Lokal mat på alle fat

Publisert Sist oppdatert

- Vi vil la fjellfolket få smake på fjellet, og hva passer vel bedre enn fjellørret fra vannet du gikk forbi eller ost fra nabosetra, sier statsråd Lars Sponheim.

Landbruks- og matdepartementet har bevilget nærmere 2 millioner kroner til satsingen ”Lokal mat og matkultur på DNTs hytter”. Matprosjektet tar utgangspunkt i den lokale matkulturen og fagmiljøene knyttet til mat og matkultur i tre fjellregioner: Hardangervidda/Skarvheimen, Jotunheimen/Breheimen og Sylane/Trollheimen/Femundsmarka.

Alle foto: Opplysningskontoret for kjøtt

Etterspør lokale produkter

Lokalmatprosjektet har fått svært gode tilbakemeldinger fra fornøyde gjester. I en undersøkelse gjort av DNT viser det seg at 3/4 av gjestene er svært positive til lokalmatprosjektet, mens den resterende 1/4 er interessert. Medlemmer og gjester har begynt å etterspørre hytter med lokalmat på menyen.

- Dette er ikke overraskende at prosjektet har så stor suksess sier Landbruks- og matminister Lars Sponheim. Gjestene på DNTs hytter vil ha opplevelser – og hva er vel bedre en gode matopplevelser etter en lang dag med naturopplevelser! Vi vil la fjellfolket få smake på fjellet, og hva passer vel bedre enn fjellørret fra vannet du gikk forbi eller ost fra nabosetra.

Lokalmatprosjektet bidrar til større nærhet mellom forbrukerne og matprodusentene og det gir lokale matprodusenter en flott markedsføring, dette er viktig for norsk landbruk sier statsråden.

Økt omsetning
Mange av leverandørene er små og 50 % av leverandørene selger produkter for under 10 000,- kr/år. Men noen hytter har noen store leverandører innen kjøtt, fisk og grønnsaker med lokal tilknytning. Edland kjøtt og kolonial er en stor leverandør til DNT-hytta Haukeliseter. Bedriften har en totalomsetningen for kjøttprodukter på 8 mill. i 2004, og der Haukeliseter fjellstue sto for 1.25 mill (kjøttprodukter og grønnsaker). Edland kjøtt og kolonial har hatt en omsetningsøkning til Haukeliseter på 17 % fra 2003 til 2004.

Omsetningen ved de 9 pilothyttene er over 32 millioner kr i 2004. Og omsetningen har økt med 2,5 % fra 2003. Enkelte hytter har hatt svært positiv utvikling som Sota Sæter (+ 23 %) og Mogen (+ 15 %). Fondsbu og Haukeliseter har klart å opprettholde en høy omsetning i 2004 selv etter rekordresultatene fra 2003.

Les mer om prosjektet her:

DNT

Haukeliseter

(Kilde: Landbruks- og matdepartementet)

Thumbnail Image: