Norsk spekeskinke holder mål

Publisert Sist oppdatert
Deck:
Stjernekokkene Jørn Lie og Arne Brimier enige om at norsk skinke holder mål i konkurranse med utenlandske konkurrenter.
Ingress:

Det Norske Kokkelandslaget har talt; den norske spekeskinka, Santa Kristina fra Gilde er fullt på høyde med de beste i verden. Da blindtesten ble gjort med 25 norske journalister kom også Gilde-skinka best ut. 

 

I en blindtest nylig utført av det norske Kokkelandslaget kommer den nye Santa Kristina skinka på topp målt opp mot de mer kjente Serrano- og Parmaskinkene.
Da hel skinke ble testet gikk den norske skinka helt til topps mens det var Parma som trakk det lengste strået da den skivete varianten ble testet.
Journalistene fikk kun smake den skivede varianten og den norske skinka kom klart best ut. Hotellmagasinet var med på testen der vi skulle gi tre skinker poeng fra 1-10. Der fikk den norske skinken 206 poeng, mens de to kjente utenlandske representantene fikk henholdsvis 175 og 178 poeng. 

Fordomsfulle kokker
- Mange av oss i kokkefaget har hatt en kjærlighet til spanske og italienske spekeskinker, og vi gikk til denne blindtesten med stor sikkerhet om at den nye norske spekeskinka ikke kunne nå opp i smak, lukt og konsistens. Der tok vi grundig feil. Nå har vi fått en likeverdig norsk konkurrent, sier Geir Magnus Svae, kaptein på juniorkokkelandslaget.
Han får støtte fra Arne Brimi. Stjernekokken fra Lom som var Norges første Bocuse d`Or deltaker er full av lovord over skinka. 
– Jeg vet det har vært jobbet med denne skinken i mer enn 10 år, men jammen har det blitt bra resultat. De første smaksprøvene jeg fikk for noen år siden holdt ikke mål. Det gjør denne, sa Brimi. Han har i mange år vært talsmann for bedre skinkekvalitet i Norge.
– Så når noen får til noe så bra er det viktig at vi i bransjen stiller opp og støtter det som har kommet fram, sa Brimi som i sin tid måtte tåle mye kritikk fra landbruket da han kritiserte norske råvarer. 
– Den gamle Norske skinka smakte bare salt og var lagret for kort tid, sa Brimi og fikk støtte av fagfolk fra Nortura.

Endelig godtatt
Veien fram mot en langtidsmodnet norsk skinke som kan måle seg med de store har vært lang og krevende. Utviklingen av skinka begynte som et resultat av at norske kokker etterlyste en skinke som var mindre salt og mer mør.
– Dette har jeg venta på lenge. Nå har vi endelig en norsk skinke som jeg er stolt av å sette på menyen, sier matentusiast fra Lom.
Han er ikke overrasket over at norsk skinke nå kan måle seg med det beste: – Det har skjedd mye med norske råvarer de siste årene, og det er all grunn til å være stolt av det vi nå kan by på av norsk mat.

Enormt potensiale
Nordmenn spiser i gjennomsnitt en halv kilo spekemat hver i året med topp i sommerhalvåret. Til sammenligning spiser italienerne og spanjolene ca fem kilo hver.
– Dette viser oss at vi har et enormt vekstpotensiale når det gjelder spekemat. Nå ønsker vi i Gilde å inspirere nordmenn til å bruke spekemat på nye måter, sier informasjonssjef Eli Strand i Nortura, morselskapet til Gilde.
– Nå satser vi på solid kategorivekst, flere nye produkter og flunkende ny design. Vi har stor tro på at vi skal lykkes, sier Strand med stor glød.

Fakta:
• Santa Kristina er en langtidsmodnet (24 mnd.) norsk spekeskinke som er inspirert av søreuropeisk mattradisjon.
• De to gårdene som produserer skinkegris til denne skinka ligger begge ved Mjøsa og grisen er en blanding av 50 % landsvin, 25 % Yorkshire og 25 % Duroc.
• Skinkegrisen har høyere slaktevekt en vanlig gris (160 kg)
• Skinka produseres på Nortura Tynset.

Main Image:
Thumbnail Image: