Trendy med privat kjøkkenhage

Publisert Sist oppdatert
Ingress:

Hjemmedyrkede grønnsaker, gjerne fra egen hage, er den nye store mattrenden skal vi tro verdens kokkeelite. 

En fersk undersøkelse gjennomført blant 285 av verdens fremste mesterkokker, restauranteiere og matkritikere som alle er medlemmer av "Electrolux World's 50 Best Restaurants Academy" viser at grønnsaker i stadig økende grad vil brukes som hovedingrediens i matlagingen. 

Stjernekokken René Redzepi ved restaurant Noma i København, som nylig ble kåret til verdens beste restaurant, er ikke i tvil om at det er hjemmedyrkede grønnsaker som er i vinden på det internasjonale markedet. Redzepi påpeker også at det ikke lenger er like stort fokus på kjøtt som tidligere. 

 

– Jeg tror vi går inn i en periode der folk i mye større grad velger grønnsaker og andre planter som hovedingredienser i matlagingen. De vil oppdage at de ikke nødvendigvis trenger kjøtt for at middagen skal bli fullkommen, sier Redzepi i en pressemelding fra Electrolux.

 

Lokalt i vinden

Det har også pågått en kulinarisk popularitetsdebatt om hva som er mest trendy av lokal- og økologisk produsert mat, og undersøkelsen viser at det er den lokale maten som er mest i vinden nå. Blant de spurte svarer 55 prosent at de tror at lokalproduserte råvarer vil være den viktigste trenden for folk flest de kommende årene, mens 25 prosent har størst tro på økologiske råvarer. 

- Dette er interessante funn siden lokalprodusert mat ikke nødvendigvis er mer positivt for miljøet eller for matprodusentene, sier markedssjef Lene Holtan i Electrolux Norge. 

De siste årene har flere "fair trade"-produkter dukket opp i dagligvarehandelen, noe som kan være et tegn på en økende interesse hos forbrukerne. Men restaurantbransjen ser ikke ut til å ha like stor tro på denne utviklingen. Bare 2,6 prosent av de spurte mener at fair trade-mat kommer til å gjøre seg gjeldende som en viktig trend de neste to årene. 

 

Pop Up

Micehlin-stjernekokken Sanghoon Degeimbre, som er mesterkokk ved den spektakulære og eksklusive Pop Up restauranten Electrolux Cube i Brüssel, er blant de fremste eksponentene for de nye råvaretrendene. Han bruker grønnsaker som hovedingrediens i flere av rettene som serveres på Electrolux Cube. Degeimbre har også laget sin egen grønnsakshage til dette formålet, der den daglige avkastningen dikterer mye av det som blir servert gjestene i løpet av en dag. 

Teaser:

Hjemmedyrkede grønnsaker, gjerne fra egen hage, er den nye store mattrenden skal vi tro verdens kokkeelite. 

Main Image:
Thumbnail Image: