Jugendstil og torskefiske

Publisert Sist oppdatert
Ingress:

 

Ålesund tilbyr nå hotellgjester til byen spasertur i hollandsk blomstereng, faktisk med muligheter for fjordfiske i samme slengen, om lysten går i den retning. Nordic Choice Hotels åpnet forleden sitt nyeste hotell i jugendbyen. – Et av de fineste i selskapet, sa Peter A. Stordalen under åpningen, og ble lyrisk, om ikke panegyrisk, om mørehovedstaden.

 

– Innflygingen til Ålesund er som å komme til alpene, og nettopp denne åpenbaringen skal vi selge til hotellgjesten, sa han i følge lokalpressen. - Her er den nye drømmen hans, mener noen av dem som var til stede da byens ordfører, Bjørn Tømmerdal og Stordalen klippet silkesnoren.

Men tilbake til blomsterengen. Hold og såkalt "gangsperre" er ingen overhengende fare ved en liten "utflukt". For liten blir den. Grastustene er sant å si ikke mange. Men de er eksklusive, spesialimporterte fra Holland, som en forfriskende fargeklatt på terrassen utfor gangen mellom to av hotellets bygg. Ikke mange kvadratmeterne altså, men til gjengjeld skal engen få vokse fritt og uhemmet. Og utpå høsten slår den over fra grønt til flammende rødt.

Hva torskefiske angår så kan gjestene gjør kast, praktisk talt fra sengekanten, ut i Aspevågen. Her og i den tilstøtende Borgundfjorden pågår et stort, kommersielt fiske vinterstid, nærmest inn til hotellets egen badetrapp. Fisket har i årevis stor severdighet for tilreisende å bivåne, og å delta i selv. 

Ved hotellets "waterfront" er anlagt en 10 meter bred trapp ned til sjøen for dem som ikke nøyer seg med å la tærne kiles i hollandsk eng, men vil dyppe dem i saltvann. Alle hotellets rom har panoramautsikt mot fjordlandskapet og sunnmørsalpene.

 

Langt bedre

Hotellet øker gjestekapasiteten i Ålesund med 196 rom. Fra før driver Stordalen og selskapet hans Clarion Collection Hotel Bryggen i byen. Men selv om den er landets 13. største, med innpå 44 tusen innbyggere, og nesten like mange i nabokommunene bare noen minutters kjøretur unna, så har faren for overkapasitet og tomme rom vært heftig diskutert blant bransjefolk så vel som mann og mann i mellom. I dag har Ålesund 13 hoteller.

– Ingen fare så langt, slår hun fast, den blide, svenskfødte hotelldirektøren, Eva Hole. Selv kort tid etter åpningen 6. juli fyltes bookingboken opp, med andre ord mange fulle hus, allerede åpningsmåneden, og flere overnattinger og bedre besøk i restaurantavdelingen, enn forventet. Langt bedre understreker hun.

 

Verneverdig

Quality Hotel Waterfront ligger i en del av byen der høyhus ikke ville blitt tolerert, byens utskjelte rådhus til tross. På den annen side har utbyggingen skjedd bak fasaden på et av sentrums flotteste jugendstilhus, og et praktfull pakkhus, som lå og vitnet om de enorme verdiene som er skapt av fiskerinæringen i distriktet.

Byen har flere eksempler på utnyttelse av jugendhus som er revet i forbindelse med renoveringer og utbygginger, der faktisk bare fasaden står igjen. Alt interiør er revet og fjernet og utbyggingene fremstår på innsiden som moderne prosjekter med alle tidens fasiliteter og bekvemmeligheter. Eksempler er kjøpesenteret midt i sentrum, næringsbygg og en utvidelse byens største hotell.

 – Uverdig rasering av en bebyggelse som er unik i verdensmålestokk, hevder kritikere. Noen påpeker at ødeleggingen av jugendstilhus, ofte med utsøkte interiører og møblementer designet av de opprinnelige arkitektene, har påført Ålesund uopprettelelig skade og er årsak til jugendbebyggelsen ikke kommer med på verdensarvlisten.

 

Ingen negative

– Vi som arbeider her har ikke fått en eneste negativ kommentar, sier hotellsjef, Aina Bakke Aalen: 

– Vi har hatt mange omvisninger og bedømmelsen etter disse, og det vi har registrert fra publikum i sin alminnelighet, er veldig imøtekommende.

Den tidligere eieren har uttrykt stor tilfredshet med utbyggingen og de elementene som er tatt vare på. Inngangsdøren og trappeoppgangen til familiedelen av bygget er bevarte. Her er gedigne paneler, dører, rekkverk og flotte vinduer med innsatt farget glass, og familiens initialer. Alt er pietetsfullt tatt ivaretatt.

Den opprinnelige trappen mot inngangen til den tidligere forretningsdelen, der en skipshandel i mange år har hatt lokaler, er nå markant del av inngangen til resepsjonen. Vi har fått mange godord for at vi valgte denne løsningen, i stedet for å fjerne trappen helt.

 

420 millioner

– Jeg synes personlig arkitekten har klart å binde art noveau (jugendstil)-elementene fantastisk flott sammen med de to øvrige byggene, det gamle pakkhuset og det nye signaturhuset, som forøvrig har fått navn etter arkitektfirmaet, Link Signatur, sier Aina Bakke Aalen videre:

– Interiøret vårt er spennende og nytt i uttrykket, men ganske varierende også, helt i tråd med stilmiksen som er uunngåelig i denne typen utbygging. Selv de dristigste valgene er gjort med god smak, så langt jeg kan bedømme. Et eksempel er en av korridorene i tredje etasje, med en knallrød vegg på ene siden og en grå betongflate på den andre. Noen gjester har faktisk lurt på om vi er helt ferdige. Men resultatet er så flott at jeg gjerne viser frem nettopp denne delen, sier hun.

Wenaas Kapital er ansvarlig for utbyggingen, og eiere av bygningene. Opprinnelig var planene å reise et rent forretningsbygg, men finanskrisen fremtvang nytenking og resulterte i kontakt med Nordic Choice Hotels. De ble med, underforutsetning av en konferansesal ble innlemmet i prosjektet. 

Wenaasgruppen, med hovedkontor en god times biltur fra Ålesund, og som er blitt storeiere av hotellbygg, eksempelvis Oslo Plaza, har brukt i alt 420 millioner på prosjektet, med renovering og utbygging i et forholdsvis stort kvartal, i Nedre Strandgate. Hotelldelen av utbyggingen, som ble ferdigstilt i løpet av 18 måneder, er kommet på 250 millioner.  Hele prosjektet er ikke ferdig ennå. Den tusen kvadratmeter store kurs- og konferansedelen åpnes ikke før i november:

– Men da kommer vi godt, mener innesalgssjef, Grete Hatlen, som er medansvarlig for driftingen.

 

Kjenner kundene

 – Vi har vært ute en vinternatt før, alle her, selv har jeg for eksempel ledet teamet som arbeider med reklamasjonssaker i NSB. Hver og en her vet hva som er god service, og vi skal bli best i byen, forteller Hatlen.

– Selv den mest borgjemte pølsebod i kongeriket påstår seg å være en spydspiss i service- og kundebehandling. Hvordan skal dere heve en slik påstand fra løst prat til opplevd erfaring for gjestene?

– Min målsetting er å kjenne enhver konferanse- eller kursdeltaker allerede før vedkommende setter sine ben i hotellet, med andre ord ligge i forkant med hensyn til å kjenne kundebehovene. Vi arbeider intenst med å få på plass rutiner som gjør at, når avdelingen åpner så blir vi Waterfront kundenes beste valg fordi vi kjenner de som velger oss.

 

Milliardklassen

Hotellet er den første og markante "byggeklossen" i en forventet, storstilt renovering av byens sørside, men forventede investeringer i milliardklassen. Store delen av sørsiden har vært bundet opp av eldre bebyggelse, og ikke minst havnearealer og en større buss- og lagerterminal. Mye av sjøverts godstrafikk er flyttet, den største delen til en større utbygging av Ålesund havn på nordsiden av byfjellet, Aksla, mens bussterminalen er å finne en mils vei lenger østover, på Moabyen. Til ergrelse for mange bypatrioter drister enkelte seg for å kalle Moa for Ålesunds reelle sentrum.

Den slags påstander bør helst fremsettes etter mørkest frembrudd. I alle fall er ordfører, Bjørn Tømmerdal optimistisk, både med hensyn til livskraften i sentrum rundt ålesundet og at nye prosjekter kan gis arkitektonisk utforming som står til jugendbebyggelsen, som ble reist etter bybrannen i 1904. Nettopp utbyggingen av Quality Hotel Waterfront ser han som en illustrasjon av slike muligheter, uttrykte han ved åpningen.

Teaser:

Ålesund tilbyr nå hotellgjester til byen spasertur i hollandsk blomstereng, faktisk med muligheter for fjordfiske i samme slengen, om lysten går i den retning. Nordic Choice Hotels åpnet forleden sitt nyeste hotell i jugendbyen. – Et av de fineste i selskapet, sa Peter A. Stordalen under åpningen, og ble lyrisk, om ikke panegyrisk, om mørehovedstaden.

Main Image:
Thumbnail Image:
Main Image Credit:
Sittegruppen ved inngangen preges av oslokunstneren, Øyvin Hovins arbeide, som er malt med sprayboks, direkte på en sinkplate. Motiver går igjen i utsmykningen på gjesterommene. Hotellsjef Aina Bakken Aalen forteller at inspirasjonen er hentet fra Ålesund, blant annet fra jugendarkitekturen og havet med tang og tare.
Powered by Labrador CMS