ROE AND CO_bottle shot cut out

Nå blir det whisk(e)y-krig

Det globale salget av irsk whiskey har økt med over 300 %. Det har fått en av de største aktørene til å entre banen.

Publisert

For nå er det nemlig klart at den globale giganten Diageo lanserer en premium blandet irsk whiskey, Roe & Co. I tillegg har de store planer om å gjenoppbygge et historisk whiskeydestilleri i St. James’s Gate i Dublin.

Roe & Co er en ny Premium Blended Whiskey. Dette markerer Diageos sprang inn i det irske premium whiskey-sortimentet. Samtidig annonserer selskapet at de planlegger å investere 25 millioner euro, rundt 225 millioner kroner i et whiskey-destilleri i St. James’s Gate – som tilhører det historiske whiskey-produksjonsområdet Golden Triangle i Dublins distrikt 8. 

DELIKAT: Det er ikke bare innholdet i flasken som er delikat.

Så potensialet

Diageo identifiserte en klar mulighet for vekst innen kategorien irsk whiskey, og med dette ble Roe & Co til. Merket skal reflektere moderne luksus, og alt fra emballasjen til innholdet er laget med fokus på å gjøre whiskey mer fremtredende i Europas blomstrende cocktail kultur. Roe & Co er laget av de beste håndplukkede irske korn og malt whiskeyer, for deretter å bli lagret på bourbon-fat. Den har den karakteristiske mykheten til irsk whiskey, og en bemerkelsesverdig dyp smak. De ulike korntypene får smakene til å harmonere perfekt mellom intens fruktighet og kremaktig sødme. Alt ifølge produsenten selv.

Bygde gullalder

Whiskey-nyheten er oppkalt etter George Roe, den en gang så verdensberømte whiskey-produsenten som bidro til å bygge en gullalder for irsk whiskey på nittenhundretallet. Destilleriet hans på Thomas Street i Dublin, George Roe & Co, hadde et areal på hele 7 hektar, og han var Irlands største eksportør. Destilleriet var nabo med Guinness i flere hundre år, og sammen utgjorde de landets to største merkevarer i hjertet av Dublins historiske brygge- og destilleringskvartal.

Nå vil Diageo bygge videre på denne rike arven ved å opprette et nytt destilleri – i det gamle Guinness Power House på Thomas Street. Det nye St. James’s Gate-destilleriet vil være å finne bare et steinkast unna det hvor George Roe & Co-destilleriet en gang stod. Dersom byggeplanene godkjennes, vil produksjonen igangsettes i første halvdel av 2019.

MASTER BLENDER: Caroline Martin er ansvarlig for innholdet.

Prøvd 100 blandinger

Caroline Martin, Diageo’s Master Blender, har brukt sin 30 år lange erfaring og sitt team til å omhyggelig lete etter, og sortere ut de aller beste irske whiskeyene. Siden desember 2014 har Martin prøvd ut over 100 blandinger og det har resultert i at hun til slutt har kunnet lage en helt ekstraordinær irsk whiskey.

Den høye andelen av «first-fill casks» i produksjonen (fat som først er blitt brukt til å lagre andre typer brennevin enn whiskey), skaper en smak med god balanse mellom kremet vanilje, frukt og krydder. Dette gir en bemerkelsesverdig dybde til en whiskey som både kan kalles elegant og raffinert.

Roe & Co har en alkoholprosent på 45%, og den er ikke kuldefiltrert. Den første leveransen av Roe & Co er tilgjengelig i de største europeiske byene fra 1. mars 2017, og den er å finne i coctailbarer i Norge fra mars måned.

Næringen vil vokse

Daglig leder for Diageo Reserve i Europa, Tanya Clarke, uttaler følgende om Roe & Co:

– Dette er et fantastisk prosjekt for oss i Diageo. Det skaper mulighet for å utvikle premium-utvalget av irsk whiskey, og vi ser en økt interesse for investeringer og gründervirksomhet innen dette segmentet. Til sammen kan dette bidra til vekst innen næringen. I tilvirkingen av Roe & Co har vi sett på hva dagens konsumenter etterspør. To av de mest interessante funnene var at det etterlyses flere premium-alkoholsorter, samt at bartenderne ønsker seg en tilpasningsvennlig og smakfull whiskey som kan brukes både i tradisjonelle og nye drinker.

Powered by Labrador CMS