Sølvjentene hos To rom og kjøkken

Publisert Sist oppdatert
Ingress:

 

Camilla Laiho Trondsen tok på slutten av fjoråret sølv i Yrkes-EM i Portugal for servitører. Kristin Skogen tok sammen med kokkelandslaget for juniorer sølv i VM i Luxemburg i november. Begge jobber på restauranten To rom og kjøkken i Trondheim.

 

- Her er det ”girl power” sier restauranteierne Roar Hildonen og Alexander Skjefte. De er utrolig stolte over jentene og har oppfordret dem til å delta i ulike arrangementer og konkurranser.

- Vil du utvikle deg og bli god i faget ditt, er det å delta i konkurranser en utmerket måte å hente inspirasjon og lære mer.

- Her er det ikke snakk om en vil eller ikke, vi må delta, forteller Camilla og Kristin, som er utrolig glad for den oppmuntring de får fra sjefene.

- Uten dem hadde vi ikke turt å ta utfordringen med å være med i konkurranser. Det er hardt arbeid, men dog artig med nerver på helspenn. Det er så deilig komme hjem med medalje, sier jentene. De legger ikke skjul på at det har kostet mange, mange timer med beinhard trening og til tider høy puls for å oppnå sølvmedaljen.

Camilla Laiho Trondsen, 20 år, er servitør-lærling. På seinsommeren skal hun ta fagbrevet.

Kristin Skogen, 20 år, tok fagbrevet i fjor og fikk etter læretiden fortsette å jobbe hos To rom og Kjøkken. Hun ble plukket ut til å være med på juniorlandslaget for kokker som gjorde det strålende i sitt første mesterskap i Luxemburg i fjor høst. Juniorene vant gullmedalje i kaldmat og sølv i varmmat, til sammen ble det sølvmedalje i  11th Culinary World Cup 2010. Nylig fikk hun sammen med en kollega en utmerkelse fra Unapa, en jordbruksorganisasjon i EU, for å fremme nypoteten. Premie er en tur til Italia, samt en stor plakett.

 

Dyktige fagarbeidere

- Både Kristin og Camilla er dyktige fagarbeidere som tar faget sitt meget seriøst. De jobber beinhardt for å oppnå de resultatene de har fått som 20-åringer, forteller Hildonen og Skjefte.

- Vi blir smigret av å høre at sjefene synes vi er flinke fagarbeidere. Det motiverer oss og engasjere oss til å jobbe enda hardere. Det er et utrolig godt miljø på restauranten, hvor vi oppmuntrer hverandre til å stå på. Samtidig er det lov å gjøre feil, uten at noen blir sure av den grunn. Det er av feilene vi lærer, konkluderer de to 20-åringene.

Begge restauranteierne, med lang fartstid innenfor bransjen, har deltatt og fått sine medaljer og heder innen faget. De har erfart at det å konkurrere, bli kjent med andre dyktige kokker og servitører, gjør dem til enda bedre fagarbeidere.

 

Ut for å hente inspirasjon

- Det er bare å se på alle gode stjernekokker og servitører, alle har vært utenfor sitt eget land, for å hente inspirasjon. Det må til om en skal bli god og å utvikle seg videre. Vi satser på å oppmuntre våre unge kokker og servitører, ikke bare med ord, men også med stipend slik at det skal bli mulig for dem å realisere drømmene sine. Både Camilla og Kristin har fått reisestipend fra bedriften for å utvikle seg videre. Vi har tidligere gjort det mulig for ansatte å lære mer i utlandet ved å hospitere hos anerkjente kokker. Skal vi drive en restaurant, som holder et høyt nivå, er vi avhengig av dyktige fagarbeidere, fastslår Hildonen og Skjefte.

 

Nye utfordringer

Camilla og Kristin har ikke tenkt å hvile på laurbærene. Begge sikter mot nye medaljer og reiser for å hente ny inspirasjon og motivasjon for å nå målene sine.

- Jeg drømmer selvfølgelig en gang i tida å starte for meg selv. Jeg vil også ut og lære mer, hente inspirasjon fra andre land og kokker. Det første målet nå er å ta gull sammen med juniorlandslaget i kokkefaget i London i 2012. Så de kommende månedene blir det jobb og trening sammen med landslaget. Noe annet har jeg ikke tid til.

- Først skal jeg ta fagbrevet og så vil jeg delta i yrkes-VM i London, med sølv fra i fjor er selvsagt målet nå gull, smiler hun lurt.

- Drømmene og visjonene som jentene har krever hard trening, på lik linje med andre toppidrettsutøvere. De vet at de må forsake mye, det er utrolig godt å høre at de er villig til å satse høyt, sier restaurantdriverne.

 

Trikkeinspirert navnevalg

To rom og kjøkken, som ble åpnet i oktober 2005, har fått navnet sitt fra en viss trikkefører i Trondheim. Da han endelig hadde skaffet seg ny bolig, rett etter krigen, var han så opptatt av å fortelle det til kona at han i vanvare proklamerte leilighetens størrelse over høyttaleren i stedet for holdeplassen. Historien forteller at han ble hetende ”to rom og kjøkken” etter denne episoden.

- Trikkeføreren ble en kjent person i Trondheim, og nå fører vi navnet videre i vår restaurant. På de fem årene vi har drevet, har vi funnet vår plass som en av de bedre restaurantene i Trondheim. Vi blir i alle fall omtalt som det, presiserer Hildonen og Skjefte. Vi sier at vi serverer lidenskapelig mat- og vinopplevelser basert på trønderske råvarer som er tilberedt på middelhavs vis også har vi en bar med topp internasjonal standard. Noe annet er vel ikke så merkelig når Hildonen, som er tidligere Norges- og Verdensmester i Cocktail, samt at han er Norges eneste innehaver av John Whyte Memorial Trophée. Alexander Skjefte er innehaver av Young Smilier-prisen og er utdannet vinkelner.

Main Image:
Thumbnail Image:
Main Image Credit:
1) Sølvjentene Kristin Skogen til venstre og Camilla Laiho Trondsen, omkranset av restauranteierne til venstre Roar Hildonen og Alexander Skjefte.