Fra lunsj til jord på 18 timer

Publisert Sist oppdatert

Global Enviro International er et lite firma i Selje i Sunnfjord. Dermed var det trolig praktiske årsaker til at den første av deres matkverner havnet på Rica Sunnfjord i Førde.

 

- Kvernen fungerer på den måten at vi tømmer resten i ei kvern på kjøkkenet og kan hente det ut 18 timer etter som kompost i kjelleren. Dette uten at avfallet er rørt av mennesker etter det ble puttet i kverna, sier Audun Rosseland i Global Enviro. – Etter 18 timer er volumet og tyngden redusert dramatisk. Det som kommer ut i andre enden kan enten brukes som kompost eller jordforbedringsmiddel i landbruket.

- Vi sparer årlig 150.000 kroner i transport med denne kverna. Selv om den koster 600.000 kroner så vil den spares inn på sikt, sa hotelldirektør Odd Erik Gullaksen til avisa Firda under lanseringen av maskina i begynnelsen av november.

Nå står flere Rica hoteller for tur til å få samme kvern.

- Før nyttårsrakettene går i lufta så regner vi med at minst fire anlegg til er i drift her i landet. Blant annet på Rica park i Sandefjord og Holmekollen Park i Oslo, sier Rosseland.

Det er også tegnet en kontrakt med Rica Dyreparken og Innovasjon Norge om videre utvikling. I Dyreparken i Kristiansand er det vakumtransport av avfallet til maskina som lager kompost etter at det har vært gjennom selve kverna.

- Man kan transportere opptil 100 meter med vakum og man kan også montere på flere kværner på det samme anlegget. For eksempel i et kjøpesenter med fersvaredisker og serveringssteder, sier Rosseland.

I følge sikre kilder tyder det på at flere av Rica-kjedens hoteller følger etter Førd-hotellet og vil installere denne kverna som også falt i smak på FrokostTV på NrK1.

- Vi har opplevd en hyggelig pågang etter innslaget på NrK, sier Audun Rosseland i Global Enviro International.

Thumbnail Image: