Slik kan Deichmanske hovedbibliotek se ut i 2027. Konsept- og utviklingssjef hos Møller Eiendom AS er Siri Løining (lille bilde). Løining har mange års erfaring fra Amerikalinjen og Sommerro.

Dette er Siri Løinings nye Oslo-prosjekt

I 2027 skal det gamle Deichmanske hovedbibliotek i Oslo gjenoppstå som fotohus, restauranter og byens store møtested.

Publisert Sist oppdatert

Møller Eiendom har samlet Lundhagem arkitekter, interiørarkitektene Paulsen & Nilsen og GrecoDeco for å stå for forvandlingen, i tett samarbeid med Byantikvaren i Oslo. 

– Bygget er en del av byens hjerte. Derfor har vi satt sammen et stjerneteam som kan forvalte kulturarven og samtidig gi det ny kraft inn i en ny tid, til ny bruk og et bredt publikum. Vi skal gi Oslo 14.000 kvadratmeter med fotoopplevelser, mat og møteplasser. Etter nesten hundre år med hvisking i biblioteket, skal vi endelig åpne opp og skru opp volumet, sier konsept- og utviklingssjef for prosjektet hos Møller Eiendom, Siri Løining, i en pressemelding. 

25 etasjer

Løining har lommene fulle av erfaring fra hotellbransjen med blant annet flere år på Amerikalinjen og Sommerro. I februar i år startet hun hos Møller Eiendom. 

Bygget, tegnet av Nils Reiersen, fikk ved åpningen i 1933 tilnavnet «Trappehuset», på grunn av sine 25 ulike etasjer og nivåer. Det er bygget på og endret i flere omganger før Deichman flyttet i 2020. 

Nå skal originale detaljer og møbler tilbakeføres og Axel Revolds kjente freske i hovedsalen møysommelig rehabiliteres. Men også tidligere ukjente rom skal åpnes og tilrettelegges. I 2027 kan Oslofolk boltre seg i event- og utstillingslokaler, små og store møte- og spisesteder. 

– Det er et fantastisk kult prosjekt! Et bygg midt i byen, som alle har et forhold til! Vi skal kombinere høyverdigheten i de store salene med røffheten i arkivrom som ikke har vært åpne for folk flest. Det er en stor utfordring å få et bygg nesten uten en eneste rett vinkel til å fungere godt etter dagens bruksbehov. Samtidig er det en gave å få løftet originale kvaliteter og farger, og fylle huset med lys og masse liv, sier arkitekt Tomas Rønhovde hos Lundhagem. 

Kreativ trio 

Lundhagem er arkitektene bak det nye, prisvinnende Deichman i Bjørvika, og har, gjennom sin kjennskap til husets historie, vært involvert i Møller Eiendoms prosjekt helt fra start. Lundhagem har i tillegg erfaring fra ombyggingsprosjekter og bevaringsverdige bygg, som den tidligere amerikanske Ambassaden. 

Der har de jobbet tett med Interiørarkitektene Paulsen og Nilsen, som i det gamle biblioteksbygget skal stå for utforming av fotomuseum, opplevelsessenter og flere ulike serveringssteder. 

Med på laget har de også New York-baserte GrecoDeco, kjent i Oslo for designet på Sommerro, som skal videreforedle arkitekt Reiersens spesialtegnede møbler og interiør i en tidløs, inkluderende og leken helhet. 

Gamle leselamper skal lyse opp nye generasjoner. 12.000 meter med magasinhyller skal få nye funksjoner og ny mening. Alt i tett samarbeid med byantikvaren, gjennom hele prosessen. 

– I dette prosjektet har vi hatt et meget godt samarbeid fra dag én. Dette bunner i at alle involverte har hatt respekt for de fantastiske kvalitetene som ligger i bygget og et ønske om å få til ny bruk og videre utvikling uten at det går på bekostning av disse. God og jevnlig dialog skaper tillit og gjør det mulig å tenke proaktivt og løsningsorientert, sier byantikvar Ellen Hole hos Oslo kommune Byantikvaren.

Uteservering i en stor hage

Bibliotekshagen og utearealene har i lang tid vært en bortgjemt transportetappe mellom øst og vest i byen. I 2027 vil de gjenoppstå som en grønn forlengelse av den store parken som anlegges i forbindelse med det nye regjeringskvartalet. 

Fasaden vil åpnes opp med uteserveringer og direkte inngang til kaféer og utesteder, inkludert en stor hage med servering nærmest på Trefoldighetskirketrappen. 

– Det bygges og skapes så mye nytt og spennende i hele Hammersborg-området. Bydelen er perfekt plassert, der øst møter vest, politikk møter kultur og makta møter folket. Midt oppi dette vil det gamle biblioteksbygget være et nav for nye møter og inntrykk. Vi gleder oss masse til å fortelle mer om hva bygget skal hete og hva vi skal fylle det med, inkludert en liten overraskelse på loftet, sier Løining.

Powered by Labrador CMS