Storfjord Hotell til topps

Storfjord Hotell ble nylig kåret til vinner av prisen "Norsk på menyen" av Matmerk for sitt fokus på norske råvarer og matkultur.

Publisert Sist oppdatert

Intensjonen med Matmerks pris, Norsk på Menyen, er å fremme norske råvarer og matkultur gjennom å sette fokus på spisestedenes menyarbeid. I år er det Storfjord Hotell og kjøkkensjef Nils-Henning Nesje som har vært best på dette området. De mottar både heder og ære, samt et kunnskapsstipend på 25 000 kroner.

– Dette er en fantastisk meny. Den er morsom å lese, gir spiselyst og ikke minst – den har glimt i øyet, sa Landbruks og matminister Sylvi Listhaug under prisutdelingen.

Hun får støtte av Matmerk-sjefen.

– Jeg var solgt da jeg leste om det sunnmørske tungekysset, sa juryleder Nina Sundqvist, som er administrerende direktør i Matmerk.

– Som en liten roman

– Menyen fremstår som en liten roman, og juryen lot seg sjarmere av en meny med både humor, godt språk og balanse mellom rettene, fortsetter Sundqvist.

Norsk på Menyen er en konkurransen der vinnermenyen skal løfte frem norske råvarer og tradisjoner både gjennom maten som serveres og gjennom språket som benyttes i beskrivelsen av rettene.

– Stadig flere norske restauranter og spisesteder setter norsk lokalmat på spisekartet, og de legger mye ære og arbeid i å få fram den gode historien om maten de serverer. Det er viktig for å bygge både kjennskap og stolthet til norsk mat. Nils-Henning Nesje og Storfjord Hotell er i så måte i særklasse, sier Landbruks og matminister Sylvi Listhaug.

– Det er veldig kjekt og motiverende å motta prisen Norsk på menyen. Prisen stimulerer satsingen på nye konsept vi har under utvikling med norsk håndverksmat & drikke i samarbeid med produsenter og reiseliv. Gode norske menyer er med å øke vår stolthet og identitet til norske råvarer, vår felles historie rundt et godt måltid, ivaretar tradisjoner og gir oss økt kunnskap. Stor takk for inspirasjon fra kjøkken teamet på Storfjord hotell, kokkegjengen Chefs Dinner Norge, kokkekompis Ole-Christian Skogen og dedikerte råvareprodusenter som alltid sørger for å gi det beste, sier prisvinner Nils-Henning Nesje, fra Storfjord Hotell.

Seks finalister

Årets finalefelt inneholdt seks sterke kandidater:

Hurtigruta

Storfjord Hotell v/ Nils Henning Nesje

Kongsvold Fjeldstue

Bønder i byen

Brasseri Posten

Vertshuset Røros

Juryen bestod av:

Nina Sundqvist, juryleder og adm. dir. i Matmerk

Per-Arne Tuftin, Reiselivsdirektør i Innovasjon Norge

Helene Uri, Forfatter, språkforsker og professor

Jørgen Roll, produsent, Himmelspannet

Petter Wahl Sekne, kokk og eier av Fra bonden til kokken

Om prisen og kriteriene:

Kriteriene er som følger:

Maten: Menyen skal tydelig fremme norske råvarer, lokalt, regionalt og nasjonalt.

Språket: Presentasjonen skal være preget av god og riktig språkbruk med norske begreper og beskrivelser. Tydelig identitet og valg av navn på rettene og fortellinger om hvor råvarene eller retter kommer fra vil bli vektlagt.