Vil ha merking av energi- og næringsinnhold på restauranter

Publisert Sist oppdatert
Ingress:

I sin Stortingsmelding om folkehelse som ble lagt frem i dag, tar Helse- og omsorgsdepartementet til orde for merking av energi- og næringsinnhold i maten som blir servert på spisesteder.

Departementet ønsker å invitere serveringsnæringen til et samarbeid om innføring av en slik merking for mat- og drikkevarer på serveringssteder. Dette kan for eksempel angis i menyer eller ved oppslag.

 

Regjeringen ønsker også generelt å skjerpe inn kravene til merking av næringsinnhold og opprinnelse. Dette kommer i forbindelse med EUs nye forordning om matinformasjon med krav om obligatorisk næringsdeklarasjon på mat- og drikkevarer som omsettes til forbruker. Næringsdeklarasjonen skal inneholde informasjon om innhold av energi, fett, mettet fett, karbohydrater, sukkerarter, protein og salt, og dette skal hjelpe folk til å sette sammen et sunt kosthold.

 

I tillegg kommer den tidligere omtalte smilefjesordningen som går på hygiene på spisestedene.

- Ved å gi forbrukerne mer synlig informasjon om de hygieniske forholdene på serveringssteder, kan de ta informerte valg om hvor de vil spise. En smilefjesordning som har vært utprøvd av Mattilsynet i Trøndelag og Møre og Romsdal, har gitt svært gode resultater. Regjeringen vil arbeide for å innføre ordningen i hele landet, heter det i en pressemelding.

 

– Sykdom skyldes i økende grad måten vi lever på, mat med for mye salt, sukker og usunt fett, og for lite fysisk aktivitet. I tillegg er psykisk helse i økende grad årsak til frafall og sykemeldinger. Dette er utfordringer som ikke kan møtes på legekontoret eller operasjonsbordet. Helse henger sammen med hvordan vi innretter samfunnet. I Folkehelsemeldingen legger vi til rette for at det skal bli lettere for den enkelte å ta sunne valg, sier helse- og omsorgsminster Jonas Gahr Støre.

I Folkehelsemeldingen setter regjeringen følgende tre, ambisiøse mål:

• Vi skal gjøre Norge til et av de tre landene i verden med høyest levealder.
• Vi skal redusere helseforskjeller og befolkningen skal oppleve flere leveår med god helse og trivsel.
• Vi skal skape et samfunn som fremmer helse i hele befolkningen.

Teaser:

I sin Stortingsmelding om folkehelse som ble lagt frem i dag, tar Helse- og omsorgsdepartementet til orde for merking av energi- og næringsinnhold i maten som blir servert på spisesteder.

Main Image:
Thumbnail Image:
Powered by Labrador CMS