Til topps med ”Four steps to Heaven”

Publisert Sist oppdatert

– Når jeg første gang smakte på cocktailen visste jeg at denne blandingen bare var helt riktig, forklarer Sandbakken entusiastisk.

Kristoffer Sandbakken jobber til daglig på Emil & Samuel i Oslo. Deltakerne i konkurransen fikk alle utdelt en liste over ingredienser de kunne benytte seg av for å utvikle nye oppskrifter.

Syrlighet og sødme
Med utgangspunkt i Bacardi Limón som består av Bacardi Superior blandet med sitron, lime og grapefrukt, bygget han opp smaksuttrykket til ”Sweet Stranger”. Ved å bruke smakstilsatt rom har man et ferdig og svært godt utgangspunkt å bygge smaksutrykk på, derfor inngår den som en uerstattelig ingrediens i våre mest populære cocktails og drinker.

- Jeg fulgte den teoretiske tilnærmingen ”Four steps to Heaven” når jeg tenkte oppbyggingen av oppskriften, som enkelt forklart innebærer: temperatur, balanse, synergieffekt og ”strekking”. Temperatur er svært viktig for at cocktailen skal holde seg frisk. Den riktige balansen oppnår du mellom syrlighet og sødme. Synergieffekt oppnår du ved å forsterke smaksuttrykket, vanligvis ved bruk av lime eller jordbær. Til slutt skal innholdet ”strekkes” og det betyr å gjøre cocktailen ”større” ved hjelp av is eller blandevann.

Tips til hobbybartenderen
- Sweet Stranger er et resultat at jeg virkelig forsto formelen ”Four steps to Heaven” forklarer Sandbakken videre, som kun har vært bartender i to år. Førsteplassen oppleves som en stor seier og inspirasjon til å jobbe videre med å utvikle gode smaker, forklarer Sandbakke.

Til oss andre som kun er hobbybartendere og som ønsker å imponere på hjemmebane har han følgende tips:

- Bruk alltid is i cocktails og drinker og husk at vi alle har forskjellig smak. Smak deg frem til hva DU liker best i balansen mellom syrlighet og sødme. Da vil du finne ut hvor spennende det er å lage dem, avslutter Sandbakken fornøyd.

Vinneroppskriften "Sweet Stranger"

4 cl Bacardi Limón

2 cl Roses Cranberry

2 cl ferskpresset limejuice

2 cl sukkerlake

Roses Strawberry

1 pasjonsfrukt

Is

Slik gjør du:

Avkjøl et cocktailglass. Enten ved å fylle det med is eller å legge det inn i fryseren et par timer. Press en halv pasjonsfrukt ned i et shakerglass og fyll så glasset med is. Tilsett Bacard Limón, Roses Cranberry, limejuice og sukkerlake. Rist innholdet i cirka 50 sekunder. Innholdet siles deretter ned i det avkjølte cocktailglasset i en finmasket sil. Det er viktig at innholdet i pasjonsfrukten ikke følger med.

Dekor:

Ta den andre halve pasjonsfrukten og drypp 2-3 dråper med Roses Strawberry ned i fruktkjøttet og legg den til å flyte på overflaten av innholdet eller heng den fast på kanten av glasset. Frukten bør smakes på!

Thumbnail Image: