Søtt, salt og syrlig i Måltidets Hus

Publisert Sist oppdatert
Ingress:

200 sjetteklassinger fikk sjekke smaksløkene sine da Smakens uke ble arrangert i Måltidets Hus i Stavanger i dag.

I en egen smaksløype gjennom hele Måltidets Hus fikk elevene prøve ut luktesansen og vurdere hva de mener er søtt, salt, syrlig, surt, bittert og umami.

Hele Måltidets Hus er et gigantisk matlaboratorium der smaksløypen bukter seg rundt med mange poster med råvarer. Elevene ble blant annet utfordret til å bestemme hvilken eplemost som var søtest og syrligst og til å smake på ting som ser likt ut men som smaker forskjellig. Mange elever rapporterte at de syntes den søte eplemosten var best.

– Det var gøy å gå rundt å smake på ulike ting, og vi har lært mye nytt og testet ut både lukt og smak, var den entusiastiske tilbakemeldingen fra flere av sjetteklassingene etter smaksløypen. Eplemost, gulrøtter, yoghurt og tomatsuppe med varierende saltsmak ble også servert.

Målet var selvsagt å få sjetteklassingene til å tenke over hva de spiser og være mer bevisst smakene. Flere av elevene rapporterte at de ”gjenoppdaget” smakssansen sin, og andre meldte inn at de faktisk likte helt nye ting. – Jeg ser at vi har vekket matglede og gitt økt bevissthet, og da har vi levert, sier prosjektleder, Kari Birgitte Melvær Wiig i Måltidets Hus.

- Det er viktig å bli oppmerksom på smak, kvalitet og lokal mat. Jeg er sikker på at sjetteklassingene husker dette resten av livet, og det er en opplevelse å se elevene lukte og smake. Slik blir de bevisste på kvalitetsmat, sier påtroppende fylkesmann i Rogaland, Magnhild Meltveit Kleppa, som stod for den offisielle åpningen av Smakens uke.

Smakens uke ønsker å få oss til å nyte maten og råvarene vi har, i tillegg til å bidra til å forstå kvalitet og kulturarven rundt det vi spiser. I år har også flere matgründere vært med på produktutvikling sammen med elever på videregående skoler.

Elever fra Storhaug, Madlavoll og Teinå skoler i Stavanger, Sviland skule i Sandnes, Goa skole i Randaberg og Røyneberg skole i Sola deltok på Smakens uke.

Landbruks- og matdepartementet står bak Smakens uke i samarbeid med

  • Opplysningskontorene i landbruket
  • Norges Kokkemesteres Landsforening
  • Nofima
  • VilVite-senteret i Bergen
  • Måltidets Hus i Stavanger
Teaser:

200 sjetteklassinger fikk sjekke smaksløkene sine da Smakens uke ble arrangert i Måltidets Hus i Stavanger i dag.

Main Image:
Thumbnail Image:
Main Image Credit:
Smakstesting i Måltidets Hus. (Foto: Måltidets Hus)