Noen klasser opp
I 2005 drev Thomas Hjellestad og Andrè Pettersen sommerhotell i Kristiansand, for Norlandia Hotels & Resorts. Da var de fremdeles studenter ved hotellhøgskolen, og delte ansvaret med medstudent Eirik Alexander Petersen. For ett år siden møtte vi dem igjen, da som henholdsvis Food & Beverage manager og kjøkkensjef på Quality Hotel Residence i Sandnes. Nå blir de direktører i eget hotell, uten kjedetilknytning og helt på eget ansvar.
Prinser i kongeland
![]() |
Myhregaarden Hotell. – Bygget er så vakkert, at det fortjener sin rennesanse, mener direktørene Thomas Hjellestad og Andrè Pettersen. |
Svein Kåre Edland kjøpte bygget i 2000 og ønsket å forvandle det til et hotell, men hadde ingen til å drive det. I fjor inviterte han interesserte drivere til å komme inn på eiersiden. Hjellestad og Pettersen, som da arbeidet i Choice-systemet, fikk tilfeldigvis kjennskap til dette. De hev seg rundt og presenterte det som må ha vært et fristende prosjekt.
– Vi gikk gjennom noen runder, og fikk til slutt tilbudet. Vi er meget glade for at han vågde å satse på to unge hotellprinser, fremfor etablerte profiler, forteller Andrè Pettersen.
Hotellkonger våger de ikke å kalle seg enda.
Total fornying
Prosjekteringsarbeidet startet i februar, ved påsketider begynte de å tømme bygget, og i sommer begynte oppussingen. Hjellestad og Pettersen kaller prosjektet et ”enestående hotell”. Det blir uten kjedetilknytning, ingen av værelsene blir like og i stil skal hotellet bli lagt merke til.
– Det å få gjøre noe nytt og enestående har vært både gulroten og drivkraften, og årsaken til at vi våget å kaste kjedekarrieren vår på båten, sier de.
Bygget får 53 værelser. I tillegg kommer resepsjon og frokostrestaurant i første. Fasaden, de innvendige murveggene og hovedtrappen blir bevart. For øvrig rives alt innvendig. Den gode takhøyden gjør det mulig å få inn alle ventilasjonsrør, vannrør og føringer, likevel har det vært utfordrende å lage 53 nye bad i et hundre år gammelt bygg.
For å være helt sikre på at de får alt som de ønsker, er oppussingen ikke satt bort til en totalentreprenør. Prinsene styrer selv prosessen, og har gitt oppdragene til mindre og lokale håndverkerbedrifter.
Fint skal det være
Også leveranser til det ferdige hotellet blir i stor grad satt ut, og igjen plukkes leverandørene med omhu. De har for eksempel funnet frem til en lokal sjokoladefabrikant, som skal levere håndlaget sjokolade. Søtsakene skal ligge på værelsene når gjestene kommer.
Bortsett fra i øverste etasje, hvor takhøyden ikke tillater slikt, blir det standard med lysekrone og takrosett av gips. Det blir brede gipslister mellom tak og vegger, eksklusive såpeserier på alle bad og ikke en eneste sparedusj i hele huset. Værelsene får individuell aircondition, og alle rommene skal ha egen peis, elektrisk sådan.
– Ja, vi har kjøpt inn 55 peiser. Men dere har jo bare 53 værelser?
– Det må jo være peis i resepsjonen og frokostsalen og. Har vi sagt ”alle rom” så blir det peis i alle rommene. Når gjestene ankommer og åpner værelset med nøkkelkortet, går lyset på, TV’n starter med sort skjerm mens stemningsfull musikk høres svakt i bakgrunnen, og så tennes peisen av seg selv…
Her mangler visst intet
Hjellestad og Pettersen lover at i tillegg til å være best i byen på gjesteservice, skal hotellet også være den beste arbeidsplassen for personalet. Dette skal de blant annet oppnå ved å delta i driften, ikke bare på formiddagstid, men sent og tidlig.
Prisen for et standard værelse blir 2150 kroner i ukedagene, og med 30 prosent rabatt i helgene. I gaten hvor hotellet ligger, er det allerede Thon, Comfort og Rica-hotell. Likevel frykter de ikke tomme rom.
– Selv etter at vi åpner, vil det være underskudd på flere hundre hotellværelser i Stavanger i ukedagene. Derfor vil vi satse steinhardt på helgene. Vi vil trekke gjester ved å være bedre, ved å tilby gourmetpakker, kulturpakker og kjærlighetshelg.
Men prisen hos dere er hakket høyere og vel så det?
– Ja, men produktet er verdt det, sier Andrè Pettersen. Dere mangler ikke selvtillit!
– Nei, men har du ikke det, kan du like gjerne la være å starte, svarer de i kor.
Alle gode ting er tre?
Hotellet skal samarbeide med lokale restauranter om middagstilbud, mens driften av frokostsalen og rengjøringen er satt ut til andre.
– Vi er flinke til å selge rom og til å få gjestene til å trives. Andre er flinkere til å vaske og lage frokost enn det vi er.
Hotellet åpner i januar 2008, samtidig som Stavanger blir Europeisk kulturhovedstad. Nå har de arbeidet med prosjektet i nesten ett år, det er uker til åpningen og de stråler av forventing.
Nå blir dere vel værende på samme plassen en stund?
– Ja, svarer Pettersen. Men de har også fortalt at de allerede er involvert i to nye prosjekt. Hva disse består i får vi ikke vite. Det eneste vi får vite er at de håper på en avklaring ved årsskiftet. Så vil tiden vise om alle gode ting er tre.