssen hele veien fra Sandefjord til Brussel.