Justisen gjenåpner

Justisen har vært et elsket sted blant mange, helt fra åpningen på 1920-tallet. En gladnyhet for alle tidligere stamgjester og besøkende er at den historiske restauranten gjenåpner tirsdag 3. november. Og da med et helt ferskt og spennende restaurantkonsept i Møllergata 15.

Publisert Sist oppdatert

Justisen har en lang og rik historie, og har vært en naturlig samlingsplass for alt fra jurister og advokater til sjøfolk og krigsveteraner, som ville nyte god mat og drikke – og diskutere livet og nyhetsbildet i inn- og utland. Nå gjenåpner Justisen Restaurant & Bakgård i Møllergatas eldste bygård, hvor historien strekker seg helt tilbake til 1600-tallet. Justisen Bar & Salonger i andre etasje åpner senere samme uken.

Gammelt møter nytt

I gjenoppbyggingen av Justisen har eierne satset på en oppgradert versjon av originalen, for å ivareta sjelen til det historiske spisestedet. Men, å finne de riktige originalelementene har ikke vært bare enkelt.

– Bygningen er fredet, og vi har hatt mange runder med byantikvaren siden det har vært så mange restriksjoner å ta hensyn til under oppussingen. Vi har satset på å gjenskape originalen, for å underbygge bygningens historie, og vi har sannsynligvis vært innom alle antikk-forretningene i både Norge og Sverige. Samtidig har vi hatt et stort fokus på at møblering og interiør skal være praktisk, forteller Kim Søyland, en av eierne bak restauranten. Han har i tospann med Jama Awaleh, prosjektleder og eier, stått i bresjen for gjenopplivningen av Justisen.

Bakgården på Justisen har fått nytt preg.

Restauranten i første etasje er en klassisk bistrorestaurant og ivaretar Justisens nesten 100 år gamle historie. Her henger fortsatt Tor Erling Staff og de andre originalbildene fra Justisen på veggen.

– Alt i restauranten er i den originale stilen, bortsett fra baren. Her har vi satset på en ny og gammel miks. Baren er laget i en eldre stil, men med noen moderne elementer tilpasset konseptet, forteller Awaleh.

Fokus på norske råvarer

I restaurantbaren er hovedfokus god vin som er tilpasset maten, og menyen fokuserer på norske råvarer med noen internasjonale innslag. Disse kan nytes i restauranten og i bakgården, som vil være åpen året rundt, med egen meny om sommeren.

– I restauranten serverer vi tradisjonelle bistroretter, men vi har lagt inn vår egen twist, for å gjøre de mer spennende. Vi har stort fokus på norske råvarer og ferske grønnsaker, men noen av rettene vil ha et internasjonalt preg.  Blant hovedrettene kan gjester velge mellom kjøtt og fisk – alt fra breiflabb og akkar, til lammecarré og ribbe laget på det amerikanske viset, forteller Ted Dahl Sjödin, som sammen med Marceli Szelag utgjør kokketeamet. De har tidligere har jobbet for gastrorestaurantene Bon Lio og Otro Lio.

Hovedbar, rockebar og kjøkkenbar

I andre etasje kan gjester velge bar etter smak og behag. I hovedbaren har de valgt koloniseringen av den nye verden som tema. Her blir det servert drinker som fantes på 1920-tallet, men som fortsatt oppfattes som klassikere den dag i dag. Disse serveres i tråd med hvordan de ble servert før i tiden. Stemningen skal også ta deg tilbake til den tid, da cocktails var i vinden.

I deres såkalte «rockebar» i den nye delen av bygget, får du servert signaturdrinker, mens kjøkkenbaren gir deg følelsen av å være hjemme hos noen. Sistnevnte bar befinner seg nettopp i det som tidligere har vært noens hjem og kjøkken, da 2. etasje på 1800-tallet besto av leiligheter. I hele andre etasje har både små og store selskaper mulighet til å leie salongene, med skreddersydde mat- og drikkemenyer.