Norsk akevitt til dansk påskelunsj

Publisert Sist oppdatert

Enten du skal til fjells eller være i byen, er påsken en fin anledning til å la seg inspirere av danskenes matvaner. Danskene spiser oftest sammen med familien, Ifølge Statens Institutt for Forbruksforskning (SIFO). Danske måltider er i større grad enn i Norge en sosial aktivitet, og de bruker mer tid rundt bordet enn oss. Når du går lei av påskelam og egg kan du hente inspirasjon fra naboene lenger sør, som nyter sild, hjemmelagde posteier og smørregåser i timesvis.

Til den danske påskelunsjen er øl og ”en lille en” det naturlige følget. Statistikk fra Norstat viser at akevitt er det klart mest populære brennevinet i Danmark rundt påske.

– Til tung og tradisjonell nordisk mat er akevitt et ypperlig valg. Akevitten løser opp fett og løfter den gastronomiske opplevelsen. Gjennom mange hundre år har akevitten blitt perfekt tilpasset Skandinavias kryddere og nordiske råvarer, på samme måte som italiensk vin passer til pasta og pizza, sier destillatør Halvor Heuch hos Arcus.

Foretrekker norsk akevitt
Tross danskenes lange tradisjoner for akevittproduksjon står den norske akevitten i særklasse i Norge. – Selv om vi kan la oss inspirere av danske retter, mener vi i Arcus at det er nordmenn som lager den beste akevitten fordi den er modnet på fat. Den mest unike av de norske fatmodnede akevittene er Linie Aquavit, som lagres på sherryfat og fortsatt fraktes som dekkslast på Wilh. Wilhelmsens skip til og fra Australia for å få sin særegne smak, sier Heuch.


Halvor Heuch mener at nasjonalskatten Lysholm Linie Aquavit ytes best rettferdighet i temperert tilstand, selv om danskene tenderer til å drikke sin snaps avkjølt. Lysholm Linie Aquavit passer svært godt til sjømat, men til sild anbefaler jeg spesielt .

Deilige danske påskeoppskrifter:
Serveres med øl og norsk fatmodnet akevitt.


BORNHOLMSKE SALTSTEKTE SILD MED BLØT LØK OG SENNEP(gilde taffel)

Ingredienser (4 pers.)

4 saltsild
Ca. 50 g rugmel
Olje eller smør
50 g dijonsennep
1 rødløk
Rødbeter
Rugbrød

Slik gjør du:

Saltsilden skal bløtlegges i rikelig med vann i et døgn. Etter 12 timer bør vannet skiftes ut og silden prøvesmakes. Er silden fortsatt veldig salt bør fisken ligge lenger i bløt. (Silden skal kun være litt salt, da saltsmaken forsterkes ved steking). Når sildene er tilstrekkelig utvannet, vendes de i rugmel og stekes gyldenbrune i en varm panne med olje eller smør.

Bløte løk

Løken skjæres i skiver og brunes forsiktig i panne. Tilsett litt vann mot slutten av steketiden for å gjøre løken bløt.

Servering

Den saltstekte silden passer fint på frokostbordet. Legg den varme silden på et stykke smurt rugbrød, og dander med bløt løk, sennep og rødbeter.

INGEFÆRSILD MED CHILI (Løitens sommer aquavit)

Ingredienser (4 pers.)
1 glass marinert sild
1 grønn og 1 rød chili i skiver uten frø
2 sjalottløk i tynne skiver
2 spiseskjeer vindruekjerneolje
1 spiseskje hvitvinseddik
1 spiseskje revet ingefær

Slik gjør du:

Sil marinaden av silden. Sauter chili og sjalottløk
lett i olje, i 5 minutter. Skjær silden i passende biter
og legg den lagvis i en skål med chili og sjalottløk.
Bland silden med hvitvinseddik og revet ingefær.
Held laken over silden og la den stå i kjøleskapet over natten.


SENNEPSSILD AV MATJESFILETER (gilde dill aquavit)

Ingredienser (4 pers.)
4 egg
2 dl crème fraiche
1 spiseskje dijonsennep
1 boks matjesfileter (ca. 420 g)
2 rødløk
2 bunter dill

Slik gjør du:

Tilberedningstid ca. 15 minutter.
1. Kok eggene harde (ca. 8-10 minutter). Skyll dem i kaldt vann før de skrelles. Skjær så i skiver.
2. Bland crème fraiche med sennep, og fordel på et fat.
3. Anrett sild i skiver, hakket rødløk og dillkvister på et fat.
4. Dekorer eggeskivene rundt på fatet

Servering
Server med rugbrød og smør.


Thumbnail Image:
Powered by Labrador CMS