Norske vandrerhjem fyller 80 år

Publisert Sist oppdatert

I disse dager markeres 80-års jubileet til de norske vandrerhjemmene.

Runde Vandrerhjem (Foto: Norske Vandrerhjem)

- Under mottoet åpne dører – åpne sinn vil vi ønske velkommen med forskjellige aktiviteter på vandrerhjemmene fra Nordkapp i nord og hele veien gjennom Norge til Sørlandet. Hva som skjer på det enkelte sted vil variere, men felles for alle er enkel servering, informasjon og sosialt samvær i ekte vandrerhjemsånd, skriver Norske Vandrerhjem i en pressemelding.

Begynte med skoler
Det hele begynte på begynnelsen av det forrige århundre med den tyske læreren Richard Shirmann som var opptatt av å ta med seg elvene på tur for å se nye steder og få nye impulser. Det var ikke så lett å finne gode og rimelige steder å overnatte, og i 1909 fikk han ideen om å ta i bruk skoler som sto tomme i helgene og om sommeren. Med det var ”ungdomsherberget” skapt. Snart fantes det slike ungdomsherberger over hele Europa, og i Norge ble det første åpnet i Trondheim i 1930. I dag er over 4000 vandrerhjem spredt over 90 land i hele verden, med et årlig overnattingstall på nesten 40 millioner. I Norge er det over 80 vandrerhjem.

Trygt miljø
Fra ungdomsherberger med store sovesaler, har moderne vandrerhjem blitt trygge og komfortable overnattingssteder med fokus på gjesten og opplevelsen.

- Men idealene er fortsatt de samme. Et trygt miljø, der folk kan bo for en rimelig penge og lære andre mennesker og kulturer bedre å kjenne. Det er vårt lille bidrag til en bedre verden, skriver Norske Vandrerhjem.

Gjennom åtti år i Norge, har man fulgt trender og reisemønster og tilpasset tilbudet til gjestene. I tillegg til komfort og kvalitet står vertens lokalkunnskap og gjestenes ønske om å reise for å utvide sin horisont og møte likesinnede sentralt.

Opplevelser og engasjement
Norske Vandrerhjem er tilknyttet Hostelling International, og vokser i både medlemstall og antall vandrerhjem. I år åpner ti nye vandrerhjem i Norge.

- Vår visjon: Vandrerhjemmene skal skape opplevelser og kontakt mellom mennesker, og forståelse for egen og andres kultur og miljø. Våre grunnverdier er: Internasjonalt, trygghet, respekt, opplevelser og engasjement, heter det i pressemeldingen.

Thumbnail Image: