Norsk ost selger bra på Grüne Woche

Publisert Sist oppdatert

Sammen med Landbruks- og matdepartementet, Innovasjon Norge og 17 norske utstillere har de lokket tyske turister til Norge med budskapet om at landet vårt er rent og vakkert og med et håndverk som fortsatt lever. De norske utstillerne har vært en blanding av store og små bedrifter som selger mat- eller reiselivsprodukter. Grüne Woche er en av verdens største forbrukermesser. Messen er besøkt av nesten en halv million mennesker.

Et mangfold av ost

- Grüne Woche er spennende for oss fordi vi her har mulighet til å presentere våre internasjonale merkevarer, spesialiteter innen norsk matkultur og mangfoldet av ost utviklet av norske småskalaprodusenter til tyske forbrukere. Vi benytter anledningen sammen med norsk reiseliv til å fortelle om spennende ost som kan oppleves og oppdages i flotte reisearrangementer og på vakre turistmål i Norge, sier daglig leder i Ostecompaniet Susanne Almestad.

Morten Mellqvist her sammen med en kunde.

Tyskerne liker osten

- Salget har gått over all forventning. Det gjelder nesten alle ostetypene vi har med til Tyskland. Tyskerne er svært interessert i ostene våre og er overrasket over at det er et slikt spekter av oster i Norge. Mange kommer for å kjøpe Gammalosten som de husker fra tidligere presentasjoner på Grüne Woche og de er nysgjerrig på Geitosten. Vi ønsker å formidle at dette er vi stolte av. På standen selger vi både smaksprøver og produkter. Dette får tyskerne til å stoppe og vi får ofte en god dialog om produsent og opprinnelsessted i Norge, forteller en entusiastisk Morten Mellqvist som arbeider med nyskaping i Ostecompaniet.

Oster representert på Grüne Woche

Produktene som er presentert på messen er en god blanding av lokale småskalaprodukter og ostespesialiteter produsert på TINE-anlegg. Til stede på messen er selvfølgelig Jarlsberg som er TINEs viktigste eksportartikkel. I tillegg Snøfrisk og Ridder som begge produseres blant vakre fjord og fjell i Møre og Romsdal. Fra den vakre fjordbygda Vik i Sogn kommer Gamalosten som tyskere før har satt pris på under Grüne Woche, og i samme sunne nesten fettfrie spor kan vi presentere Pultost som er produsert i Trysil. Ikke langt fra hytta til formel-1-stjerne Michael Schumacher. Til slutt kan nevnes ”fjellostene” fra Dovre, Reinheim og Snøhetta, blåmuggosten Selbu Blå fra Selbu i Trøndelag, og den hvite myke geitosten Balsfjord produsert av melk fra nordnorske geiter beitende blant fjord og fjell i Troms fylke.

De lokale produsentene som har vært representert er:

Eiker Gårdsysteri, Buskerud

Opprettet i 2003 da tre nabogårder i Hokksund gjorde drømmene sine til virkelighet da de bygde opp et moderne løsdriftsfjøs og gårdsysteri. Idèen var å lage delikatesseoster av egenprodusert melk fra frittgående kyr.

Stiller på Grüne Woche med Holtefjell, en fast kittmodna hvitost. Osten er på konsistens nesten som en parmesan, kort sprø. Det beste ved osten etter mange eksperters gane er den runde fyldige smaken som sitter lenge i munnen.

http://www.eikergardsysteri.no/

Fjellgeit BA, Oppland,

Fra vakre omgivelser i de norske fjellbygdene i Nord-Gudbrandsdalen og Nord-Østerdalen holder Fjellgeit BA til. Selskapet er en sammenslåing av i alt 24 geitemelksprodusenter i regionen, alle med beliggenhet minst 500 meter over havet, og har som forretningsidé å lage geitmelksoster av høy kvalitet til et spesialitetsmarked i vekst.

Fjellgeit BA kommer til Grüne Woche med Hvitmuggost av 100 prosent geitmelk med fast konsistens. Smaken har preg av geit, men ikke utpreget. Dette er en ost med karakter av ”kjørr og kratt”, og egner seg godt i matlaging eller som forrett sammen med en skinke. Det er laget eget oppskriftshefte der kokker ved Fosheim Turisthotell har fått utfolde seg.

http://www.fjellgeit.no/

Heidal Ysteri AS, Oppland

I Fjellbygda Heidal øverst i Gudbrandsdalen ved porten til Jotunheimen finner du Heidal Ysteri AS. Foredling av mjølkeråvarer, som ysting, har lang tradisjon i bygda, og Heidal Ysteri har videreført denne tradisjonen. Heidalsosten er en brunost av typen G35, og blir laga etter gammal oppskrift fra Gudbrandsdalen. Den er en viktig del av bygdas kulturarv. Ofte hadde kvar gard si spesielle treform og ost med sitt eige mønster. Heidal Ysteri lager formost på gammalmåten. Formen er laga av en lokal treskjærer, og osten blir stappa og pakka for hand.

http://www.heidal-ysteri.no/

Myrdal gard, Hordaland

Historien om Myrdal er også historien om familien Muilwijk som flyttet til Norge fra Nederland for tre år siden. Etter å ha drevet gård i treskolandet med over 300 geiter, bestemte de seg for å følge drømmen om å drive en mer dyrevennlig gård og starte opp sitt eget ysteri. En dag tok de mot til seg og kjøpte Myrdal gård på internett og flyttet til Tysnes sør for Bergen blant fjord og fjell på det norske vestlandet. 1. juni 2001 startet de opp produksjonen på Myrdal for fullt. Stiller på Grüne Woche med en Gauda ystet av kumelk etter hollandsk tradisjon. Den er ren halvfast hvit ost, fast i konsistensen, rik på smak.

Den blinde Ku, Akershus

Eventyret startet da Inger Rosenfeld som bor rett sør for Oslo fikk en halvblind ku i 50 års gave, lærte seg å yste og bygde meieri. Melissa heter kua og var uheldig som kalv og gikk på en liten kvist under lek. Ostene til Inger ble først prøvd ut i Frankrike der de ble godt mottatt. Senere har den funnet veien til kresne ganer både i Norge, USA og andre land. Hos Den blinde Ku finner du både et moderne lite meierilokale, en cafè og en gourmetbutikk. På Grüne Woche stiller Inger Rosenfeld med Camenås som er en hvitmuggost av kumelk. Den er myk i konsistensen og kraftig i smak.

http://www.denblindeku.no/

Thumbnail Image:
Powered by Labrador CMS