Kokkejakt i Spania

Kokkemangel i Norden gjør at Nordic Choice leter etter gode kandidater internasjonalt.

Publisert Sist oppdatert

Mangelen på kokker er stor i Norden. Forrige uken reiste derfor Nordic Choice Hotels til Barcelona for å rekruttere kokker til selskapets hotell i Norge og Sverige. Rekrutteringen skjer i samarbeid med NAV Telemark og Vestfold og NAV Eures - den europeiske arbeidsformidlingen.

På bakgrunn av at det i Norge og Sverige er stor etterspørsel og lavt tilbud av kokker er det satt i gang et prosjekt for å fylle mangelen på hotellene. Den ene delen av prosjektet er et planlagt samarbeid med NAV der arbeidsledige i Norge kan kvalifiseres til arbeid som kokker og senere vurderes for mulig ansettelse i Nordic Choice Hotels. Et lignende prosjekt er allerede på plass i Sverige, og her har Nordic Choice Hotels rekruttert 30 kokke-praktikanter. Den andre delen av prosjektet er et samarbeid med NAV Eures for å finne kokker utenlands.

- Mangelen på unge mennesker som ønsker seg til kokkeyrket gjør at vi ikke får tak i nok kokker, og vi blir utfordret til å tenke i nye baner. Nå har vi landet på en spennende løsning hvor vi både løfter kompetanse hjemme i Norge og henter inn ressurser fra Spania, sier Tone Odvold Ålhus, HR-direktør i Nordic Choice Hotels.

Over 100 interesserte

Nordic Choice Hotels har tatt en gjennomgang av tilgangen på kvalifiserte kokker i samarbeid med NAV Eures og fikk anbefalt rekruttering i Spania, der arbeidsledigheten ligger på 23 prosent. Via den spanske arbeidsformidlingen har et hundretalls interesserte meldt seg. Av disse er 30 personer blitt valgt ut til å treffe representanter for de norske og svenske hotellene i Barcelona.

- Vi håper å kunne rekruttere rundt 15 kokker i Spania. De siste intervjurundene med finale-kandidatene vil foregå på det aktuelle hotellet, hjemme i Norge eller Sverige. Dersom vi ser en god match tilbyr vi ansettelse, hjelper kandidaten med å lære norsk og gir han eller henne en personlig mentor på hotellene som skal hjelpe dem med å finne seg til rette i sitt nye hjemland, sier Ålhus.

Vil utvikle samarbeidet

Dersom prosjektet blir vellykket, vil samarbeidet med NAV Eures fortsette. Samtidig utvikles samarbeidet med NAV Telemark og Vestfold for å kvalifisere arbeidsledige i Norge til kokkeyrket.

- Vi ser over lengre tid en såkalt mismatch mellom antall utlyste stillinger innen kokkeyrket og arbeidssøkernes yrkesønsker. Eksempelvis registrerte NAV i fjor 3000 utlyste stillinger innen yrket, mens knapt 2000 arbeidssøkeres oppga dette som sitt primære yrkesønske. Det tyder på rekrutteringsutfordringer innen yrket, noe vi har fått bekreftet i våre samtaler med Nordic Choice Hotels. Vi er derfor glad for at vi nå inngår et samarbeid hvor vi med vårt europeiske nettverk bistår Nordic Choice Hotels med rekruttering i utlandet, men ikke minst hvor vi sammen vil motivere til å utdanne flere av våre arbeidsledige til kokkeyrket, sier Terje Tønnessen, fylkesdirektør i NAV Telemark og Vestfold.

Hotellene i Norge som deltar i prosjektet er:

Quality Hotel Panorama

Quality Hotel Grand Royal

Quality Hotel Strand

Quality Hotel & Resort Kristiansand

Quality Hotel Klubben