Australsk oppfinnelse letter renholdet

Publisert Sist oppdatert

Med Ezi-Maid montert under sengen blir det enklere for renholderne å komme til under sengen, samtidig som at sengen får en behageligere arbeidshøyde når sengen skal res.

Flere norske overnattingsbedrifter har tatt inn Ezi-Maid på prøve. De som har prøvd den er full av lovord.

HVA?
– Det er en enkel stålkonstruksjon med firkantrør, en elektrisk motor og en trådløs styringsenhet, forteller Jan Thore Engen i firmaet GiGass, som er importør av sengeløfteren. For det er det er. En innrettning som løfter sengen 50 cm opp fra gulvet og ut fra veggen. Dette er centimeter som er verdifulle for renholdere/stuepiker som skal re senger raskt og rengjøre også under sengene, sier Engen. Vi står på et av rommene på Comfort Grand Hotell Gjøvik, sammen med Engen og hotellsjef Eva Stø.

Hun er full av lovord over systemet.

– Våre folk stortrives med Ezi-Maid og spør om når vi kan få det på de resterende rommene også, sier Stø. Hun opplyser også at hotellet ser for seg å bruke systemet for bevegelseshemmede som har behov for en noe høyere seng når de skal legge seg eller stå opp.

HVORDAN?

– Konstruksjonen er slik at samtidig som den løfter sengen 57 cm opp fra gulvet så løftes sengen 50 cm ut fra veggen. Dette gjør at det å re sengen kan gjøres i god arbeidshøyde samtidig som man kan gå rundt sengen og gjøre jobben. Man slipper å bøye seg for å få alt på plass og man slipper tunge løft for å komme skikkelig til med støvsugeren, sier Engen.

For de med estetisk sans som frykter at denne konstruksjonen skal ødelegge rommet og sengens utseende kan Engen berolige med at den synes ikke. For de som er redde for at sengen skal sprette opp mens gjesten sover så er det umulig uten å aktivere fjernkontrollen – og – den spretter ikke opp. Den handler om at sengen løftes opp fra gulvet i løpet av kort tid, men den spretter ikke.

Da Engen selv så denne for første gang ble han mest fasinert over enkelthelten og holdbarheten i systemet.

– Monteringen klarer til og med jeg og motoren og styringsenheten er det praktisk talt ingen skader på, sier Engen og beroliger de som er redde for slitedeler som må skiftes.

SMAK 11

Den store lanseringen av Ezi-Maid vil skje på Smak 11 på Lillestrøm i januar, men før det har Engen mange innkjøpsavdelinger og hotellsjefer han skal snakke med.

– Ved siden av dette hotellet her er sengeløfteren nå til utprøving på Strand Hotell på Gjøvik, samt Bristol og på Sørmarka i Oslo og jeg ser med glede at det er stor interesse for systemet. Jeg kan stå å snakke om dette lenge, men det fleste blir ikke overbevist før de ser det i praktisk bruk. Og da blir de som regel veldig overbevist, ler Jan Thore Engen som også ser for seg at dette kan være en løsning for norske kommuner og hjemmesykepleien der man behøver en slik for å løfte en seng for å bedre renholdet hos noen som er sengeliggende hjemme.

– Systemets maksimale løftekapasitet er anbefalt til 160 kg, men den kan løfte mer. Motorens maksimale kapasitet er på 500 kilo. Det ca 20 minutter å montere denne enheten og jeg mener det er gode 20 minutter for å bedre arbeidsmiljøet og renholdet, sier Jan Thore Engen og tar på seg sitt største selgersmil.

Thumbnail Image: