Om veggene kunne tale.. hadde de hatt mang en historie å fortelle fra Lompas lange liv.

To konkurser ga ny giv

Før jul ble det klart at Olympen i Oslo har fått nye eiere. Dermed fikk også den asiatiske fusionrestauranten Xeast nye muligheter i nye lokaler.

Ikoniske Olympen på Grønland i Oslo, populært kalt «Lompa», har vært gjennom mange faser i løpet av sin lange og brokete historie. Nå starter et nytt kapittel. 

Mange endringer

Det gamle pakkhuset i Grønlandsleiret 15 hadde fungert som scene for revyer og konserter i fem år, da det ble åpnet restaurant der i 1899.

En fasadeendring i 1927 ga stedet en takterrasse, mens en oppussing i 1961 satte sinnene i kok: «Olympen er ikke lenger hva den engang var, også dette sted er blitt grepet av en ny moderne ånd og har fiffet seg op med malerier på veggene, grammofon, høyttaler og et støiende jazz-orkester» var blant tilbakemeldingene, og stedet måtte pusses opp igjen to år senere.

I 1965 åpnet Pigalle som Oslos første nattklubb i andre etasje, mens brødrene Kjell og Rolf Bækkelund var blant de mer eller mindre faste underholderne i første etasje. I 2006 ble det gjennomført en ny større oppussing, deriblant ble de ni store maleriene til Hans Henrik Sartz Backer renset. Interiøret og kunsten på Olympen regnes for å ha stor kulturhistorisk verdi. 

Xeast til Lompa

Etter to konkurser på halvannet år tok Terje Tuft over lokalene før jul i fjor. Han hadde akkurat vært gjennom første runde i retten for å få beholde lokalene til den asiatiske fusionrestauranten Xeast etter en konflikt med utleier Avantor, som endte med at Xeast mistet lokalene.

Nå har deler av menyen på Xeast funnet veien til Lompa, i tillegg til at Xeast lever videre som takeaway og catering fra samme adresse. Med hele fire kjøkken er det god plass til matproduksjon i lokalene.

Powered by Labrador CMS