Kulturhotellet i nord

Publisert Sist oppdatert– Vi føler at vi har dekning for å kalle oss Kulturhotellet i nord, sier eier av Sortland hotell, Harald M. Jakobsen og daglig leder Inger Anne Hellman som har hendene fulle av kunst.

 

Harald M. Jakobsen har drevet Strand hotell på Sortland i mange år. Da han kjøpte konkurrenten Sortland hotell i 2004, hadde han allerede ideen om å lage et bibliotek med forfatter Lars Saabye Christensens bøker.

– Lars bodde her på Sortland i 15 år, og jeg kjente ham godt. Han har satt mange spor etter seg her i Vesterålen, og Sortland hotell er omtalt i to av bøkene hans, sier Jakobsen.

I april 2010 arrangerte Sortland hotell festaften for den populære forfatteren i anledning til at han nå kom med sitt håndskrevne originalmanus til boka ”Herman”.

– Det er godt å se at bøkene mine blir satt så stor pris på, og jeg vet de blir godt passet på her, sier Lars Saabye Christensen.

2008 ble en byste av ham avduket i biblioteket, laget av kunstner Nico Widerberg. Også et maleri har han malt til Saabyes bibliotek. Det er et populært rom, og i daglig bruk til møter, middager og mindre selskaper.

– Vi får mange fine tilbakemeldinger fra gjestene våre, og syns også selv at det er blitt et flott rom, sier Inger Anne Hellman, daglig leder på Sortland hotell.

Hun og Harald M. har jobbet i tospann siden han kjøpte hotellet. Og svært mye har skjedd på disse seks årene. Innimellom alt, også en bokutgivelse. Sortland hotell var 100 år i 2009, og boka om hotellets historie, kom ut i 2010. Ført i pennen av Alf Oxem.

– Vi hadde så mye som måtte med, at vi ikke ble ferdig i tide til jubileet, ler Jakobsen.

I 2009 åpnet Hamsun-foajeen, som også denne gang ble kunstner Nico Widerberg forespurt om å lage en byste.

Knut Hamsun bodde på Sortland hotell mens han skrev romanen ”Den siste glæde”. Nå henger den gamle romdøra til rom 10 på veggen, det samme gjør gamle bilder og avisutklipp av Hamsun.

NÆRING OG KULTUR

– Det er en viktig å finne en balansegang mellom næring og kultur, sier Jakobsen.

Jakobsen er en iderik mann, og kontaktet Nordlandsforskning for å søke hjelp til utviklingen av kulturhotell-konseptet. De sa begeistret ja, og forsker Tone Magnussen har fulgt dem ett drøyt år. Konsulent Adrian Skogmo er også med i prosessen.

– Det er svært viktig for oss at det ikke bare skal være noe å se på, det må også være innhold. Derfor arrangeres jevnlig opplevelser som bokbad, konserter og utstillingsåpninger, sier Jakobsen.

neste avdukning er bilder av fotografen Trym Ivar Bergsmo. De skal opp på veggene i fellesarealer og korridorer, kunsten går som en rød – eller blå tråd – gjennom hele hotellet. Bergsmo har blant annet har gitt ut storformatbøker med foto til Lars Saabye Christensens dikt.

Det er nye tider på Sortland hotell. Alle 50 hotellrom er totalrenovert fra topp til tå. Kunstner Tove Hov Jakobsen har fått i oppdrag å male bilder, et bilde til hvert rom.

Og på hodeputen kan nok gjestene forvente å finne dikt…

Thumbnail Image:
Powered by Labrador CMS