NTNU koker såpe for Rica

Publisert Sist oppdatert

I arbeidet for å miljømerke sine hoteller jakter Rica Hotels på såpedispenseren som tar vare på både det globale miljøet og badets design. For å løse denne oppgaven, utfordret hotellkjeden i januar 18 unge studenter på NTNUs linje for produktdesign.

Etter et vårsemester på verkstedet, presenterte studentene resultatene for oppdragsgiveren sin onsdag. De tre beste forslagene ble belønnet med en hotellweekend for to.
– Det er morsomt å få flere med på det miljøløftet vi nå holder på med. Resultatet ble mange svært gode og kreative forslag fra unge designere, sier miljøsjef Lise Sunsby i Rica Hotels.

Design og miljø
– Lars Bays dispenser med tittelen «Dugg» ble premiert fordi den gir et eksklusivt inntrykk og samtidig er meget funksjonell. Grégiore Bonnemarie fikk premie fordi hans dispenser «Kombi» er svært innovativ og har en god kombinasjon av ulike materialer. Den siste premien gikk til dispenseren «E» av Trond Dagsland Holgersen, først og fremst fordi den er enkel både å betjene og rengjøre, sier juryens leder Bjørgvin Thorsteinsson, til daglig direktør ved Rica Hell Hotel.

I vurderingene av studentenes designforslag, har juryen blant annet lagt vekt på design, hygiene, funksjonalitet og bruk av miljøvennlige materialer.

Juryen for øvrig har bestått av industridesigner Carl-Gustaf Lundholm i Kadabra Design, miljøsjef Lise Sunsby i Rica Hotels og husøkonom Anne Brennås ved Rica Hell Hotel,

Læringseffekt
Førsteamanensis André Liem ved institutt for produktdesign har hatt det faglige ansvaret i designsamarbeidet med Rica Hotels. Han trekker fram læringseffektene fra denne utfordringen.
– Vi ønsket gjennom dette å utvikle våre studenters evne til å kombinere funksjonalitet, teknikk og form. I tillegg har vi brukt denne oppgaven til å lære våre studenter å planlegge og lede en designprosess, sier Liam.

Vil miljømerke hotellene
Designsamarbeidet med NTNU er et ledd i miljøsertifiseringen av Rica Hotels. Hotellkjeden søkte i januar om å få miljømerke tjue av sine hoteller med Svanen, og varslet allerede da at denne bunken bare var de første av flere søknader. For at et hotell skal få bruke Svanemerket, må det blant annet dokumentere at det bruker mindre vann, færre miljøskadelige kjemikalier og færre engangsprodukter.

– Vi ønsker etter hvert å gå over fra engangsprodukter til dispensere på baderommene til Rica Hotels, men da må både kvaliteten og utseendet være tilfredsstillende. Nå tar vi alle forslagene med oss videre, og ser om noen av dem kan utvikles videre i den retningen vi ønsker oss, sier Lise Sunsby i Rica Hotels.

Thumbnail Image: