Nordmann bak nytt hotell i Kaukasus

Publisert Sist oppdatert
Hotellbygget er ikke stort og prangende i Kaukasus, men hva gjør det når naturen gjør jobben.


Bærug forteller at det er mer eller mindre en tilfeldighet at han kom i kontakt med en familie som ville åpne hotell i Svaneti i Georgia. Grand Hotell Usba. Navnet har det ikke fått på grunn av størrelsen, men det er det eneste hotellet i Usba og et hotell med en ”Grand” beliggenhet.

– Da Sovjetunionen var i ferd med å bryte sammen, meldte jeg meg på et gratis språkkurs i georgisk i Tbilisi. En lørdag var det meningen at alle kursdeltakerne skulle fly helikopter opp til den sagnomsuste fjelldelen av Georgia, Svaneti, men vi kom ikke lenger enn til flyplassen. Helikopterturen ble avlyst på grunn av tåke i Svaneti. Siden den gang har jeg alltid gått med et ønske å komme til dette lite myteomspundne fjellstrøket. I fjor sommer kom jeg meg så endelig dit og gikk en del i fjellet der. På en av turene kom i kontakt med en svansk familie som hadde planer om å åpne hotelldrift i familiens hus som ble bygd på 1970-tallet. Men de manglet litt kapital. Da jeg spurte hvor mye, var svaret 3000 lari. Det vil si rundt 15.000 norske kroner. Jeg gikk innom en kirke opp i fjellet som enda ikke hadde fått tak, og kjente at her ville det være rett å engasjere seg. Da jeg fikk se stedet og huset forsvant all tvil. Jeg har ikke sett en vakrere plassering for et hotell i hele mitt liv. Og noen hotell har jeg sett. Så vi dro til nærmeste minibank som var fem timer unna og tok ut pengene. Jeg hjemmelaget en håndskreven avtale på russisk og tok farvel. Var så tilbake i september og nå i januar og jeg skal ned igjen i begynnelsen av mars før jeg kommer til å være der hele juni da vi åpner hotellet, forteller Bærug.

SELVFORSYNT
Hotellet er drevet av familien Argvliani som også har bondegård.

– Så svært mye av råvarene til det som serveres i restauranten kommer fra gården. Ypperlig vin derimot må importeres fra andre deler av Georgia, Svaneti ligger for høyt til storstilt vinproduksjon. Men kjente vingårder fins så snart man kommer ned fra Svaneti fjellet. En god del av det som trengs på rommene som sengetøy, håndkler og mye annet er produsert i Riga. Men vi håper at stadig mer av de varene som vi trenger kan produseres i Svaneti, opplyser Bærug. På den måten er han med på å skape ekstra arbeidsplasser i området.

STJERNEMIKS

Grand Hotell Usba er et overnattingssted der de sju rommene har felles toalett, dusj og badstu, så sånt sett er det mer som en turisthytte på fjellet.

– Rommene er enkelt innredet, men mye av det du finner på rommene er det samme som du finner på 4- og 5-stjerners hotell. Så det er vel en blanding her. Navnet har overnattingsstedet ikke fått på grunn av størrelsen eller luksusen, men på grunn av beliggenheten. Resepsjonen er åpen døgnet rundt og det er en god restaurant på hotellet, forteller Bærug. Han innrømmer glatt at det er flere utfordringer med hotelldrift i dette området.

– Hovedutfordringen med hotelldrift i denne delen av verden er nok å få folk til å komme til et område som de fleste knapt har hørt snakk om. Og det er ikke noen kort Ryanair-flytur hit, det smaker mer av en god gammeldags ferd eller ekspedisjon å komme hit. Jeg tror alle føler at de har reist og tilbakelagt en lang, men spennende reise når de kommer fram. Det tar 10 timer å kjøre fra Tbilisi, noe som kan virke langt og lenge for noen. Men jeg tør påstå at det er ingen som vil angre på å at det tok noen timer, når de først kommer fram. Det er noe så eventyraktig og unikt ved Svaneti, det er både en reise tilbake i tiden og en reise inn i noe av det vakreste som fins på denne jord, sier den nyblevne hotellinvestoren som håper at mange fjellturister vil legge turen innom.
– Kundegrunnlaget er mye fjellturister eller folk som liker flott natur, kanskje gå litt i fjellet med eller uten guide. Samtidig så er det også et eldorado for alle dem som vil oppleve et område av Europa der livet i visse fjellbygder skaper inntrykk av at du har reist tilbake til middelalderen og for alle dem som har reist og sett det meste, men ønsker å oppleve noe enestående vakkert og helt utenom det vanlige i dette europeiske Himalaya. Når det gjelder vintersesongen så var jeg der nå sist i januar og jeg så masse muligheter, samtidig som det er dårlig utbygd med slalåmbakker. Det mangler ikke på planer å bygge flotte løyper og alpinsentra nå, men det vil ta noen år før det kommer på plass. Inntil det kan man nyte roen og skjønnheten ved å gå på egne medbrakte ski eller kjøre offpiste nedover de høyeste fjellsidene i Europa. Om hotellet vil være vinteråpent er noe vi vil ta stilling til litt senere. Det vil være åpent for grupper som har forhåndsbestilt, men om det vil være åpent utover det er litt tidlig å si. Vi får se hvordan sommeren og høsten går, hvor stor interesse det blir for stedet. I januar var det minusgrader på natta, men sol og tjue plussgrader på dagtid. Så det er lett å bli brun midt på vinteren selv ved hotellet som ligger på 1700-meters høyde. For uten å stå på ski og nyte den vakre naturen, kan mange av aktivitetene gjøres året rundt, slik som svansk kokkekurs, kurs i svansk språk, vinsmaking, man kan lære å lage svansk filtlue, man kan reise rundt og se på kirker og annen arkitektur, besøke en bondegård og se hvordan folk lever, dra på museum, ordne konsert og mye mer. Også bare nyte roen, freden og skjønnheten, sier mannen som store deler av sitt liv har brukt tiden i Øst Europa som guide og reisearrangør.

Bærug forteller at de foreløpig bare sju rom og i øyeblikket er det vanskelig å si hvor høyt belegget blir. – Foruten dem som jobber på kjøkkenet og med aktiviteter, vil det være 1 eller 2 ansatte på jobb på hotellet. Vi rekrutterer folk som har erfaring fra å jobbe med folk innenfor reiseiivet i Svaneti, som snakker engelsk, svansk og georgisk. Sammen med den tidligere lederen for det latviske hotell- og restaurantforbundet vil jeg stå for opplæringen av personalet før hotellet åpner i juni, sier en spent Richard Bærug.


Thumbnail Image:
Powered by Labrador CMS