Gøy å være kokk

Publisert Sist oppdatert
Ingress:

Kokkelærlingene Jonathan Kolbu og Joachim Lindgren tok første plass i NM og tredje plass i nordisk mesterskap. De stortrives i yrket og lar seg ikke skremme av kjefting i TV-serier. 

– Det viktigste er å gjøre noe man trives med, er de to enige om. De er snart ferdige med to års læretid på Stadtholdergaarden, etter to år på Vestby videregående. Fagbrevet er rett rundt hjørnet og de er ikke i tvil om at de har valgt riktig hylle i livet.

 

Krevende mesterskap

Begge fikk tidlig interesse for matlaging.

– Jeg har alltid drevet med mat, men tenkte ikke over at man kunne ha det som yrke før jeg var på utplassering på Vestby videregående i niende klasse. Det avgjorde saken, forteller Jonathan.

– Jeg har alltid sagt jeg skulle bli kokk og syns det var gøy å drive med mat helt siden jeg var liten, smiler Joachim.

På skolen har de lært basiskunnskapen. Både klassisk og ulike stiler. Det gjør dem i stand til å improvisere over grytene, noe de så absolutt fikk bruk for i de to mesterskapene.

Der fikk de henholdsvis tre og en halv time på å lage tre retter (NM) og tre timer på å lage fire retter(nordisk). Råvarelista over hva de kan bruke som tilbehør fikk de se på forhånd. Hovedingrediensen i for- og hovedrett var hemmelig helt til startskuddet gikk. Selvfølgelig var det ikke lov å jukse, alt skulle lages fra bunnen av.

– Vi planla hvilke muligheter vi hadde for sauser og garnityr ved ulike alternativer, men uansett kan man ikke planlegge alt. Det er bra vi hadde øvd mye på forhånd, sier de og kan ikke få fullrost Stadtholdergaarden og innehaver Bent Stiansen. De har fått bruke kjøkkenet så mye de ville utenom arbeidstid til å trene på. Mange timer har gått med, men mesterskap har de bare fått mersmak på.

– Det er gøy med utfordringer. Når du står der yter du alt. Du skal jo helst prestere noe som smaker bra, ser bra ut og er bedre enn alle de andres, sier de. Det klarte de. Vi viser til menyene ved siden av.

 

Lærer uten kjefting

Vi møter de unge kokkene mens debatten går høyt i media om unge som blir skremt bort fra kokkeyrket av kjefting i Tv-serier. Hellstrøm og Hells Kitchen får så kokkehatten passer.

– Vi har ikke hatt kjeftete læremestere. Men skarp, konstruktiv kritikk er bare bra. Det får man i alle yrker og det bør man tåle, repliserer de to. Dårlige ordninger for overtidsbetaling kan også være en faktor, mener de.

På Stadtholdergaarden blir de imidlertid godt ivaretatt, både med hensyn til lønn og læring. De lærer gjennom å få ansvar. I gourmetrestauranten har læringene ansvar for de fire forrettene pluss appetittvekkere kalt ”tygg”. I den mer rustikke kjellerrestauranten har de ansvar for alle stasjoner.

- De tar jo en risiko ved å overlate så mye ansvar til oss. Det er mye å holde orden på og vi tar oppgaver på alvor. Allikevel er det alltid tid og plass til å ha det gøy. Det går ikke en dag uten at det er mye latter på kjøkkenet, sier de.

 

Gode framtidsutsikter

Så langt er Joachim og Jonathan fornøyd med kokketilværelsen. Med full lønn i læretida og uten studielån klager de ikke på lønn og økonomi. Nå er de klar til å søke tjeneste.

– Jeg har lyst til komme meg ut i verden og lære mer. Her har vi lært mye om fransk mattradisjon. Det er mye annet jeg kunne tenke meg å lære, sier Jonathan. Joachim skal holde seg på kjøkkenet på Stadtholdergaarden en stund til.

– Det er mange flinke folk blant nyutdannede kokker, både på kullet på skolen og blant lærlingene har. Vi må få mer erfaring før vi har noe nytt å tilføre kokkemiljøet i Norge, men det kan jo komme. Man blir jo aldri utlært i dette yrket, avslutter de to som håper og tror at fremtidige kunder blir fornøyd med det deres kokkekreasjoner.

Jonathan og Joachims vinnermeny i norsk mesterskap:

Forrett

Kyllingleverparfait med marinerte artisjokker, artisjokkpuré, syltede rødbeter, karamelliserte nøtter og sortpeppergastrique.

Hovedrett

Pannestekt piggvar fra Hjelmeland med purre-soppterte, fenikkelløk-rullade, glasert knutekål med knutekål/gulrotpuré, potetkrokett og spinat. Lime-beurre blanc.

Dessert

Yougurt-vaniljemousse med marengs, crunch, sjokoladebonnet, rødappelsinsorbét og skum, og fikensaus.

Teaser:

Kokkelærlingene Jonathan Kolbu og Joachim Lindgren tok første plass i NM og tredje plass i nordisk mesterskap. De stortrives i yrket og lar seg ikke skremme av kjefting i TV-serier.

Main Image:
Thumbnail Image:
Main Image Credit:
Full fart og mye moro på jobben for kokkelærlingene og makkerne Jonathan Kolbu (t.v) og Joachim Lindgren.