Glitrende fasade på Brattøra

Publisert Sist oppdatert
Ingress:

Når ”The Choice of the Stars” eller mer presist Clarion Hotel & Congress Trondheim åpner til neste år, vil det fremstå som byens nye landemerke. Ikke minst på grunn av den særegne arkitekturen.

 

Hotellmagasinet har snakket med arkitektene bak det spektakulære bygget, norske Space Group. De er naturlig nok både spent på mottagelsen hotellet vil få, og stolt over at deres forslag i sin tid vant den internasjonale arkitektkonkurransen. Utbygger er Starproperty med Hans Hoff og Reitan i tet.

Navnet, The Choice of the Stars, henspeiler på hotellets stjerneform. Fire frittliggende blokker bindes sammen av et stjerneformet lobbyområde. Og over lobbyen svever et gullfarget tak. Nettopp dette taket er blitt tatt særlig godt imot av Trondheims blikkenslagere, som med dette har fått muligheten til å lære opp en ny generasjon fagarbeidere innen en gren av faget som ikke ofte blir brukt.

– Designet tar utgangspunkt i atriumhotellet, men i motsetning til det klassiske amerikanske eller asiatiske hotellatriet der alt eksponeres i en vertikal og endimensjonal opplevelse, har vi prøvd å vri volumene slik at alle rommene får utsikt. I midten, i mellomrommet mellom blokkene ligger den tredimensjonale stjernelobbyen som gir en dynamisk romopplevelse, forklarer arkitekt og partner i Space Group, Adam Kurdahl.

Her monterer Skanska de spesielle glasspaneler med piksellert silketrykk som gir en illusjon av et ”hull i et skydekke” fra innsiden.(foto: Erling Skjervold for SKANSKA)

 

Inspirert av is

Den krystallinske formen innvendig - fragmentert, men vertikalt sakral - gir assosiasjoner til dramatiske isformasjoner med klipper, revner og isflak.

Hotellet har også fått et særegent utvendig uttrykk som lettest beskrives som en ”soft” fasade. De enkle blokkene er gitt et mykt fasadeuttrykk med gradvise overganger mellom transparens og tette flater.

Vinduene har fått glasspaneler med piksellert silketrykk som gir en illusjon av et ”hull i et skydekke” sett innenfra hotellrommet. Dette har også en solavskjermingsfunksjon som kan varieres i forhold til de ulike solretningene. 

 

Lobby for alle

Hotellets eksepsjonelle fellesrom knytter sammen alle publikumsfunksjoner fra bakkeplan til toppetasjene - i spennet mellom de rasjonelle hotellromstukturene.

I den tredimensjonale lobbyen blir det tilgang til kongressfasiliteter, presidential suite, skybar med takterrasse i en fri form for å utnytte unike attraksjoner mot parken og Brattørabassenget og ikke minst den frie utsikten over Pirbadet. 

I lobbyen er det lysinnslipp fra tak og gjennom ”sprekkene” i konstruksjonen.  Hotellromstrukturene er ”oppløst” på bakkeplan for å øke den offentlige tilgjengeligheten med flyt, sikt og luftighet, og denne åpenheten sikrer god orientering innenfra og ut - og internt mellom resepsjon, heiser, lobbybar, restaurant, utstillingsarealer og de større møtesalene. Disse salene kan også fungere som en ytterligere utvidelse av det store lobbyrommet, for større utstillinger eller servering.

Byens infrastruktur

– Dette hotellet inngår i byens reguleringsplaner og skal være åpent og inkluderende. Det skal fungere som en del av Trondheims infrastruktur, sier Anne Wodstrup, prosjektleder i teamet som har tegnet hotellet.

Det inviteres til tverrforbindelser, snarveier og forflytning av publikumsfunksjoner ut i de omkringliggende byrom; uteservering på sydvestvendte terrasser ved Brattørabassenget, pausearealer i parken, utstilling og underholdning kan vendes ut mot en utvendig arena og representative ”rød løper” adkomst med beplantning og rullestenshage er henvendt mot byen. Hovedadkomsten og resepsjon er todelt, men lobbyen er likevel sammenkoblet – med en klar identitet for hotellet og for konferansesenteret, heter det i et skriv fra Space Group.

Landets største

Hotellet blir et landemerke uten front eller bakside der det ligger henvendt både mot byen og fjorden. Planen er at Brattøra skal bli Trondheims nye ”storstue”, og her vil hotellet spille en aktiv rolle med sine 31 500 kvadratmeter, 400 rom og suiter fordelt i fire blokker på ni etasjer og 3000 kvadratmeter store kongressområde. Selve salen er på 1500 kvadratmeter og kan romme inntil 2000 mennesker i teateroppsett. Lokalene er fleksible og kan åpnes eller deles i mindre saler etter behov. Kongresshallen vil bli Norges største som bygges i tilknytning til et hotell. Nærmeste nabo er det nasjonale opplevelsessenter for pop og rock, Rockheim. På Brattøra er det også næringspark, BI og ikke minst Pirterminalen med landets største badeland, Pirbadet. Disse skal dele en park på vel fem mål.

Hotellet har også referanser til Trondheims lokale bystruktur i kombinasjonen mellom de store strukturelle linjene og de små intime ”veitene”.

Main Image:
Thumbnail Image:
Main Image Credit:
Formen på hotellblokkene er kreert rundt et stjerneformet lobbyareale. Over svever ”gulltaket” (ill. Space Group/Luxigon)