Koreansk øl og Soju til Norge

IB Fine Wines AS har gjort avtale med Hite-Jinro Company i Korea om import og distribusjon av øl og soju til det norske markedet.

Publisert

Det asiatiske kjøkken er i vinden i Norge og stadig flere restauranter henter inspirasjon fra flere steder Asia, også fra det koreanske kjøkken.

– I første omgang vil vi markedsføre, Hite Beer Pale Lager øl og Jinro Chamisul soju, men vi regner med å kunne tilby flere varianter fra begge produkt-kategorier etterhvert. Den første leveransen er vel i havn og på lager, og vi er i gang med å markedsføre produktene i diverse kanaler. Så langt har vi blitt møtt med entusiasme og positive tilbakemeldinger.

Varierer i prosent

 
 

Innen HoReCa-bransjen er sannsynligvis en del som kjenner produktene fra før, men vi tar en aldri så liten voksenopplæring.

Ifølge importøren er faktisk soju nemlig verdens mest solgte sprit og er det generelle navnet på et blankt brennevin som kan variere en del i alkoholstyrke - fra Chamisuls moderate 17,8 % opp til cirka 45 % for andre brands. 

Det påstås blant annet at soju selges dobbelt så mye i volum som for eksempel Smirnoff vodka på verdensbasis. Koreanerne selv står naturlig nok for en stor del av dette konsumet, og soju utgjør en selvfølgelig del av et koreansk måltid og kultur. Hver provins i Korea har sin spesielle lokale variant som de hegner om og favoriserer.

Nytes bar

Men hva spiser man til, og hvordan drikker man soju?

– Enkelt oppsummert nytes soju som regel bar og fungerer som en slags «snaps» (i små glass) gjennom måltidet i kombinasjon med øl. Gjerne til sterkt krydret mat og/eller umami smaks-retter, eksempelvis kimchi (fermenterte grønnsaker) som regnes som Koreas nasjonalrett. Altså ikke ulikt vår egen tradisjon med øl og akevitt til forskjellige matretter. Soju benyttes også som base i diverse coctailer og finnes blant annet også med plomme-smak, sier Grete Borgen i IB Fine Wines.

 
 

Soju ble tradisjonelt lagd på ris, men det ble forbudt å bruke ris til destillering under Korea-krigen. Jinro Chamisul Soju er nå destillert på en blanding av ris, bygg, søtpotet og tapioca/tapica. Det har en ganske nøytral duft og smak, litt som vodka, men altså som regel bare med halvparten så mye alkohol. Faktisk så har soju enkelte steder i verden ikke rettigheter til å bli solgt som sprit hvis det er under 24% abv. – eksempelvis i statene New York og California – hvor det blir solgt kun gjennom øl- og vin-lisens distributører.

Perfekt kombo

Hite Beer Pale lager er også den mest populære øl-sorten i Seoul og omegn. Dette er et lettdrikkelig og friskt øl, lyst i fargen, med lett skum og som passer veldig godt til asiatisk mat generelt. Hite Beer Pale lager og Jinro Chamisul Soju, i kombinasjon, er et perfekt følge til koreansk- og annen asiatisk inspirert mat og som vi håper å se på flere drikke-menyer i tiden fremover.

Firmaet Jinro har produsert soju siden 1924. I 2006 ble produsenten kjøpt opp av ølbryggeriet, Hite. Hite-Jinro Company er i dag Koreas største drikkevare-produsent. Firmaet er verdens største produsent av soju og har hele 60% av hjemmemarkedet.

Powered by Labrador CMS