
KRONIKK:
– Vi må tenke nytt om hvordan vi forvalter maten vår
I Norge alene er det snakk om over 450.000 tonn med fullt brukbar mat som kastes, skriver direktør Morten Malting i denne kronikken.
I dag markerer vi «Den internasjonale dagen mot matsvinn» på våre hoteller.
Denne FN-dagen er en påminnelse om en av de største miljøutfordringene i vår tid: Hvert år kastes nemlig enorme mengder fullt brukbar mat.
I Norge alene er det snakk om over 450.000 tonn – nok til å mette hele hovedstaden i over ett år. Matsvinn er ikke bare et etisk dilemma i en verden der millioner mangler nok mat. Det er også en betydelig klimabelastning: globalt står matsvinn for opptil ti prosent av verdens klimagassutslipp.
For å sette fokus på det viktige arbeidet med å redusere matsvinn, gir vi i samarbeid med matredderne i Too Good To Go i dag bort overskuddsmat fra våre frokostbuffeter over hele Skandinavia. Vi gir bort mat så lenge overskuddsbeholdningen rekker, og gleder oss over at enda flere får mulighet til å nyte våre velsmakende frokoster.

Sammen med Too Good To Go har vi i Scandic Norge allerede reddet over 450.000 måltider fra å bli kastet. Det betyr at råvarer, arbeidsinnsats og ressurser som ellers ville gått til spille, i stedet har gitt mennesker gode matopplevelser.
Men én dag er ikke nok. For oss er matsvinn et kontinuerlig fokusområde. På alle våre hoteller jobber vi systematisk med å måle og redusere svinn. Vi har digitale systemer som ikke bare øker produktiviteten og reduserer svinnet, men også registrerer og rapporterer det daglig. Vi utvikler smartere buffeter som gir gjestene gode opplevelser uten unødvendig overskudd.
Scandic er et av selskapene som har forpliktet seg til bransjeavtalen om å halvere matsvinnet i virksomheten med 50 prosent innen 2030. Dette er ikke noe vi gjør alene, men sammen med gjestene våre, samarbeidspartnerne våre og resten av bransjen.
FN-dagen mot matsvinn minner oss om at dette ikke bare er en utfordring for hotellene eller restaurantene – men for hele samfunnet. Vi må tenke nytt om hvordan vi produserer, serverer og deler maten vår.
For oss i Scandic søker vi hele tiden å ta nye steg, både med tanke på å redusere svinnet og for å løfte gjesteopplevelsene. Gjennom tiltak som å gjøre frokosten valgfri for våre ferie- og fritidsgjester, blir det lettere for oss å beregne innkjøp, produsere riktige mengder mat og holde svinnet på et minimum.
Hos Scandic er vi stolte av å gå foran, men vi vet også at arbeidet er langt ifra ferdig.
