Historisk norsk whisky på vei

Ikke bare var Det Norske Brenneri først ute med en norsk single malt i 2012 – nå fører de arven videre med norsk malt og norsk gjær.

Publisert Sist oppdatert


Nå kommer tidenes første eksklusive slipp for de som vil smake den ulagrede versjonen rett fra destillasjonsapparatet.

"Whisky Wash og Whisky Wash er slettes ikke det samme. Vår helnorske variant er malt fra Furnes, rørt og gjæret av Amund og Bjørn Harald på håndverksbryggeriet Eik &Tid i Oslo. Ved å ikke koke vørteren lager Eik & Tid et råøl som er nærmere hovedingrediensen: helnorsk malt."

Det skriver brenneriet i en pressemelding.

Bruker kveik

Kveik er den norske urgjæren, holdt i live av vestlandske gårdsbryggere i hundrevis av år. Råølet av kveik og norsk malt skiller seg betydelig fra en klassisk Whisky Wash på alle punkter. Eiktyrne Kveik og Malt Ulagret er det helt nakne whiskydestillatet før fatmodning, og det første i en serie på fire. I tiden fremover slippes det noen få eksklusive flasker for å følge modningen av det som til slutt skal bli den første helnorske whiskyen.

I denne produksjonen er det totalt tappet kun 200 flasker Kveik og Malt. Vinmonopolet har kjøpt inn 96 flasker for lansering i Spesialutvalget. For å ikke skape kø i Vinmonopolets butikker, lanseres flaskene først på vinmonopolet.no. Det skjer i dag. De flaskene som eventuelt ikke er solgt flyttes til spesialbutikkene fra 11. juni. I tillegg blir Eiktyrne Kveik og Malt tilgjengelig på utvalgte barer.

– Kveiken får virkelig fram den rike kornsmaken i maltet, forteller en entusiastisk master blender ved Det Norske Brenneri i Grimstad, Jon Bertelsen.

Kornet som er brukt er dyrket på Stor-Gaalaas gård i Furnes. Her foregår alt arbeidet fra såkorn til ferdig malt. Så blir det tørket på gården og lagret i ett år. Selve spiringen av kornet foregår også på gamlemåten, ved at kornet ligger utover gulvet i spireperioden. Sammen med resten av prosessen  gir dette en helt spesiell og smakfull malt. Håndverk på sitt beste.

Powered by Labrador CMS