Hva er et hvitvinsglass?

Publisert Sist oppdatert

Det er fullt mulig å redusere en strålende vin til en middelmådig opplevelse. En utbredt måte å gøre dette på, er å velge et glass som kamuflerer kvaliteten i vinen. Ville du sett en spektakulær naturfilm på en skurrete tolv tommers svart-hvitt-TV hvis du hadde muligheten til å velge en 42-tommers widescreen? Her får du noen fakta om vinens "TV-skjermer".

I forandring

Det er fortsatt ikke uvanlig å få servert hvitvin i høye smale glass, såkalte flutes, som egentlig er utformet for å holde lengst mulig på boblene i musserende vin. Men stadig fler av oss har oppdaget at dette glasset ikke yter en stille (ikke-musserende) hvitvin rettferdighet.

Trang åpning fremhever syrene

Når vi drikker av en så smal "tut", krummer vi lepper og tunge på en slik måte at vinen lander ganske langt bak på tunga. Der bak er det en overkonsentrasjon av de smaksløkene som reagerer på syre. Sødme kjenner vi lengst framme på tungespissen, og den har vinen allerede hoppet over. En vin har alltid en balanse av syre og sødme (som kan være fruktstoffer og alkohol -ikke nødvendigvis druesukker), og når vi lar vinen hoppe forbi sødmereseptorene, oppfatter vi syrene best. Har vi et glass med videre åpning, lander vinen lenger framme i munnen, og vi får hele bildet. Samtidig får nesa plass på innsiden og får med seg ekstra duft idet vi tar en slurk av vinen.

Liten overflate gir mindre aroma

En hvitvin har akkurat like mye duft å by på som en rødvin. Det er i kontakten med luft at vinen slipper fra seg aromaene - duftstoffene. En vin uten bobler trenger større overflate enn i en flute for å frigjøre sine aromaer. Samtidig vil et større rom over overflaten kunne samle opp mer duftstoffer, og en innsving på toppen leder dem mot nesen i stedet for at de stikker til alle kanter. Med hvitvin i en flute mister vi altså det meste av duftopplevelsen samtidig som vi gjør smaksopplevelsen surere enn nødvendig.

Var det et reklametriks?

Mange har undret seg over hvordan flutes kom til å bli de selvfølgeligste hvitvinsglass i de tusen hjem og restauranter. Vi har hørt en historie av en glassgrossist med lang fartstid, og vi velger å holde det som en teori:

Etter 2. verdenskrig var det tid for gjenoppbygging, og nøysomhet og jordnærhet var viktige verdier. Champagne og annen musserende vin passet neppe inn i dette bildet og ble nok sett på som en smule politisk ukorrekt. Dermed brant glassforhandlerne inne med store mengder flutes. Og da var det et kreativt hode som fant på å lansere dem som de nye og supertrendy hvitvinsglassene. Og det kan vel ha fått fart på varelageret.

Mindre glass til hvit?

Det er ingen grunn til å velge annerledes fasong på glasset om en har rød eller hvit vin. Riktig nok anbefaler mange å bruke litt mindre glass til hvitvin fordi den serveres kaldere enn rødvin. Jo kaldere en væske er i forhold til omgivelsene, jo raskere stiger den i temperatur. Mindre glass betyr mindre vin. Tanken er at man skal rekke å drikke den opp før den har blitt for varm. Men mindre mengde varmes uansett raskere av omgivelsene. Og i mindre glass får vi mindre overflate...

Alder og aromamengde

Vi finner heller ingen grunn til å velge ulik størrelse ut i fra om det er hvit eller rød vin. Men vi velger ulik fasong ut i fra vinens alder og egenskaper: Unge og fruktige eller spesielt aromatiske viner (f.eks Riesling og Sauvignon Blanc) fungerer godt i det som gjerne kalles et standard vinglass. Eldre, modne viner generelt, eller druetyper som ikke pøser ut aromaene, kan gjerne få en større overflate. Det såkalte burgundglasset gjør nytten her. Det kan være nebbioloviner som Barolo og Barbaresco, både røde og hvite fra Burgund og ikke minst Chablis.

Mange flere typer

Det er en grunn til at seriøse produsenter av vinglass har gitt dem navn etter de respektive vintyper, som f.eks. Bordeaux, Chianti osv. Ulike vintyper har ulike sett med egenskaper som fremheves på forskjellige måter avhengig av glassets form og størrelse. Noen vil ha det til at dette er overdrevent nerdete og lite relevant for folk flest. Men både lærde og legfolk har vært med i tester der man fikk samme vin i mange forskjellige glass og skulle smake seg fram til hvilken vin som var best. Resultatene har vært ganske så entydige. Dette er lett å prøve selv!

Må vi ha alle?

Men skal man ha fullt sett av glass til alle vintyper vil de fleste måtte tømme skapene for alt annet for å få plass. Dessuten vil de færreste budsjetter tillate dette. Har du imidlertid noen av hver av de tre typene på bildene i denne artikkelen, så er du godt forspent. I hvert fall når det gjelder glass til vanlig vin (svakvin).

Til syvende og sist er det naturligvis din smak som teller. Men man vet vel ikke hva man liker best før man har prøvd?

http://www.redwhite.no/




Thumbnail Image:
Powered by Labrador CMS