Bærekraftig luksus på Crowne Plaza Copenhagen Towers

Publisert Sist oppdatert

























Hotellets ansatte rekrutteres i samarbeid med Københavns og Hvidovre kommune gjennom et utdannelsesprogram som gir nydansker fra hele verden en direkte inngang til arbeidsmarkedet. Medarbeidernes internasjonale bakgrunn spenner fra hele verden og som ofte er høyt utdannede, men som likevel har vanskelig med å få jobb. Gjennomfører de et utdannelsesforløp med fag som Internatinal Hospitality samt en rekke kurs på Hotel- og Restaurantskolen, garanterer Crowne Plaza Copenhagen jobb på hotellet.


 

I november i fjor ble hotellet åpnet, like i forkant av Klimatoppmøte i København. Og med sin miljøprofil og beliggenhet, nærhet til Kastrup og Bella Center, bodde både USAs utenriksminister Hillary Clinton og tidligere visepresident Al Gore på Crowne PlazA.

Hotellmagasinets reporter følger i deres fotspor ved et besøk på hotellet. Er det mulig å kombinere luksus og samtidig reklamere med at de vil være bærekraftig? Kommunikasjonsdirektør Fredrikke Tømmergaard, tar imot og viser rundt i Nord-Europas største bygningsintregrerte solcellepark.

– Vi understreker ofte at bygningen er CO2 nøytral, men driften er det ikke, presiserer hun. Og ja, det er mulig å kombinere luksus med å være bærekraftig. Men vi er ikke grønne for enhver pris. Vi går aldri på bekostning av kvalitet, komfort, sikkerhet og luksusopplevelse. Men når vi klarer det, er det en ”kindereggopplevelse” uten sidestykke, sier Tømmergaard og smiler bredt. Hun understreker at hotellet har fire stjerner. Internasjonale stjerner, bemerker hun, noe som tilsvarer fem stjerner i Danmark.

BLIR TIL JORD

Heisen tar oss opp i 25. etasje, der det er fire suiter på 60-90 kvadratmeter. Vi blir møtt av en fantastisk utsikt over Amager Naturreservat. Samtidig ser vi fly som lander og tar av på Kastrup Lufthavn. Kommunikasjonsdirektøren forteller at rommene er innredet med design fra Paustian og at hotellet har 321 deluxe rom samt 39 eksklusive rom.

– Se her, sier Tømmergaard og viser vei inn på badet, sjampoflasken og tannbørsen kan du stikke i blomsterpotten etter bruk, de går tilbake til kretsløpet. Det innebærer at alt dette blir til jord igjen. Produktene er laget av maisstivelse. På rommene blir luftmengdene elektronisk regulert og det er lavenergilyskilder overalt.

Her er det ingen informasjonspappe, alt er avskaffet, i stedet finnes informasjonen elektronisk i et interaktivt TV-informasjonssystem, som minner om internettsider.

– Alt av hotellets IT-infrastruktur som innbefatter alt av rutersAccess punkter og ikke minst PC-er og laptoper er valgt ut fra produktets energiramme og gjenbruksvennlighet, også deres innpakning som er brukt til å sende produktet i, forteller kommunikasjonsdirektøren.

Hun fortsetter med å berette om hvorfor hotellbygningen er blitt klassifisert som en CO2 nøytral bygning, vi er på vei ned, mot kjelleren. Her finner vi kjøle- og varmesystemet som er bygd, og som er Danmarks første grunnvannsbaserte kjøle og varmesystem. Det er boret 110 meter under jorda for å kunne kjøle hotellet ned om sommeren, og varme bygningen om vinteren. På denne måten reduseres energiforbruket tiloppvarming og avkjøling med nesten 90 prosent. Alle solvendte fasader på Crowne Plaza er dekt med ultratynne høyteknologiske solceller, som årlig genererer omkring 170.000 kWh. Det tilsvarer 55 danske husstanders årlige forbruk av strøm. Disse investeringene har ført til at vi er det første hotellet i Danmark som lever opp til standard i EUs Green Building Program, og det danske bygningsreglement for Lavenergiklasse 2.

BÆREKRAFTIG REISE

Tømmergaard forteller at de har mange utfordringer. Men det første og viktigste de må løse nå er bruken avvannflasker. Hotellet er en del av Intercontinental Hotel Group, som er verdens største hotellkjede med mer enn 4400 hoteller verden rundt, mener at det må serveres vann fra flasker.

– Det må vi finne en løsning på, vi har løst mange utfordringer for å være et bærekraftig hotell. I samarbeid med våre partnere må vi også klare å løse denne utfordringer. Vi kan ikke være bekjent av å ha vannflasker, vi må få til en ordning der plastflaskene byttes ut med brusende vann som lages på hotellet, konkluderer kommunikasjonsdirektøren, og leder veien inn til kjøkkenet. Der blir vi møtt av en smilende svenske, Björn Nilsson, kjøkkensjefen.

BIOGASS

Hotellets miljøprofil er også bygd på at all mat skal komme fra lokale leverandører og avviser leveranser med unødig emballasje. Samtidig mener de at det er nok med leverandørene kommer tre ganger i uka, for på den måten å minske transportmengden.

– Vi ønsker økologiske matvarer, men ikke for enhver pris. Vi kjøper ikke økologiske gulrøtter fra Spania, i stedet tar vi inn danske gulrøtter som kommer fra en lokal leverandør. På menyen har vi mat med nordiske spesialiteter som serveres på vår gourmetrestaurant, kafé og bar. Matavfallet vårt kvernes og suges ned i en 1000 liter stor tank i kjelleren før det sendes til produksjon av biogass. Det som er igjen etter produksjonen av biogass, går til landbruksgjødsel.

Hotellet har også en stor konferanseavdeling med 12 møtelokaler, med en konferansesal som har plass til 800 deltakere, samt et utstillingslokalet på 400 kvadratmeter.

GRÜNDEREN

Allan Agerholm er i daghotelldirektør og mannen bak ideen om å skape Danmarks første CO2-nøytrale hotellbygning og miljøfilosofi.

– Vi merker allerede etter tre måneders drift at flere og flere ønsker å benytte seg av hotellet både fordi det er av god kvalitet og at vi driver bærekraftig. Vårt mål vil alltid være å produsere minst mulig CO2, samtidig som vi vil gi våre gjester en best mulig opplevelse og et godt produkt, avslutter Fredrikke Tømmergaard.

Thumbnail Image:
Powered by Labrador CMS