Organisk på badet

Publisert Sist oppdatert
Ingress:

Treet er på full fart inn som alternativ til laminat og fliser på så vel hotellspaet som det private baderommet.

Det er et voksende marked for våtromsinteriør i tre. Det investeres både i hytter og hus, og i tillegg utgjør svømmehaller og spa-anlegg et stort marked. Trenden går mot luksus, noe det nye velværesenteret på Clarion Hotell Ernst i Kristiansand er et godt eksempel på . I badstuen er det brukt kvistfri, varmebehandlet osp til sittebenker og veggpanel. Osp som er varmebehandlet er kirsebærfarget og understreker velværesenterets "high-end"-profil.

– Det ser meget eksklusivt ut, og kunden er kjempefornøyd. Siden restfuktigheten i treet er svært lav og varmeledningsevnen dermed redusert, føles treet behagelig å sitte på, sier produktsjef Winfried Schaal i Moelven Wood Prosjekt AS i en pressemelding.

Han tilføyer at det kan stå ubehandlet, og at prisforskjellen mellom dette produktet og rimeligere varianter ikke er stor. 

 

Også hjemme

Sjefredaktør i interiørmagasinet Elle Decoration, Helle Tjaberg, bekrefter at det eksklusive treslaget blir stadig mer populært også på hjemmemarkedet.

– Vi identifiserer oss sterkt med måten vi bor på, og vil gjerne fremstå som raffinerte. Tre er et organisk materiale som gjør seg svært godt på baderommet. Det fremstår som varmt og vakkert, sier Tjaberg. 

Det er strenge regler i Norge hva gjelder hvilke materialer som kan brukes på gulv og vegger i et våtrom, og Byggebransjens våtromsnorm slår fast at materialene må ha lang levetid og sørge for å sikre rommet mot vannskader.

– Mange tresorter blir vakrere jo lenger de er i bruk. Når tre møter andre materialer skaper det dessuten en flott motsetning. Det grove mot det blanke gir liv og innhold i rommet, og kontrasten mellom tre, glass og fliser gir en lekker effekt, sier Tjaberg. 

 

Levende

Tjaberg mener SPA-trenden har bidratt til at folk oppdager elegansen i å benytte eksklusive treslag på baderommet, og mye av inspirasjonen til våre egne hjem kommer nettopp fra innredninger på hoteller og velværeklinikker. Nå vil vi gjerne ha dusjer som gir assosiasjoner til fossefall.

– Toneangivende hotellinteriører gir en sterk indikator på hva som kommer på det private markedet. I dag er også forbrukerne blitt mer bevisste på hvilken type tre de vil bruke, og ikke minst hvor det kommer fra. Stikkord er bærekraft og miljø, forteller Tjaberg.

Hun beskriver vårt forhold til tre på baderommet som nærhet til naturen på nåtidens premisser.

– Vi velger det luksuriøse treet som oppleves som levende og vakkert. Ikke bare i baderomsmøblene, men også som elementer i form av krakker og håndklestiger, spesielt i mørke tresorter, sier hun.

 

Termotre

Moelven Wood Prosjekt har utviklet et nytt bad- og badstuekonsept hvor det brukes trematerialer som enten er ubehandlet eller varmebehandlet. I motsetning til fliser, parkett og laminat som har kalde overflater, holder treet samme temperatur som miljøet rundt. Dette er spesielt gunstig for hytter og fritdsboliger hvor man ofte ikke har varme i gulvet. Varmebehandlet tre, eller termotre, holder mindre enn fem prosent fuktighet, er formstabilt og sprekker og fliser lite i forhold til ubehandlet tre. Alt materialet som brukes i bad- og badstukonseptet er kvistfritt og levres blant annet i treslagene osp, svart or og magnolia.

 

I dusjen

Det mest motstandsdyktige av alle termotreslagene som Moelwen Wood har utviklet, er TermoAsk. Den kan brukes til baderomsgulv, til og med i dusjen. Moelven leverer også panel og møbelplater i TermoAsk.

– Fargen er dyp mørkebrun som espresso, og gir badet et eksklusivt utseende. Termoprodukter har lang levetid, sier Schaal.

Når et nytt bygg er under planlegging, har arkitektene fokus på materialer både til utvendig kledning og innvendig interiør.

– Vi selger mye varmebehandlet tre til utvendig kledning, og kunden ser ofte etter noe som står i stil innvendig. Trendmessig har vi truffet bra med hensyn til veksten i markedet - konseptet og produktene er i stor grad basert på kundene sine ønsker, sier Schaal. 

 

 

 

Teaser:

Treet er på full fart inn som alternativ til laminat og fliser på så vel hotellspaet som det private baderommet.

Main Image:
Thumbnail Image:
Main Image Credit:
Tre blir stadig vanligere også på hjemmebadet. (Foto: Moelven Industrier ASA)
Powered by Labrador CMS