412.000: Snittlønnen i hotell og restaurant var i fjor 412.000 kroner omregnet til heltid.
412.000: Snittlønnen i hotell og restaurant var i fjor 412.000 kroner omregnet til heltid.

Høyere snittlønn i hotell og restaurant

Betalingen øker mer enn i andre bransjer, men fremdeles tjener ansatte bare 79 prosent av lønnen til en industriarbeider. – Ikke helt representativt, sier Fellesforbundet.

Offentliggjøringen av fjorårets lønnsvekst viser at lønnen i hotell og restaurant økte med 3,25 prosent. Dette melder Fri Fagbevegelse.

Tallet, som omfatter ansatte i NHO-bedrifter, er hentet fra det såkalte Teknisk beregningsutvalg for inntektsoppgjørene (TBU) som ligger til grunn for årets lønnsoppgjør.

3,25 prosent er over snittet for industriarbeidere (2,75 prosent), men samtidig under snittet på 3,4 i de største forhandlingsområdene samlet sett.

Fjorårets skyhøye strømpriser fører likevel til at reallønnen gikk ned og kjøpekraften svekket. Prisveksten i 2021 var nemlig på 3,5 prosent.

412.000 kr.

Snittlønnen var i fjor 412.000 kroner omregnet til heltid, ifølge TBU. Det er 79 prosent av en industriarbeiderlønn på 524.500 kroner, skriver Fri Fagbevegelse.

Forbundssekretær Clas Delp i Fellesforbundet mener ovenfor avisen at man må ta lønnsstatistikken med en klype salt på grunn av store omveltninger i hotell- og restaurantbransjen under koronapandemien.

– Mange arbeidstagere har forlatt bransjen. I nedbemanninger har de med kortere ansiennitet og lavere lønn forsvunnet ut til fordel for de med høyere ansiennitet og høyere lønn. Mange har også valgt å slutte uten at de har blitt sagt opp, og det gjelder også folk med lang ansiennitet. Disse tingene kan gjøre at statistikken ikke er helt representativ, sier han til Fri Fagbevegelse.

Delp fremhever at den store utfordringen i bransjen er mangelen på folk. Lønn og forutsigbarhet er viktig for å rekruttere og holde på ansatte, ifølge forbundssekretæren.

Krav: Økt kjøpekraft

Blant kravene til Fellesforbundet er økt kjøpekraft til alle og ekstra til de lavlønte i årets lønnsoppgjør. I den første TBU-rapporten er prisveksten anslått til å bli 2,6 prosent i 2022.

Powered by Labrador CMS