Først i Norden med tre Michelin-stjerner

For første gang har en nordisk restaurant fått tre stjerner, og for første gang har en norsk restaurant utenfor Oslo fått Michelin-stjerne. 

Publisert Sist oppdatert

Onsdag presentere Micheilng sin Michelin Nordic Guide 2016 under en pressekonferanse i København. Der ble det klart at to nye norske restauranter fikk en stjerne, og ikke minst at Maaemo fikk sin tredje stjerne og med det er den første norske restauranten med tre stjerner. 

Restauranten er ledet av kjøkkensjef Esben Holmboe Bang og sommelier Pontus Dahlström.

- Den har alt vi ser etter i en trestjerners restaurant, sier direktør Michael Ellis i Michelin om Maaemo.

Først i Norden

Også Geranium i København har fått tre stjerner, og er dermed sammen med Maaemo de to første nordiske restaurantene som har fått denne æren. De blir dermed del av en eksklusiv klubb med bare 116 restauranter verden over.

I Norge får Konstrast i Oslo RE-NAA i Stavanger en stjerne hver.

Den første utgaven av den nordiske hotell- og restaurantguiden ble gitt ut av Michelin i februar 2015, da under navnet «Michelin Guide Nordic Cities 2015». Nå bytter guiden navn til «Michelin Nordic Guide 2016». Årsaken er at horisonten er utvidet.

- Våre inspektører finner at det er gode matopplevelser også i mindre byer og på landet, sa International director of Michelin Guides Michael Ellis på pressekonferansen onsdag. 

Se hele listen over Michelin-restauranter i Norden her. 

- Utvider rekkevidden

- Årets nordiske guide er ekstra spennende ettersom vi både har fått to nye trestjernersrestauranter og utvider rekkevidden for vår guide, som nå ikke bare dekker storbyene men også hele landet. Vi har håndplukket de aller beste restaurantene og hotellene fra hele Danmark, Finland, Sverige og Norge til våre lesere – hvilket har resultert i rekord i antall nye stjerner for 2016, sier Rebecca Burr, sjefredaktør for Michelin Nordic Guide.

Smalhans i Oslo har fått Bib Gourmand. 

- Bib Gourmand-utmerkelsen viser våre lesere hvor man kan finne restauranter som tilbyr vellagd mat til en rimelig pris. Vi er veldig glade for at det nå finnes totalt 30 ”Bibs” i den nordiske guiden, sier Rebecca Burr.

Disse norske restaurantene har nå stjerne:

Maemo ***
Statholdergaarden *
Fauna *
Kontrast *
RE-NAA *
Restaurant Eik (Bib Gourmand)
Smalhans (Bib Gourmand)

Disse norske restaurantene hadde stjerner sist:

Maemo **
Statholdergaarden *
Ylajali * 
Fauna *
Restaurant Eik (Bib Gourmand)
Oro Bar & Grill (Bib Gourmand)

Både Statholdergaarden og Fauna beholder sin ene stjerne, mens Ylajali er lagt ned. Oro har derimot mistet sin Bib Gourmand. 

Den nordiske Michelin Guiden vil være i salg fra og med fredag 26. februar i utvalgte bokhandler.

Utvalget av restauranter vil også bli oppdatert via appen kort tid etter lansering. Appen er gratis for alle nordiske telefonabonnenter. Du finner den ved å søke «Michelin» i App Store eller Google Play Store.

Michelin Nordic Guide har bilde av Bergen på forsiden, men ingen restauranter i Bergen fikk stjerne.
Powered by Labrador CMS