FAGLIG STERK: Espen Korsveien har masse erfaring fra restaurantbransjen, og har i tillegg bred utdannelse. Nå er han vinansvarlig på Hotell Refnes Gods.

Vinkelner Espen er i ekslusivt selskap

Første i Norge som fullførte Beverage Academy.

Publisert Sist oppdatert

Til daglig jobber Espen Korsveien (43) fra Raufoss som vinansvarlig på Hotell Refnes Gods i Moss. Her styrer han blant annet over to vinkjellere med til sammen 5000 flasker fra store deler av verden. Hotellet har også en samling Chateu Mouton Rortschild med årlige flasker fra 1945 til 2000 hvor etikettene er designet av verdenskjente kunstnere.

Espens favoritter:

Vin: Burgunder

Øl: Belgisk

Brennevin: Whisky, litt røyket, helst skotsk, men også irsk singelmalt Whisky.

Kaffe: Afrikansk, vasket.

Fra våren til høsten er det fullt kjør på hotellet med gjester og vinkurs, og mer enn nok å henge fingrene i.

Gode menneskelige egenskaper

Espen har en bakgrunn som kun sju andre i Norge kan skimte med: Han fullførte utdannelsen på Bevarage Academy i Oslo, som er Norges eneste drikkefaglige skole. Det tok ham nesten fem år. Og han var ferdig i 2013.

PERLE: Hotell Refsnes Gods har fantastisk beliggenhet på Jeløya i Moss.

Og har nå tittelen vinkelner, ølkelner, brennevin sommelier og kaffe sommelier - også kalt Beverage Diploma.

– Det var mye pensum, men utrolig lærerikt. Detaljkunnskap og teori er viktig i denne jobben, men det aller viktigste er de menneskelige egenskapene som trengs for å møte gjestene, se folks behov og yte den beste servicen, sier Espen Korsveien til Hotellmagasinet.

POPULÆRT: Vinkursene på Hotell Refsnes Gods er svært populære. Hotellet er kjent for kunst, vin og god mat.

43-åringen har mange års erfaring fra restaurantbransjen som restaurant Oro og Lysebu Hotell for å nevne noen.

Hotell Refsnes Gods:

Sted: Jeløya, Moss

Direktør: Ismahene Boussakra

Rom: 61

Eier: Classic Norways Hotels

Åpner 201 år gammel vin

På Hotell Refsnes Gods, som eies av kjeden Classic Norway Hotels, er han også ansvarlig for innkjøp av ny vin. Det går mye i Bordeaux og Burgund. Hotellet er kjent for god mat og drikke.

Vinkursene ved hotellet er svært populære, det er også hotellets fireretters middag med åttec viner som serveres til i vinkjelleren som ble bygget i 1767. Restauranten ble åpnet i 1936.

BREDT UTVALG: Hotellet har rundt 5000 flasker vin fra store deler av verden. Snart skal de selge en 201 år gammel Madeira-vin.

– Den helhetlige atmosfæren gjør vinkursene spesielle. Jeg har ikke detaljkunnskap for alle vintypene på hotellet ennå, men jobber med saken. Og prøver smake så mye jeg kan. Jeg smaker rundt 1000 vin årlig, det er lite i forhold til mange andre.

– Dette er en veldig spennende jobb og jeg stortrives. Jeg møter mange forskjellige mennesker, og får også mulighet til å jobbe tett med kokkene for å vite hvordan de tenker og komponerer rettene – det er veldig interessant. Vi har utrolig dyktige kokker, sier han.

Om kort tid skal en sjelden 201 år gammel Madeira-vin til 10 000 kroner flasken åpnes.

– Mange gjester stiller høye krav til det vi skal levere. Det gjør at en må være skjerpet hver dag, sier Espen Korsveien.

Powered by Labrador CMS