Ikke bare en stol

Publisert Sist oppdatert

Leif Isachsen er partner og daglig leder i Oslofirmaet Kode Design, som holder til i en sjarmerende, gammel bygning i sentrum av hovedstaden. Selskapet ble dannet i 2001 og har i dag fire ansatte. I løpet av sine år i bransjen har Isachsen opplevd at stadig flere produsenter ser verdien i å bruke designere til å jobbe med sine produkter. Ved å bruke folk som er utdannet til å forene form og funksjon, kan man også få mer konkurransedyktige produkter. Kodes filosofi handler om å sette partnerskap fremfor kundeforhold og kunnskap foran trender.

Balanse

Graf er tegnet for Hov Dokka, og har blitt en bestselger. Stolen er utviklet både med tanke på sittekomfort og enkel stabling, og skal passe til folk i alle størrelser.



Den slitne, skjeve trappen som leder opp til lokalet minner også lite om det stiliserte, trendy inntrykket mange gjerne har av denne bransjen. I tillegg til et uformelt og trivelig kontor med særdeles stor takhøyde, har de et velutstyrt verksted hvor mye av utviklingsarbeidet foregår. For selv om datategninger er et viktig verktøy, er fremstilling av modeller og prototyper også avgjørende for et godt resultat.

Industridesigneren har jobbet mye nettopp med stoler, og Kode står blant annet bak bestselgeren Graf, som de har tegnet for Hov Dokka. Konferansestolen har en enkel form i bøyd limtre og aluminium (?), og den produseres i ulike varianter med eller uten pute, heldekkende trekk, og med høy eller lavere rygg.

Til forskjell fra en kontorstol som i beste fall kan justeres og spesialtilpasses personen som skal sitte i den dag ut og dag inn, er Graf laget for midlertidig sitting. Allikevel er det mange aspekter som må taes hensyn til i designprosessen, som kroppsform, bevegelse, materialer og tykkelese på puter. Stolen skal ikke oppleves som hard å sitte på, men samtidig må ikke putene være så myke at man synker gjennom. I tillegg til sittekomfort, er det også viktig å tenke på at stolene må kunne ryddes vekk på en enklest mulig måte. Ifølge Isachsen holder det ikke bare å fokusere på én egenskap - at de skal være greie å stable, gode å sitte i eller pene å se på.

- Alle ting er viktig, og for å et bra resultat, må man balansere alt, påpeker han.

Bruker fagfolk

Som industridesigner er han nødt til å sette seg inn i en rekke ulike produkter, og Isachsen har jobbet med å formgi alt fra innpakning for tannbørster til verneutstyr for mineryddere. Og selv om det er en lang vei fra konferanselokalet til området som må ryddes for miner, gjelder mye av de samme prinsippene for designprosessen, enten man skal lage elegante stoler eller sikkert og funksjonelt utstyr for en gruppe som arbeider med livet som innsats.

- Vi trekker inn folk fra ulike fagfelt, og bruker deres kunnskap, sier han.

Mens en ergonom kan ha mye å bidra med når det gjelder utviklingen av en stol, vil en minerydder ha uvurderlig kunnskap om hva som kreves av godt verneutstyr, og hvilke mangler som finnes ved det eksisterende utstyret.

Samtidig er det viktig å sette seg inn i hvordan produksjonen skal foregå, og hvilke muligheter som ligger der. Og like viktig er det kanskje å vite hva som ikke lar seg gjennomføre, slik at man ikke legger mye arbeide ned i å utvikle et produkt som til syvende og sist viser seg å ikke kunne settes i produksjon.

For Kode innebærer dette å tilbringe mye tid ute på produksjonsstedene, hvor man også har mulighet til å teste ut idéene og justeringene under veis. Der har man som regel også god tilgang på folk som får jobben med å prøvesitte stolene.

 

Thumbnail Image:
Powered by Labrador CMS