Matomsorgsprisen 2013 til Bærum Storkjøkken

Publisert Sist oppdatert
Ingress:

Sentralkjøkkenet i Bærum har gjennomført og er i gang med å gjøre nyskapende innsats på flere områder, noe som kan komme hele faget til gode.

Vinneren av Matomsorgsprisen 2013, Bærum Storkjøkken, har innfridd kriteriene til prisen på alle punkter – og litt til.

Det kommunale storkjøkkenet tilfredsstiller kriteriene spesielt innenfor innovasjon og nyskapning, men også innenfor begrepet trivsel.  Prisvinneren har påtatt seg en betydelig større rolle enn det som ligger innenfor deres ansvar, for at både ansatte og brukere skal trives på en best mulig måte. Det arbeides kontinuerlig med å bedre måltidskvaliteten både med hensyn til ernæring og trivsel. Dette er noe som kan komme hele faget til gode.

 

Banebrytende

Flere beboere på sykehjemmene i kommunen har behov for mer spesialtillaget kost ut i fra et mer komplisert sykdomsbilde. Som et ledd i å imøtekomme disse spesielle behovene er det laget et team fra storkjøkkenet som består av diettkokk og ernæringsfysiolog. De reiser ved behov ut og møter beboer og pårørende på institusjonen, noe som er temmelig unikt her til lands.

I samarbeid med avdelingssykepleier på avdeling går kjøkkenet sammen gjennom diettlister, og forsøker så langt det lar seg gjøre å skreddersy en meny beboeren kan være tilfreds med.

For at maten skal ha den kvaliteten som kreves og sikres på en best mulig måte, smakstestes all mat av minimum to kokker.

 

Markerer seg nasjonalt

Årets prisvinner markerer seg ikke bare lokalt og på fylkesnivå, men også nasjonalt.

Storkjøkkenet var med på å utforme kurset «Matglede», som ble holdt i regi av Norges Kokkemesteres Landsforening (NKL). De fem kursene fordelt over hele landet skulle inspirere institusjonskokker til å lage enda mer smakfull og fristende mat ved å gi konkrete tips og ideer fra restaurantkokker for å bedre totalopplevelsen omkring måltidene. Som et ledd i å forebygge underernæring hos beboerne på institusjonene i kommunen jobber Sentralkjøkkenet kontinuerlig med å videreutvikle næringsrike mellommåltider.

 

Veiledningsfilm

Gjennom praktiske veiledere og tett dialog arbeides det kontinuerlig med å nå de som sluttilbereder maten ute på sykehjemmene. Kjøkkenet lager i disse dager et e-læringskurs for dem som står for sluttilberedningen av maten. Det har også utarbeidet en middagsveileder, en folder til bruk for avdelingspersonell med bilde og forklaring til hver enkelt middag. Dette for å sikre kvaliteten på sluttproduktet.

 

Engasjerer sine medarbeidere

Tjenestelederen for sentralkjøkkenet får skryt av sine ansatte for å ha en unik evne til å se hver enkelt og få dem til å vokse med oppgavene. Gjennom tett dialog blir hun kjent med hver enkelt, og gir hver ansatt de rette arbeidsoppgavene – ut fra kunnskap, interesse og forutsetning. Medarbeiderne får dessuten utnyttet sine evner og kvalifikasjoner best mulig ved kontinuerlig kompetanseheving, kunnskapsdeling og trivselsskapende tiltak.

I 2011 mottok Hanne Hagen-Jensen Bærum kommunes Arbeidsmiljøpris for sitt engasjement for sine ansatte og for å ha satt søkelyset på helse, miljø og sikkerhet på arbeidsplassen. Hun tar blant annet med seg sine ansatte på et konferansesenter for å lage neste års handlingsplan – hvert eneste år. Ikke alltid like lett å få til på et stort sentralkjøkken der det må og skal serveres 1400 måltider hver eneste dag – året gjennom.

«Lederen er nyskapende, iderik, åpen for nye forslag og tanker på hvordan bedriften best mulig kan sikre maten vi produserer helt frem til brukerens tallerken», står det i forslagsstillerens begrunnelse.

DETTE ER MATOMSORGSPRISEN

Formålet med Matomsorgsprisener å understøtte og motivere aktører i norsk matomsorg som bidrar til nyskapning og kvalitetsheving til hele fagets og bransjens beste.

Med aktører i norsk matomsorg menes institusjoner, kantiner, personalrestauranter og foretak basert på matomsorg og overnatting knyttet til institusjoner.

 

Hovedkriterietfor å bli vurdert som kandidat til prisen, er å ha gjennomført en nyskapende innsats som kan komme hele faget til gode. Prisen tildeles enkeltpersoner eller bedrifter/institusjoner.

 

Nyskapningenkan være knyttet til:

• bedre måltidskvalitet både med hensyn til ernæring og trivsel,

• utprøvd bruk av systemer og metoder som kan bli normdannende for flere

• personalledelse, for eksempel at alle medarbeidere får utnyttet sine evner og

   kvalifikasjoner best mulig, kontinuerlig kompetanseheving, kunnskapsdeling,  

   trivselsskapende tiltak osv.

 

Prisensom er instituert av Kost- og ernæringsforbundet og fagbladet Horeca, er delt ut syv ganger tidligere.

Vinneren får:

  • Et stipend på 30 000 kroner gitt av Kost- og ernæringsforbundet og TINE
  • Et kunstverk – gitt av Ask Media AS, utgiver av bl.a. fagmagasinet Horeca.
  • Originaldesignet diplom fra Horeca

                                                                                                              

En uavhengig juryhar vurdert alle innkomne forslag.  Juryens medlemmer har vært:

  • Leder Ivar Villa – daglig leder i Brest bedriftsrestauranter
  • Janicke Gurijordet – kjøkkensjef ved Nøtterøy sentralkjøkken og vinner av Matomsorgsprisen 2008
  • Sigmund Solvang – salgssjef offentlig sektor, TINE
  • Britt R. Sørø – Kost og ernæringsforbundet
  • Morten Holt – redaktør i magasinet Horeca
Teaser:

Sentralkjøkkenet i Bærum har gjennomført og er i gang med å gjøre nyskapende innsats på flere områder, noe som kan komme hele faget til gode.

Main Image:
Thumbnail Image:
Powered by Labrador CMS