Dette er min ”hotell-baby"

Publisert Sist oppdatertStig O. Jacobsen er vokst opp i Angvik i Gjemnes kommune og startet sin karriere som diskenspringer i landhandleriet. Etterhvert slo han seg sammen med kollega Erik Berg i Molde og sammen har de to bygget seg opp som solide eiere i blant annet i Bunnpris-kjeden og i Angvik Eiendom som eier og forvalter en eiendomsmasse til en verdi av en halv milliard kroner. De siste årene har de to parhestene også gått inn i reiselivsbransjen gjennom selskapet Classic Norway. Her ligger etablissementene som ”perler på en snor” fra Bjorli øverst i Romsdalen via Fjordstuene i Molde til Håholmen ute i havgapet.

GOD REKREASJON: Det bør være alle muligheter for god rekreasjon dersom du er glad i sjø og fiske.

Nysatsingen Angvik Hotell er bygget opp av Stig O. Jacobsen, men i samarbeid med Berg i den forstand at hotellet inngår i Classic Norway-konseptet. Hotellet inneholder 14 dobbeltom og tre suiter. Bøkkerstua er en av spisesalene beregnet på overnattingsgjester med plass til bortimot 40 gjester. Her er den gamle, opprinnelige grua på plass. I Angviksalen er det plass til 100 spisegjester. I tillegg er det en spisestue til – Bygdestua. Totalt kan hotellet bespise 150 gjester samtidig.

Utvendig er det bygget nye brygger med robåter i tre og i gammel stil til bruk for gjestene. Det finnes plastbåter her også for de som foretrekker det.

Helt spesiell nærhet

Hotellvert Jørn Aase, som ble hentet til stillingen fra Soria Moria, sier det er kurs- og konferansemarkedet de primært vil satse på. Og han sier han blir veldig overrasket om dette ikke blir et populært bryllupssted. Og et sted der familier markerer runde dager.

- Dette skal være hjemmekoselig. Når folk reiser herfra skal de ha gode minner med seg hjem, sier Aase. Her er ikke noe a la carte-kjøkken, men driften baseres på at folk bestiller rom på forhånd. Og det samme dersom noen ønsker å komme hit for å ta en bedre middag. ”Drop-in”-kunder blir ikke aktuelt å betjene i bygda i Gjemnes med beskjedne 300 innbyggere.

Etter å ha blitt presentert en del av planene for hotellet av hotellverten kommer en rimelig stresset Stig O. Jacobsen inn i Bøkkerstua der vi sitter.

- Er dette en ”baby”, for deg, Jacobsen? I den forstand at det dreier seg mer om lidenskap enn forretning?

- Når du jobber tett inn i et prosjekt så blir det ofte slik at det blir ”babyer” av det alt sammen, svarer han.

- Men det er klart – jeg bor her. Dette er på mine forfedres grunn. Jeg har en helt spesiell nærhet til dette prosjektet. Og i og med at jeg bor her i Angvik kan jeg heller ikke rømme fra det. Så det betyr at jeg skal leve med dette i årene som kommer.

- Du investerer 60 millioner kroner. Kunne de millionene vært investert bedre et annet sted?

Verdens midtpunkt

MIN BABY: Stig O. Jacobsen innrømmer at hans nyeste investering, hotellet i hjembyga Angvik, er hans ”baby”. Og at det skal litt til før han får skikkelig avkastning på investeringen.

- Ja, da er svaret helt ubetinget ja. Og slik sett er det klart dette er min ”hotell-baby”, ler kjøpmannen.

- Men i de 60 millioner som investeres er det også inkludert et spa-anlegg som kommer på våren neste år, legger han til.

Han forteller videre at innredningen i hotellet er lokalhistorisk forankret:

- Stolene er skåret av en treskjærer i Aure. Alt gjort ut fra gamle modeller fra Angvik Møbelfabrikk. Vi har senger som er laget etter kopier som i sin tid ble bestilt av keiser Haile Selassie i Etiopia. Så har vi en lokal trekunstner på Åndalsnes som har laget spisestuemøblene. Noe av inventaret er også gamle møbler som har vært i slektens eie eller kjøpt inn fra andre. Og det er laget nytt fra gamle modeller. Vi har litt nasjonalromantisk kunst på veggene. Vi selger stillhet og fred, peisild og litt nasjonalromantisk kunst. Dette skal være en plass for den gode samtale. Vi forteller også litt slektshistorie her gjennom et eget museum vegg-i-vegg med hotellet, sier Jacobsen og forteller selv litt av den historien:

- På 1500-tallet startet hollendertrafikken da hollenderne kom hit for å hente tømmer til skipsbygging. Angvikskogen var meget godt egnet og dermed også spesielt verdifull. Så sier danskekongen i 1614 at det skal være verdiskapning på norsk jord – altså at tømmeret ikke bare skal skipes ut som råtømmer, men at det også skal sages her også. Da kom sagbruksvirksomheten i gang og fra da var dette en handelsplass. En stor handelsplass! På kart fra 1599 vises Angvik som en av fire plasser i Møre og Romsdal. Det er vi stolte av! Det understreker det vi alltid har visst – at vi er verdens midtpunkt, smiler Jacobsen og fortsetter slektskrøniken:

Alt har sin tid

- Vi har bygget opp et museum her hvor hele historien skal formidles. Mine oldeforeldre John og Gurianna Angvik fikk 14 barn. 13 vokste opp. 11 av dem startet sin egen virksomhet enten her eller i Kristiansund. Det var produksjon og salg av alt fra møbler til Etiopias keiser til raffinert undertøy til Kristiansunds finere damer. Vi har nå fått portrettert den søskenflokken fordi den aktiviteten de skapte bidro sterkt til at Tingvoll kommune, som Angvik hørte inn under frem til 1963, var Nordmøres industrielle midtpunkt i første halvdel av 1900-tallet, sier en ivrig Jacobsen (hans mor er født Angvik).

Angvik Møbelfabrikk ble grunnlagt av Stig O. Jacobsens morfar og ble drevet frem til 100-årsjubileet i 2006. Nå har Stompa overtatt.

- Ja, alt har sin tid. Tønnefabrikken hadde sin tid i huset her. Fergeselskapet Angvik-Tingvoll, som var privat drevet av familien fra 1929 til 1970, hadde sin tid frem til Krifast-utbyggingen. Buss-selskapet Angvik Auto hadde sin tid fra 1924 til det forsvant under sentraliseringen på 1980-tallet. Litt av utfordringen er å tilpasse virksomhetene etter utviklingen. Dette med hotell er av de nye tingene vi nå går inn i, sier Jacobsen.

Og selv om 60-millioners-satsingen kanskje ikke blir så lukrativ vil hotellet høyst sannsynlig bli et attraktivt sted i årene som kommer. Slik det fremstår er det i alle fall verdt et besøk.

Thumbnail Image: