Utvider Doppio Passo-familien

Publisert Sist oppdatert
Ingress:

I over tre år har den italienske rødvinen Doppio Passo vært den mest solgte vinen i Norge. Nå kommer også Doppio Passo Prosecco og Doppio Passo Rosato.

Doppio Passo har vært Norges mest solgte rødvin både på flaske og Bag-in-Box siden begynnelsen av 2010. Vinen er saftig, har ren frukt og passer godt til norske ganer. Nå lanseres også en prosecco og en rosévin som er laget over samme lest.

- Det føles veldig naturlig at vi nå utvider Doppio Passo-sortimentet med disse to friske og flotte vinene, og vi har stor tro på dem begge, forteller Camilla Wedding i den norske vinimportøren Excellars, i en pressemelding.

 

Trendy prosecco

Etterspørselen etter prosecco har nærmest eksplodert, og salget av disse italienske musserende vinene har hatt en formidabel økning i Norge de siste årene. I 2012 ble det solgt 1,2 millioner liter musserende vin fra Italia, som i all hovedsak dreier seg om prosecco. Det er 200 000 liter mer enn det som ble solgt av spansk musserende vin i fjor, og over tre ganger så mye som antall solgte liter champagne.

- For mange blir champagne kanskje for dyrt og høytidelig, mens andre rett og slett bare foretrekker saftigere og mer ukompliserte musserende viner. Dette er egentlig ikke noe nytt, men etter mange år med cava som et rimeligere alternativ til champagne var nok mange nordmenn klare for noe nytt og spennende, sier Camilla Wedding.

 

Prosecco passer til nesten enhver anledning. Mange nordmenn har lagt sin elsk på den italienske kulturen, italienernes avslappede holdning til livet og ikke minst italiensk mat og vin. Prosecco er dessuten langt billigere enn champagne.

 

Flørtende og forfriskende

Doppio Passo Prosecco er en flørtende og forfriskende musserende vin i en stil som mange nordmenn er glad i, og akkurat slik klassisk prosecco skal være er den ikke helt knusktørr.

Som all annen prosecco består Doppio Passo Prosecco av 100 prosent Glera, og druene er dyrket i åssidene rundt Treviso i Veneto, nordøst i Italia. Her er klimaet ideelt for at vindruer skal utvikle både høy syre og høyt sukkerinnhold, noe som er optimalt for Glera, som modner svært sent.

Druene som brukes til Doppio Passo Prosecco er nøye utvalgt, og vinen er laget ved hjelp av den såkalte Martinotti-Charmat-metoden. Her oppstår boblene ved annengangsgjæring i en lukket ståltank, noe som bevarer mest mulig fruktighet i vinen.

- Som andre proseccoer skal Doppio Passo Prosecco kun gjenspeile druenes fruktighet og stedet de er dyrket – ingenting mer, forklarer Camilla Wedding i Excellars.

 

 

Antipasti og Bellini

Vinen er klar lys grønngul på farge, og dufter og smaker av fersken, grønt eple, pære og sitrus med et hint av akasie, syrin og urter. Vinen har en balansert syre og fyldighet, og smaker av frisk og lett frukt med en harmonisk ettersmak.

Vinen passer både som apertiff og til ulike typer mat. En naturlig kombinasjon er den italienske tapasforreten antipasti med elementer som ost, spekeskinke og oliven.

I tillegg passer Doppio Passo Prosecco også godt til sushi og lette fisk- og skalldyrretter. Prosecco spiller også hovedrollen i drinken Bellini.

 

Doppio Passo Prosecco er tilgjengelig i Vinmonopolets bestillingsutvalg.

 

Ideell sommervin

I likhet med prosecco har også rosévin blitt stadig mer populært blant nordmenn de siste årene, og bare i 2012 økte salget av rosévin med 12,5 prosent sammenlignet med året før, samtidig som totalsalget av vin i Norge var omtrent stabilt.

- Vi nordmenn reiser mye til Italia og andre søreuropeiske land, hvor vi gjerne får inspirasjon til nye drikkevaner som vi deretter tar med oss hjem, forklarer Camilla Wedding i Excellars.

 

Doppio Passo Rosato er en lett, frisk og leskende rosévin, noe som gjør at den passer perfekt som avkjølende drikke på en solfylt sommerdag.

Doppio Passo Rosato kommer akkurat som rødvinen Doppio Passo fra Puglia og er laget av 100 prosent Primitivo, noe som har gitt den sin rike og konsentrerte frukt. Fargen på vinen kommer fra drueskallene på de mørkelilla Primitivo-druene – det er her fargestoffene sitter.

 

Doppio Passo Rosato produseres ved at drueskallene fjernes umiddelbart etter en skånsom pressing, og drueskallene er dermed i kontakt med druemosten bare akkurat lenge nok til at vinen får sin flotte rosafarge. Deretter blir mosten gjæret på samme måte som når man lager hvitvin.

 

Rosa allrounder

Doppio Passo Rosato er en frisk og livlig vin, og den har en intens bringebærrød farge med lillaskjær. Vinen er fruktig og harmonisk med myke tanniner og en balansert syre, og den dufter og smaker av røde bær som rips og bringebær, samt et hint av grønne urter.

Doppio Passo Rosato er frisk som en hvitvin og har en fasthet som minner om den man finner i rødvin, og denne kombinasjonen gjør den til en allsidig vin som passer perfekt både alene og til mange typer mat, både lett sommermat og mer smaksrike retter. En klassisk kombinasjon er ”rosa vin til rosa mat” – med andre ord råvarer som laks, ørret og reker. Vinen er dessuten ideell til sushi i alle former og farger.

 

Doppio Passo Rosato passer også til koldtbord, tapas eller antipasti med mange ulike retter, som for eksempel kjøttboller i tomatsaus, grillet fisk, kylling eller svinekjøtt, reker og andre skalldyr, Caprese-salat (tomat og mozzarella), grønne bønner, asparges, melon, spekeskinke, salami, pølser, oliven, ost eller salat.

Doppio Passo Rosato er også tilgjengelig i Vinmonopolets bestillingsutvalg.

 

Til regnværsdagen

Til slutt slår aldri rødvinsklassikeren Doppio Passo feil, uansett årstid. Vinen dufter av mørke bær, lakris og noe tørket frukt, og den er fyldig og saftig med en lett sødmefylt smak av røde modne bær og mørk frukt, i tillegg til mange av de samme fruktige aromaene som man finner på duft – lakris, urter og vanilje, samt et hint av tørket frukt.

Doppio Passo passer blant annet perfekt hvis du planlegger å servere kraftigere mat eller grille noe rødt kjøtt i sommer. Den passer også til kylling, ostefat, pastaretter og annen italiensk mat – eller helt uten matfølge i sofaen en regnværsdag. Kjenner vi den norske sommeren rett blir det nok et par av dem også.

 

Visste du at…

  • Den klassiske proseccoen skal ikke være knusktørr – ordet prosecco betyr faktisk ”nesten tørr”
  • Druen Glera ble i mange år kalt Prosecco, men da prosecco i 2009 ble klassifisert som navnet på musserende viner fra områdene Treviso, Conegliano og Valdobbiadene fikk druen tilbake sitt opprinnelige navn
  • Treviso, hvor Doppio Passo Prosecco kommer fra, er det eneste stedet i verden man kan dyrke den milde radicchio-salaten Radicchio di Treviso, som regnes for å være blant de aller beste radicchio-variantene
  • I EU er det strengt forbudt å blande rødvin og hvitvin for å lage rosévin – bortsett fra i Champagne, hvor man kan gjøre nettopp dette for å produsere roséchampagne
  • Druen Primitivo, som brukes til både rødvins- og rosévarianten av Doppio Passo, kommer opprinnelig fra Kroatia, og fikk navnet Primitivo på grunn av sin tidlige (primo) modning
Teaser:

I over tre år har den italienske rødvinen Doppio Passo vært den mest solgte vinen i Norge. Nå kommer også Doppio Passo Prosecco og Doppio Passo Rosato.

Main Image:
Thumbnail Image: