GOD STEMNING: Fra venstre Halvor Heuch, Anora, prisutdelerne Elisabeth Gjestland, president i Norske Akevitters Venner, Egil Ertresvaag, president i Norske Akevitters Venner – region Bergenhus, prisvinner Anne-Lise Mellbye og kommandør Erik Alf Bøe, kommandant på Bergenhus festning.

Anne-Lise Mellbye vinner av Eske Bille-prisen 2023

Anne-Lise Mellbye mottar på Akevittens dag Eske Bille-prisen 2023, den femte i rekken. Prisen deles ut i ærverdige Håkonshallen på Bergenhus festning.

Anne-Lise Mellbye har brukt store deler av livet på å fremme norsk mat og norsk akevitt. Dette har hun gjort både i form av foredrag, bøker og arrangementer, som prosjektleder for Norges deltakelse på Internationale Grüne Woche i Berlin, og med en sterk stemme i den norske offentligheten.

Prisvinneren er en av initiativtakerne til Norske Akevitters Venner, og som foreningens første president, har hun lagt grunnlaget for en folkebevegelse med ett mål for øyet: Å bevare og videreutvikle den norske mat- og drikkekulturen. Hun har, siden stiftelsen i 1999, engasjert seg høyt og lavt og i alle deler av landet, for å spre kunnskap, kjærlighet og glede rundt de norske akevittene, heter det i en pressemelding fra Anora.

I juryens begrunnelse står det at Mellbye i over 20 år har vært en samlende kraft i Norske Akevitters Venner. I tillegg til å ha vært med på å bygge opp foreningen, har hun bidratt sterkt til fornying av den, også etter hun gikk av som president. Hun er fremdeles aktiv som foredragsholder og som inspirator og motivator for alle som vil tale den norske akevittens sak.

Prisvinner Anne-Lise Melbye.

– Anne-Lise har bestandig vært opptatt av akevitt i kombinasjon med mat og matkultur. Dette har nok også gjort mye for den norske matkulturen, og bidratt til hvordan vi ser på norsk mat og drikke som en helhet. Alle venner av norsk matkultur har mye å takke årets vinner for, sier Elisabeth Gjestland, president i Norske Akevitters Venner.

Arrangør for Eske Bille-prisen er Norske Akevitters Venner, i samarbeid med Anora og Bergenshus kommandantskap. Prisen for 2023 deles ut 13. april i Håkonshallen av kommandanten på Bergenhus festning og Anora.

Dette er femte året Eske Bille-prisen deles ut. Den første gikk til skuespilleren Gotmar Rustad i 2019, mens «Fyrvokter» Gunnar Moreite, som etablerte og drev Fyret Mat & Drikke i Oslo vant i 2020. I 2021 mottok den anerkjente bartenderen Anne Hagen Maurseth prisen, mens vinner av Eske Bille-prisen 2022 var Nina Margrethe Bøhnsdalen.

Powered by Labrador CMS