Konkursras i desember

Publisert Sist oppdatert
I desember gikk i alt 408 norske foretak konkurs, mot 183 i 2007 og 156 i 2006. Det viser tall fra kredittopplysningsbyrået Experian.

- Hele 123 prosent er en markant prosentvis økning og et synlig tegn på at finanskrisen har ankommet Norge, sier direktør Gabor Molnar i Experian.

Fjoråret sett under ett er heller ikke lystig lesning, med 31 prosent flere konkurser enn i 2007. 3555 bedrifter la ned driften i 2008, viser Experians tall.

- Med unntak av mars, var det i fjor konkursoppgang i alle månedene i forhold til 2007, men ikke på langt nær så dramatisk som i desember, sier Molnar.

Meglerkræsj

Bransjen ''''''''Eiendomsdrift, forretningsmessig tjenesteyting og utleievirksomhet'''''''' merker tidene særlig godt, med 212 prosent flere konkurser i desember enn samme måned året før.

- En viktig grunn er nedturen i boligmarkedet og eiendomsmeglerbransjen. Det er omtrent i denne perioden at storaktøren Notar reduserte fra 100 til dagens åtte filialer, sier Molnar.

Hotell- og restaurantbransjen led også ekstra mye i desember, med 25 konkurser mot 11 året før. Av årets i alt 784 konkurser innen bygg og anlegg, kom 79 i desember. Det er en økning på 93 prosent fra desember 2007.

Hundre i Oslo

I Oslo gikk 100 foretak konkurs bare i desember, over tre ganger så mange som i desember i fjor. Akershus, Rogaland, Oppland, Buskerud, Rogaland og Sogn og Fjordane opplever en tilsvarende eksplosiv konkursvekst.

- I nord er situasjonen lysere. Som eneste fylker opplevde Finnmark og Troms at færre virksomheter gikk konkurs i 2008, mens Nordland kun hadde liten økning, sier Molnar.

Byene

I Trondheim gikk bare tre bedrifter konkurs i desember 2007. Nå økte det til 16. I Bergen var det derimot nesten ingen forskjell fra i fjor, men på årsbasis ser det dårligere ut i Bergen også, med 49 prosent flere konkurser.

Kristansand opplevde mer enn en tredobling av virksomheter som la ned driften i 2008.
Thumbnail Image: