Klare til NM-dyst

20 kokkelag og åtte servitørlag fra reiselivsbedrifter over hele landet skal i helgen konkurrere i Norgescup for kokk- og servitørlærlinger i Stavanger.

Publisert Sist oppdatert

Norgesmesterskapet, som også i år arrangeres på Jåttå videregående skole, starter med innledende konkurranser fredag og avsluttes med finale og bankett lørdag. Vinnerlagene går videre til Nordisk mesterskap for kokk- og servitørlærlinger 17. og 18. april, som i år arrangeres i Trondheim.

20 kokkelag og åtte servitørlag deltar i helgens norgesmesterskap, i alt 40 kokkelærlinger og 16 servitørlærlinger. De representerer lærebedrifter fra hele landet, som Restaurant Bjørk i Bodø, Rica Nidelven Hotel i Trondheim, Statholdergaarden i Oslo og Sola Strand Hotel i Stavanger.

Sikre jobber

Det er Kokkenes Mesterlaug Rogaland som arrangerer norgesmesterskapet for Norges Kokkemesteres Landsforening (NKL). NHO Reiseliv er med som samarbeidspartner.

– Norgescup for kokk- og servitørlærlinger er en viktig konkurranse for reiselivet ved at den gir unge og lovende lærlinger en mulighet til å konkurrere og bli enda bedre. Reiselivet har stort behov for faglærte og dyktige ansatte. Kvalifiserte kokker og servitører går sikre jobber i møte i en voksende bransje som trenger ungdom, sier Vibeke Myrstad, fagsjef for kompetanse og rekruttering i NHO Reiseliv.

I verdensklasse

Hun peker på at Norge i løpet av de siste 25 årene sakte, men sikkert har bygget seg opp som en kokkenasjon i verdensklassen.

–Dyktige kokker og servitører som kan utnytte norske råvarer, er høyt etterspurte i hotell- og restaurantbransjen. Etterspørselen vil øke ettersom norsk mat med gode råvarer er en sentral del av det norske reiselivsproduktet, sier Myrstad.

Fagsjefen trekker også frem at kokken og servitøren spiller en stadig viktigere rolle i et samfunn som er opptatt av sunne matvarer og folkehelse.

– Kokkene har kunnskap om råvarer og hvordan disse kan utnyttes på en best mulig måte. De er våre eksperter på riktig kosthold og er, sammen med servitøren, folkets og matprodusentenes helserådgivere. I tillegg er de viktige kultur- og tradisjonsformidlere, sier Myrstad.