Sprengkulde mot veggedyr

Publisert Sist oppdatert
Ingress:

Veggedyrene er i ferd med å bli en sann plage som ikke er lett å bli kvitt. Mange småkryp tåler de vanlige frysertemperaturene på 18-20 kuldegrader, og nå tyr Anticimex til enda sterkere kulde i sine nye frysecontainere. 

 

Å ta knekken på småkryp ved hjelp av kulde er en vanlig metode, men vanlige frysere stopper ved 18-20 minusgrader. Og det er ikke nok til å bli kvitt blant annet de plagsomme veggedyrene, som viser seg å tåle mye mer kulde enn man har trodd tidligere. 

- Det gjør at de vanlige frysetipsene som gis ikke holder lenger, sier Stein Norstein i Anticimex i en pressemelding. 

Selskapet har nå tatt i bruk en ny type fryser til jobben, med temperaturer ned i 38 minus. 

– Stort sett alt som er infisert kan legges i containerne, men hovedsakelig er det møbler, gulvtepper, senger, madrasser, dyner og klær vi plasserer der. Skinn, utstoppede dyr og enkelte varepartier kan også fryses, sier Norstein. 

Containerne står enten parkert hos Anticimex eller plasseres ute hos bedrifter eller borettslaget som har problemer. 

 

Dobling

I fjor fikk Folkehelseinstituttet innrapportert over tusen bekjempelser av veggedyr. Det er nesten en dobling fra året før. Krypene er på fremmarsj i hele verden, og mange nordmenn får dem med seg hjem i bagasjen. 

Veggedyr, før i tiden kjent som veggelus, er rødbrune, 4-5 millimeter lange og har en oval og flattrykt kroppsform. De lever hovedsakelig av menneskeblod som de suger i seg når du sover. På dagtid holder de seg skjult.

– Det er veldig forskjellig hvordan vi reagerer på et stikk. Noen får kraftige, kløende merker, andre får liten reaksjon. Noen får ingen reaksjon i det hele tatt. Reaksjonstiden på stikket er også forskjellig, sier avdelingsdirektør Preben Ottesen i Folkehelseinstituttet.

Veggedyr kan også suge blod av katter, kaniner, hunder og fugler.

– Det er ikke påvist at veggedyr kan overføre sykdommer hos menneske eller dyr, sier Ottesen.

 

På klesmøll

Anticimex’ bruker fryserne også på andre uønskete småkryp, som stripet borebille, teppebiller, pelsbiller, pelsmøll og klesmøll. Sistnevnte er også på fremmarsj i Norge.

– Frysing er eneste brukbare metode på klesmøll og pelsmøll. Det varierer veldig hvor mye kulde insektene klarer. Mange dør når temperaturen kommer ned rundt 25 minus, mens noen, som pelsmøll og stripet borebille, klarer seg helt ned til 33-35 minusgrader, sier Stein Norstein.

Stripet borebille lager små hull i møbler og bygningsvirke og er vant til norske vintertemperaturer. Det kan by på overraskelser.

– En nedfrysing til 18-20 grader kan først virke vellykket, men så har kanskje noen insekter likevel klart kuldesjokket og starter et nytt angrep. Derfor må vi lengre ned i temperatur, sier Norstein. 

Teaser:

Veggedyrene er i ferd med å bli en sann plage som ikke er lett å bli kvitt. Mange småkryp tåler de vanlige frysertemperaturene på 18-20 kuldegrader, og nå tyr Anticimex til enda sterkere kulde i sine nye frysecontainere. 

Main Image:
Thumbnail Image:
Main Image Credit:
Containerne til Anticimex går ned til -38 grader. (Foto: Newswire)
Powered by Labrador CMS