Første glutenfrie ølet i Norge

Publisert Sist oppdatert

Glutaner er brygget spesielt for dem som har sykdommen cøliaki, som er en sykdom i tynntarmen; men kan med fordel også drikkes av andre, spesielt dem som vil ha lavt inntak av karbohydrater. – Dette er det ølet vi har hatt mest etterspørsel etter de senere årene, sier Arve Røys Stranden, som forteller om stor glede blant norsk cøliakere som fikk den beste nyttårsgaven de noensinne har fått: nå kan endelig tusener av nordmenn drikke øl igjen! Glutaner selges i Meny og Ultra-butikkene, og i flere av Norgesgruppens samarbeidende kjeder, samt i frittstående øl- og mineralvannsbutikker over hele landet.

Cøliaki fremkalles av gluten. Dette er en proteinforbindelse som finnes i hvete, rug, bygg og spelt (urhvete). Når gluten kommer ned i tarmen fører dette til en skadelig immunreaksjon i slimhinnen hos en cøliaker. Normalt har slimhinnen i tynntarmen utallige små fingerlignende utløpere, tarmtotter. De som har cøliaki (cøliakere), og ennå ikke har fått behandling, har ødelagte tarmtotter. Normale tarmtotter er dekket av tallrike høyt spesialiserte epitelceller, som bidrar til at næringsstoffene i maten brytes ned og deretter suges opp i kroppen. Ved cøliaki skades disse cellene ved inntak av gluten.

Hvor hyppig sykdommen forekommer i Norge vet man ikke med sikkerhet, men kanskje så mange som 1 av 100 i den norske befolkning har cøliaki. Det kan derfor være ca 46.000 cøliakere i Norge. Høsten 2006 var ca 8000 cøliakere registrert som medlemmer i Norsk Cøliakiforening (NCF).

Glutaner er brygget med kornsortene teff, sorghum og ris. Teff er et kornslag som har sin opprinnelse i Etiopia, er svært næringsrikt, har god smak og tåles av personer med cøliaki. Sorghum blir dyrket i store kvanta i Afrika, India og Kina og inneholder ikke gluten. I tillegg er Glutaner brygget i et glutenfritt miljø av kun glutenfrie ingredienser. Etter at hvert enkelt brygg er ferdig blir det sjekket for eventuell tilstedeværelse av gluten. Bryggeriet garanterer derfor glutenfrihet i ølet, noe som er helt fantastisk, sier Arve Røys Stranden, som sier at ølet passer både som forfriskning og til de fleste glutenfrie retter, herunder glutenfri pizza/pasta, fisk/skalldyr, retter av lyst og mørkt kjøtt.

Thumbnail Image: